Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Uvařit všechno uzené maso do měkka, obrat ho a uschovat vývar (až 1.5 l). Ze zelí uschovat lák a potom ho oprat pod tekoucí studenou vodou, nechat ho okapat a posekat ho. V kastrolu rozpustit polovinu másla a osmažit na něm cibuli do zlatova. Sundat pánev s ohně přidat tam papriku, 1-2 lžíce láku a zelí. Zbytek láku (nemusí být všechen) smíchat s částí vývaru z uzeného masa tak, aby vznikl ne příliš slaný, ale nakyslý vývar. Nalít jej na zelí. Uzené maso nakrájet na kostičky a přidat ho do hrnce. Přivéct vše do varu, přidat bobkový list a ochutit pepřem. V kastrolku rozpustit zbytek másla a přidat mouku. Míchat do té doby, než vše zpění a změní se ve zlatavou barvu. Tuto zásmažku (roux) dobře vmíchat do polévky k masu, až tato zhoustne, přidat kyselou smetanu a znovu vše přivéct do varu. Nakonec přidat nakrájenou klobásku, nechat ji prohřát a polévku osolit dle chuti. Na talířích polévku ozdobit posekanou petrželkou a koprem. TIP: Polévka se podává po celonočním flámování při rozbřesku nového dne, ančto prý má vyprošťovací účinky od kocoviny. Je-li vývar a masa příliš slaný, tak alespoň jeho část nahradit hovězím vývarem. Podobný recept od Eji najdete "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=11585 . Přeloženo z angličtiny a vyzkoušeno na Nový rok k pozdní snídani.
Recept je z kategorií: Masové polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Korhelyleves - hustá polévka "Noční sovy"- neboli vyprošťóvák
69 příspěvků 1.11.13 08:24
Honziiikronny - víš, já jsem nikdy nepochopil, proč bych měl proplachovat nebo dokonce prát kyselé (kysané, přesněji) zelí. Sakra, nakládám nebo kupuji ho právě pro tu chuť, ne? Přece ho už nemusím nakládat, aby vydrželo přes zimu jako za našich ctěných pradědků. A do octa ho vážně nenakládám, tak jaké zbavování kyselosti?
Polívka jako šťovík? Casino, nepřeháněj…
I vymačkané zelí obsahuje kyselý lák a pokud zelí nepropláchnete, může se stát, že polévka bude jako šťovík…

Je jednodušší dokyselit lákem, než polévku ředit, či cukrovat
Zbytek láku (nemusí být všechen) smíchat s částí vývaru z uzeného masa tak, aby vznikl ne příliš slaný, ale nakyslý vývar. Nalít jej na zelí.
Já bych spíše přidával lák až po smíchání vývaru se zelím…
1 příspěvek 31.10.13 09:16
Nepochopil jsem proč vyprat zelí když se tam lije z něho lák. Zelí se pere z důvodu zbavení kyselosti podle mne.
;o))) Ať chutná…
Měj se moc pěkně!
jsem zvědava jak Ti bude chutnat. Díky za přečtení receptu.
Příjemný den Ti přeje,
děkuji za zájem o recept. Při přípravě se musí dát pozor na dvě věci......aby polévka nebyla příliš slaná a nebo příliš kyselá. Kyselá v míře však musí být, aby měla své ¨léčivé¨ účinky ;o)
Dobrou chuť přeje,
A už mi opäť tečú sliny. Recept putuje do obľúbených. Túto polievku milujem, niekde sme mali aj recept, ale už ho niet. Bbai, ďakujem, určite vyskúšam.
Mňamky už se na ni těším. Dávám do oblíbených.
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak to vypadá lákavě. Zkusím o víkendu a když se osvědčí, tak bude na Nový rok.