Recept Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou

Úvod

U nás míváme o velikonoční neděli menu ve znamení kozlete: pajšl s knedlíkem jako mezichod, potom smažené s bramborovým pyré a pak pečené s rýží (podle momentální konstelace hvězd a vlastní nálady ty poslední chody prohazuji). Protože smažím vykostěné maso, tak všechny odřezky a kosti (včetně hlavy) uvařím s vnitřnostmi. Aby masa nebylo až tolik, studený předkrm a polévku se snažím dělat ze zeleniny. No, nakonec i v hotovém pajšlu je zeleniny asi 30%, a tímto se recept liší od podobných receptů ZDE

Na Pondělí velikonoční (u nás se říká „o šmigrustě“) se u nás nevaří… Není koho, kdo by to zvládl… Ženské jsou chabravé na nohy a na hlasivky, chlapi jsou domrtva celí. Takže se dojídají mazance, hlavička od soboty a pajšl od neděle. O ohřívaném pajšlu platí totéž co o guláši…

Postup

Do studené neslané vody dáme vařit hlavu, kosti, srdce a všechny odřezky masa, pro které nemáme jiné využití. Přihodíme vavřín, nové koření, pepř – kořením nešetříme (dávám 6 bobků, 1KL nového koření, 1PL celého pepře)! Asi po hodině mírného varu přidáme zbývající kořínek a zeleninu – tou nešetříme! Asi po čtvrthodině zkusíme játra, zda jsou uvařená a pokud už „nekrvácejí“, tak je vyndáme, abychom je nepřevařili. Vývar osolíme a maso dovaříme. Vývar ocedíme, obereme maso a nakrájíme na kousky. Kořínek pokrájíme na tenké plátky, ale ne příliš nadrobno – je fajn, když lze do něčeho kousnout. PLÍCE VELMI DŮKLADNĚ POSEKÁME!!! (já je proženu mlýnkem na maso s hrubou šajbou). Zeleninu rozmačkáme (nebo také pomeleme).
Z tuku, mouky a krájené cibule uděláme ne moc tmavou zásmažku; přidáme vývar a omáčku necháme povařit. Přidáme maso se zeleninou, dochutíme (sůl, pepř, ocet) a důkladně prohřejeme, přidáme smetanu a znovu dochutíme, popř. doředíme vroucím vývarem či vodou.

Poznámka:
Vývar chystám den dopředu; ze studeného seberu tuk a i studený pajšl se lépe upravuje.

Zdroj:
Podobně se u nás pajšl dělá od nepaměti. Já jsem akorát začal mlít plíce, protože coby děcku mi vadilo kousat do té „pěnové“ hmoty. Pár známých, co dříve pajšl ze stejných důvodů nemohlo ani cítit, si teď na něm rádo pochutná…

Recept je z kategorií: Jehněčí a kůzlečí maso Pokrmy z vnitřností


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.04.11 vloženo
  • 10838x zobrazeno

Ingredience

  • kořínek, hlava, kosti, ořezy
  • mrkev
  • petržel
  • celer
  • cibule celá ve slupce
  • cibule krájená
  • bobkový list
  • nové koření celé
  • pepř celý
  • pepř mletý
  • sůl
  • sádlo (máslo)
  • hladká mouka
  • kysaná smetana
  • ocet (citronová šťáva)

Doporučená příloha

  • Kynutý houskový knedlík! Nadýchaný!! Péřový!!!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 24.06.12 20:09

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Velikonoční pajšl neboli kořínek s kyselou smetanou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4463 příspěvků 24.06.12 20:13

…kozenka sa nám oběsíla… ;)
Maso šlo do mrazáku, kořínek do Pajšlu a obrázek na Lab :mrgreen:
(na speciální objednávku s „betonovým“ knedlíkem)

 
JanP
141 příspěvků 02.05.11 10:07

Zdravim priatela.
Povodne som sa chcel spytat, co je to „korinek“, ale uz je to vysvetlene.
Podobne jedlo zvyknem robiť z králika. Je to nikde medzi receptami „kralik“ alebo „vnitrnosti“.
Mam rad plucka na smotane.
DOBRU CHUT!

 
goralka
271 příspěvků 30.04.11 23:09

ako rada by som si dala takú dobrotu, ale nemám ju z čoho uvariť. Aspoň som múdrejšia, tiež som nevedela, čo je korienok. Na Slovensku sú pajšle pľúca. Tie ja milujem a na rozdiel od casína, ktorý ich melie a to studené, ja ich delím na jednotlivé dieliky ručne a som taká nedočkavá, že si skoro prsty spálim. Oberám ich ako hrozno a „trubky“ ostanú vcelku a pre psíka. A sme šťastní obaja. :-)

 
gmp
1603 příspěvků 30.04.11 18:11

Jsem zajedno s wydřinou sestrou. Ale na druhou stranu:„Kdo to může je to dobrý“. Některé hospodyně dávájí při zabijačkách kořínek do zabijačkového guláše. Pak se divte, že vo zabijačce nikdá nejim. V Děčíně v Severu stál pajšl s kendlikem taky3,10 ale radši jsem si padesát halířů přidal na smažené žlázy. :-)

 
goro
82 příspěvků 27.04.11 18:32

Sentimentální vzpomínka: když jsem studoval v Jihlavě, v horní části náměstí bývalo bistro, kde denně vařili plíčky na smetaně za 3,10 Kčs + 1,00 Kčs porce houskového knedlíku. Absolutně nejlevnější a nejlepší menu toho bistra.

 
sveva
751 příspěvků 26.04.11 21:53

Casino máš pravdu, v Itálii bez rajčat a se smetanou? Ani náhodou. Vložila jsem jeden recept .
Ale já mám také moc ráda přesně takový jak píšeš.
Zdravím.

 
Alis
2617 příspěvků 26.04.11 17:44

A že mě ten ALIAS napadl, potvůrka!!! :-) :-) :-)

 
di
2451 příspěvků 26.04.11 17:32

a.k.a. = also known as neboli alias :-)

 
Alis
2617 příspěvků 26.04.11 16:21

Jakmile se začne někde rozednívat, jinde zase hasne… Máme to my nedovzdělanci těžké :cry:

Di, díky za osvětlení, už se začínám orientovat, ale teď zase netuším, co znamená zkratka a.k.a. :lol:

 
di
2451 příspěvků 26.04.11 16:15

Alis: pajšl = kořínek; plíčky/plíčka = plíce. Pajšl a.k.a. kořínek = plíce, srdce, játra, slezina, jícen a jazyk s podjazyčím, u mláďat tam ještě patří brzlík (dospělá zvířata jej nemají).
Kromě přípravy se smetanou znám i úpravu tzv. zadělávanou (jíška + vývar). Ale musím se přiznat, že to nejím, vlastně nejím skoro žádné vnitřnosti, snad s výjimkou kuřecích nebo krůtích srdíček a žaludků v různé úpravě.
Jo, ještě vlastně z vnitřností jím (a mám ráda) dršťky, na ty bych úplně zapomněla.

Příspěvek upraven 26.04.11 v 16:18

 
Alis
2617 příspěvků 26.04.11 16:07

Někde za kopcem začíná svítat… Ale je to zatím ještě šero :-)

Už tuším, co si představit pod „kořínkem“. Možná by se to taky dalo nazvat „droby“?

Ale pak jsme tu měli „pajšl“ a „kořínek“. Pořád nevím, jestli je to totéž a už k tomu přibyl výraz „plíčky“. Takže se ptám ještě jednou (nebo dvakrát):

1/ Pajšl = kořínek? Pajšl = název pokrmu x kořínek = vnitřnosti?
2/ Plíčky = pajšl? Plíčky = plíce?

Je hezké rozšiřovat si obzory, když vím, že je to pro mě pouze teoretická debata :-)

Dag, děkuju za přání tuhého kořínku, nápodobně :-)
Osobně si myslím, že rčení vzniklo z jiného důvodu, ale na těchto stránkách je to nejhezčí možné přirovnání :-)

Casino, pokud strávníci nepoznají, že vám němci schovali smetanu, kdo ví, jestli by poznali, že jste neuvařil pajšl :-D

 
Bento
794 příspěvků 26.04.11 14:49

Tejto debaty sa nezucastnujem 8-o , CSSR armada mi pokazila chut na podobne jedla, nechavam na inych. :palec:
Inac videl som to na jedalnom listku minuly rok na Sicili podliate ich Marsala vinom.

 
dag
539 příspěvků 26.04.11 14:33

Pavlov by měl ze mně radost…
Ale chtěla bych ještě podotknout, že kousek tence sloupnuté citrové kůry udělá v omáčce své.

 
danda  26.04.11 14:01

casino, mě potěší jakákoliv debata, která má smysl, i když mi uniká, proč zde vzpomínáte mne?

 
casino
4463 příspěvků 26.04.11 13:37

Alis,
ad. – Je pajšl vždy na smetaně?
Myslím, že ne, ale bez smetany nic neznám. Snad naše Italky :?: (bych se moc divil, kdyby to Italové dělali bez rajčat… A se smetanou? Ani náhodou! Ale to vyloženě hádám)
Na druhou stranu, když ti dva Němci nekoupí smetanu, tak to vařím i bez ní… A nikdo to nepozná!!! :-) No, skoro nikdo… Stačí říci: " No, té smetany tam mohlo být i víc, že?" Garantuji Vám odpověď: „Nééééé, je to výýýbornýýý“ … No, jak já to dělám… :mrgreen:

M.Suskova,
nevím zda bránice…? ale ještě tam je slezina. Pak ještě ledviny, brzlíky a ještě cosi podobného, tvaru neurčitého a funkce mi neznámé…, ale to už je zvlášť, i když u nás se tomu taky říká pajšl.
Já bych téma otočil naruby (jak už to rád dělávám :-P ):
Pajšl je to, co zbude, vyhodíte-li střeva a měchýř :-) S pohlavními orgány si u kozích miminek nejsem jist, zda už jaké jsou :?:

dag,
Vy jste mi vzala vítr z plachet :-) …to rčení znám, ale nikdy jsem si je takto nevyložil :-(
Chtěl jsem napsat, že i jako páni tvorstva máme PAJŠL stejný jako dobytek… :mrgreen:
Nikdy bych nenapsal, že mám v dutinách KOŘÍNEK :think:
Snad jsem aspoň touto nevědomostí potěšil Danda :-)

 
dag
539 příspěvků 26.04.11 11:47

Milá Alis,
kořínek je to, co popisuje M.Susková a co funguje i uvnitř Tvé půvabné tělesné schránky a když to funguje dobře, říká se… mnohdy i se závistí… ta má ale dobrý kořínek…
Přeji Ti dobrý kořínek a to nejenom pro toto jaro, ale napořád. Dag

 
M.Suskova
206 příspěvků 26.04.11 09:33

Kořínek to je - jazyk,plíce,srdce,brá­nice a játra - tedy to co se vyndá při porážce zvířete vcelku,jako jeden kus.Protože také nemám ráda plíce,tak vařím pajšl bez plic,nebo s plícemi ale ty pak dostane pes,tomu chutnají.

 
esmeralda
4813 příspěvků 26.04.11 01:35

Plíčky na smetaně dělala moje tchyně. Ač vařila dobře (vyučená kuchařka), tato krmě mně nechutnala.
Ale kdo ví, třeba by mi to dnes zachutnalo. Jako anorexické dítě jsem nejedla skoro nic ale situace se s léty obrátila o 180°…
Hlavně moje maminka by byla potěšena.

 
wydra  26.04.11 00:32

Moje sestra kdyz byla mala a meli jsme plicky, projela vidlickou omacku, udelala drzku a patricne zhnusenym hlasem pravila - ttttrubicky :-( - a v ten moment mela usmev v omacce :-) Takze Alis, uz vis, co jsou to plicky? :-)
Nejsem odbornik pres trubicky, ale na smetane a jine neznam. A alveoly faaakt, taky nemusim (a taky jsem musela !) :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 25.04.11 23:25

Patřím mezi ty, co nejsou schopni kousnout do „pěnové“ hmoty plic. Proto jsem se nikdy o podobné recepty nezajímala a tudíž potřebuji vyplnit mezery:

- Dlouho jsem si myslela, že „pajšl“ jsou plíce. Už nějakou dobu vím, že to nejsou jen plíce, ale kdeco ostatního, co ale přesně ještě ano a co už ne, to pořád nevím.

- Je pajšl vždy na smetaně?

- Co je to kořínek? Jsou to ony zmiňované plíce?

 
jolana
5064 příspěvků 25.04.11 22:01

Cibulku na masti (najlepsie) oprazime, ked uz zacina byt zlatava pridame pepr, nove korenie, bobkovy list, mletu papriku , nastruhanu na detskom struhadle (to na mrkvicku a jablcka -uplne jemne) mrkvu, petrzlen koren, kusok zeleru a podusime-oprazime az zmakne. Pridame za 1-2 PL muky(kto ako chce huste, ale struhana zelenina to isti) , premiesame nech prejde teplotou, pridame pripravene maso , pomaly dolievame vyvar a miesame , nakoniec smotanu rozmiesanu s trochou vyvaru, nechame prejst slabym slabunkym varom az sa rto vsetko provoni a spoji. Nakoniec po odstaveni dochutime bud octom a cukrom alebo ako ja radsej citronom..citron je lepsi.
Ten nas je ale vonavejsi, bo je tam zeleninka cerstva. Ale dala by som sa pozvat aj na tento Casinov poctivy na klasicky stary sposob.. aj u nas sa tak robi vsade a zvacsa …robis chute Casino, kupi sa da ale kto to ma ocistit a obvarit..a s kozlete uz vubec ..super recept :palec: tu by sa snad mal dat smajlik mlask..taka to je dobrota..s kne­dlikom ..ach jaj..:) mam rada aj s kolienkami..:)

 
dag
539 příspěvků 25.04.11 20:53

Casino, to je báječné jídlo. Škoda že mně to nenapadlo před velikonočním nákupem, nebo vlastně škoda, že jsi to nenapsal s předstihem, ale i tak Tě chválím a děkuji za dobrý recept a připomínku tradičního českého dobrého jídla.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Reveňový koláč Reveňový koláč
Chléb s celerem Chléb s celerem
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz