Recept Kořínek neboli pajšl s kyselou smetanou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kořínek čistě opereme a zbavíme hltanu a hrtanu, znovu vypereme a dáme vařit do slané vody s kořenovou zeleninou, nakrájenou na plátky, s cibulí, kouskem citronu a kořením. Ze sádla a mouky připravíme bílou zásmažku, do ní přidáme kousek na drobno posekané cibule a zásmažku usmažíme do zlatova. Pak ji zředíme přecezenou polévkou z kořínku a dáme povařit. Měkké maso nakrájíme na nudličky, přidáme je do omáčky, podle chuti omáčku okyselíme citronovou šťávou, nebo octem, zalijeme kyselou smatanou, opepříme a povaříme. V troše studené polévky umícháme žloutek a přidáme jej do omáčky, kterou pak již nevaříme.

Recept je z kategorií: Pokrmy z vnitřností

Nahlásit recept

  • 04.09.03 vloženo
  • 10685x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • vepřový kořínek:
  • 1 plíčka
  • 1 srdce
  • 1 slezina
  • 100 g jater
  • 1 jazýček
  • 120 g kořenové zeleniny
  • sůl
  • 5 zrnek pepře
  • 30g cibule
  • 2 zrnka nového koření
  • bobkový list
  • 1 proutek tymiánu
  • půl citronu
  • 4 lžíce octa
  • 20 g cibule navíc
  • 60 g sádla
  • 70 g mouky
  • 1/8 l kyselé smetany
  • 1 žloutek

Doporučená příloha

  • houskový knedlík, bramborový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kořínek neboli pajšl s kyselou smetanou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Kořínek neboli pajšl s kyselou smetanou

Bozka
50 příspěvků 11.9.03 10:30
Iro,

diky, vyzkousim!

ira
24 příspěvků 25.1.09 03:43
Bozko

ja je delala z hrube mouky se spetkou soli, udelala dulek a rozdrobila cerstve drozdi, zalila vlaznou vodou(nebo vodou s mlekem) a kdyz drozdi vybehlo, pridala cele vejce a vypracovala testo(chce to poradne).Prikryla uterkou a nechala v teplejsim miste kynout(tak hodinku).Na val nakrajela rohliky, na to vyklopila vykynute testo a zpracovala dohromady. Pak jsem vytvorila sisky a nechala znovu asi 15 min kynout. V osolene vode varit 20 min(dle velikosti).Pomery surovin nenapisu, delala jsem vse „od oka“. Nevim, jak Ti poradit, neboj se testo propracovat , ono se to vzpamatuje zas pri druhem kynuti.

Bozka
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Iro,

jak jsi, prosím Tě, ty nadýchané knedlíky dělala?????

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Božko...

Já totiž plíčka moc nemusím, zato manžel je miluje a tak je připravuji. Nemyslela jsem si, že vůbec někdo tento recept otevře :-))) U receptu jsou doporučené ty brambory, ale co se týče knedlíků, naprosto souhlasím, že se víc hodí a navíc že není nad nadýchané! Přeji Tobě a ira pěkný víkend,

ira
24 příspěvků 25.1.09 03:43
Bozko

cely zivot jsem varila nadychane knedliky, az jsem se na „stara kolena“ dozvedela, ze knedlik ma byt tuzsi, aby dlouho lezel v zaludku. To jsem rada, ze taky nekdo uznava nadychane knedliky.

Bozka
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi,

k plíčkům na smetaně vždycinky nadýchaný knedlíček, který já rozhodně (na rozdíl od manželovy maminky) neumím. S ním je to naprosto skvělé jídlo. Já jenom nepřidávám játra. Díky za inspirativní recept.

Bozka
50 příspěvků 5.9.03 14:37
B
Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečená kuřecí stehna

Nejlepší recepty

Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz