Recept Kompot z mrkve a cibule k sýrům a nářezu (výborné) Veg

Kanadská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kompot z mrkve a cibule k sýrům a nářezu (výborné)

Postup

Nakrájet mrkve a cibuli na malé kostičky. Na suché rozehřáté pánvi opražit římský kmín asi po 1 min. až zavoní. Napřed přidat med, ocet a kurkumu a potom mrkev a cibuli. Nechat dusit na pomalém ohni tak dlouho, až je mrkev a cibule uvařená (cibule bude sklovitá). Nechat vychladnout a přikryté dát do chladničky, kde kompot vydrží až 6 týdnů. TIP: Kompot se hodí k sýrům jako je Munster, nebo ostrý kozí sýr. Také k míse nářezu, anebo Rillettes (recept z Labužníka). Kdo chce, muze kmin rozdrtit pred pouzitim.

Recept je z kategorií: Speciality

Nahlásit recept

  • 17.10.03 vloženo
  • 5728x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30min.

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 6 velkých očištěných mrkví
  • 1 oloupaná cibule
  • 125ml jablečného octa
  • 125ml medu z Laurentian pohoří, nebo jiného tekutého medu
  • 1 lžička semínek římského kmínu
  • na špičku kulatého nože kurkumy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Kompot z mrkve a cibule k sýrům a nářezu (výborné)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
di
2451 příspěvků 11.03.13 11:19

Casino: takže říkáte, že škoda času i surovin? No ale jsem ráda, že jste tuhle diskusi vytáhl na světlo denní, celkem jsem se s odstupem času pobavila…

casino
4488 příspěvků 11.03.13 10:08
Dámy si pokvokaly...

…ale patrně nepotratily všechen rozum a do receptu se nepustily… :mrgreen:

„Nakrájet mrkve a cibuli na malé kostičky.“ Já nakrájel na velké hranoly, že aby se to dalo brát prsty a chroupat jako králíci…
Navařil jsem v Pá (1. obrázek) pánům na sobotní jízdu…
Co zbylo jsem nabídl v Ne na malé rodinné oslavě (2. obrázek)
Pokud se vám zdá, že v té druhé misce je kompotu stejně jako v misce první, tak se vám to opravdu jen zdá, protože někteří ochutnali po kousku mrkvičky. Ani mne nepřekvapilo, že jim moc nešmakuje… ;)
Já jsem ochutnal dva kousky! ;) :) :mrgreen:

Eja
3861 příspěvků 19.05.12 20:06
Kompot

Omlouvám se, vložila jsem špatný odkaz a ten správný nemohu najít. A příspěvěk nelze :,( vymazat

Příspěvek upraven 19.05.12 v 20:14

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.11.10 09:06

Di…nepochopila, a doufám, že Vás nikdy chápat nebudu. Pak by mi mně samotné sebe samy bylo líto…
Váš seznam diagnoz mě nezajímá, skočte si k lékaři, ten Vám jistě pomůže.
Tato Di-skuze se hodně zvrhla, ušetřete mě, prosím, dalších výlevů. Nehodí se to sem a je to veskrze trapné…
Děkuji

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.11.10 23:47

Neuměl jsi vykonat dobrý skutek! To je má odpověď, to je má rada. Dál se rozhodne, zda chápeš nebo ne.
Ivan Tady není, co bych měl chápat! Tak půjdu a budu konat dobré skutky! A potom se tím dobrem v člověka zas proměním. (rozběhne se do lesa) Ď. Hřib Ivane! Ivane! Nic jsi nepochopil! Ivane! (marně za ním volá dědeček)

Jo jo, v pohádkách je moudrost prastará :-)

di
2451 příspěvků 16.11.10 23:18

Glamo: holt jste nepochopila, co jsem se Vám snažila sdělit, s tím nic nenadělám - neprojikujte si do výroků druhých sama sebe a své postoje.
P.S. Líto mi nebylo mě, ale Vás a tohoto naprosto zbytečného sporu.
PPS. Projekce, projikovat viz zde: http://www.iapsa.cz/…ft/index.php?…

babi
6360 příspěvků 16.11.10 20:30

Glamo, uvazuji, mam-li vubec neco rict, abych debatu nechala ukoncenou. Rada bych Ti vsak podekovala za nezistnou angazovanost! To jsem toho uz spolecne na Labu prozily :-D :twisted: Pro Tebe na vysvetlenou, nekde nedavno jsem milym Labuznicim vysvetlovala termin ‚pect naslapo‘. Na Dianu jsem se rozhodla nereagovat, stejne jako na anonymni komentare. Oboji je psano s tim nejhorsim umyslem!

Příspěvek upraven 16.11.10 v 20:31

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.11.10 19:39

Di, mě to opravdu nebaví…já jen odpověděla stejným stylem, jako jste se ptala..
Mé odpovědi i komentáře jsou obvykle košatější…a to není ve zlém. Každý svůj příspěvek většinou uzavírám a často i prokládám usměvavými smajlíky. Jsem totiž dost v pohodě :wink:
Mé reakce jsou vždy výhradně na to, co jste napsala, bohužel často i mezi řádky..
Mimochodem „lmgtfy“ - čili „Let me google that for you“ považuji za velmi užitečné…
Není mi jasné tedy to navážení, kromě Vašich zmínek o Babiině neznalosti češtiny, ale už to nepotřebuji vysvětlit, je mi to nějak jedno. Pozdní lítost je k ničemu, natož sebelítost. lepší je domýšlet předem následky a úplně nejlepší je něco uvařit!
Tímto Di-skuzi končím..! :wink:
:mrgreen:
PS. já zase netuším, co má být to „pečení naslepo“…

Příspěvek upraven 16.11.10 v 19:40

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.11.10 14:08

Holky, ze vas to bavi !!!!!! ??? Vase jesitnost je vetsi nez muzska a to je faakt co rict! :-) Posilam vam vsem usmev z destive Prahy, prave jsem pritahla obr nakup , tak zase muzu vesele varit ! A propo, znate redkvickovou polivku ? Tak ja vam ji sem dam a vy tu prestante sermovat ! :mrgreen:

di
2451 příspěvků 16.11.10 12:50

Glamo, víte co je hloupé (a moc mě to mrzí)? - já se ptala (a i to ostatní jsem psala) vážně, bez postranních úmyslů a je mi líto, že se do mě navážíte. Holt reagujete na nick a ne na to, co je zde napsáno. Ale pokud Vám to dělá radost, poslužte si.
P.S. Vaše recepty se mi moc líbí, podle řady z nich ráda vařím a z celé téhle situace je mi opravdu smutno.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.11.10 12:39

Jste tak laskava, Di…tak ohleduplná…
Myslím ale, že na Babi ohledy žádné brát nemusíte. Babi zvládá češtinu (a k tomu i jiné jazyky)mnohem lépe, než leckterý Čech a to je opravdu obdivuhodné, po tak dlouhém pobytu v zahraničí.. Kdo by to přeložil lépe, než ona… ? Vidíte vidíte, jak se Vám Váš dobrý ohleduplný skutek vymstil…
Ptát se není špatné..jak jste na to přišla??
Dokonce jsem Vám i ukázala, jak se nejlépe hledá..
Když něčemu nerozumíte, je přece přirozené se ptát…spoustu lidí si obecné najde samo, protože je to baví, jsou zvídaví. A ostatní se ptají..Ráda odpovím :-)

Příspěvek upraven 16.11.10 v 12:42

di
2451 příspěvků 16.11.10 11:12

Glamo, díky, příště se na Vás opět s důvěrou obrátím.
Já to hledala cizojazyčně hlavně s ohledem na babi, dlouhodobě s češtinou zápasí, tak jsem si myslela, že třeba jde o nesprávný překlad. I tak byl při vyhledávání poměr ovocných a zeleninových verzí cca 100:1 a názvy těch zeleninových byly většinou v úvozovkách.
P.S. Lidi se tu ptají na mnohem banálnější věci (viz naposledy pečení naslepo, to ví i moje 16letá dcera, která se teprve vařit učí) a jsou jim ochotně vysvětlovány, tohle moc známé není, takže opravdu netuším, proč bylo špatné se zeptat.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.11.10 09:45

Víte, Di, já nejdřív zkouším svou mateřštinu..je mi nějak bližší..
Až potom anglické, německé, francouzské, ruské a někdy i dokonce slovenské stránky..
Ale čeština prostě vede..!
Pomohu ráda je-li to v mé moci a vidím-li, že někdo tápe, nebo je neinformovaný.
Za naivitu se omlouvat nemusíte. Ta neškodí nikomu, kromě vás…
Klidně se kdykoliv zeptejte, ráda poradím :-)

di
2451 příspěvků 16.11.10 00:00

Glamo, jste hotový počítačový mág, moc děkuji za pomoc.
Vidím, že holt komentáře nejsou od toho, aby se lidé ptali, když něco nevědí; doteď jsem si to naivně myslela, omlouvám se.
P.S. Asi omylem jsem hledala jen na stránkách anglických, francouzských a italských a vida - ta čeština mi chyběla, v tom byl ten zádrhel.

Příspěvek upraven 16.11.10 v 00:09

babi
6360 příspěvků 15.11.10 23:47

Glamo, diky!

babi
6360 příspěvků 15.11.10 23:34

esme, kompot je dobry jako cast oblozene misy, anebo nahradi male nalozene okurky i kdyz ty ja muzu samotne a kdykoliv. A kmim, tak jako Ty jenom drceny. Jsem zvedava, jak Ti bude chutnat…

di
2451 příspěvků 15.11.10 21:43

Esme, ad kostičky: samozřejmě, že závisí na velikosti misky, třeba je ta na obrázku opravdu malá, tak 5 cm v průměru, pak by to odpovídalo. ;-) Pro mě jsou malé kostičky tak půl cm krát půl cm, i na 1 cm jsem ochotná přistoupit, ale víc ne.

esmeralda
4813 příspěvků 15.11.10 21:36

Tohle musí být dobré. Mrkev dělám též s medem. Tohle je taková sofistikovanější verze kterou určitě brzy vyzkouším.

Di, když není něco matematicky vyjádřeno, je to pouhý názor. Podle Babi jsou tyto kostičky malé. Ani mně se nezdají nijak velké.
Jaké rozměry mají tvoje malé kostičky?

Římský kmín mám ráda, ale také ho do pokrmů namelu. Vadí mi když do něj kousnu. Ze stejného důvodu melu i obyčejný kmín.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.11.10 21:36

1. Protože se výraz „kompot“ běžně používá i v této slané podobě..je to prostě „vyšší kulinářská…“
Jeden nemůže znát vše…stačí se zeptat na googlu…
http://www.google.cz/search?…

2. Protože velikost je veeelmi relativní…
:mrgreen:

Příspěvek upraven 15.11.10 v 21:37

di
2451 příspěvků 15.11.10 20:03

Dva dotazy: 1) proč se recept jmenuje kompot?; 2) v receptu jsou uvedeny malé kostičky, na obrázku jsou velké, proč?

babi
6360 příspěvků 15.11.10 18:38

anicka, pridat sul, proc by ne, kdyz clovek dava spetku soli i do buchet a jinych sladkosti. Naopak, sul zvyrazni sladke, v tomto pripade med. Ptas se jestli med zkaramelizuje? ani ne, zalezi vsak jak dlouho vse nechas na ohni. Ja mam rada mrkev jeste trochu krupavou…

anickav
2904 příspěvků 15.11.10 18:24

Babi, prosím, ani štipka soli? Mierne to karamelizuje? Dík.
A.

babi
6360 příspěvků 14.11.10 22:53

casino, i kdyz nemuzu rict, ze bych rimsky kmin milovala, mam rada jeho vuni v pokrmech, zvlaste kdyz se to s nim neprezene (zde je ho malo). Koreni si vzdy utlucu v hmozdiri, coz jsem zacala delat kdysi davno kvuli detem (protestovaly a ruzne veci prsticky vybiraly).

casino
4488 příspěvků 14.11.10 22:06

Jj, taky nemám rád ŘÍMSKÝ kmín… ale možná se měl z kompotu vybrat až po nafocení :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Králík pečený na česneku

Nejlepší recepty

Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Karbanátky Karbanátky
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz