Recept Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba

babi Španělská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

V romanticke Andalusii, je Salmorejo kralem polevek. Jemna, az nadychana je jednou z gazpacho polevek pouze s nekolika druhy zeleniny, ale hlavne s kvalitnim extra panenskym olivovym olejem a sherry octem. Polevka se stala tak popularni, ze ji dnes najdete po celem Spanelsku. Hlavnim predpokladem uspechu polevky jsou rajcata, ktera musi byt plne uzrala a vonava. Polevka musi odpocivat nejlepe do druheho dne, aby se jeji chute dobre prolnuly. Lososove ruzova se zdobi stuhami serrano sunky a na kosticky nakrajenymi bilky z natvrdo uvarenych vajec. Krasna na pohled a vyborna na chut. I kdyz polevka velice pripomina gazpacho, tato je hustsi, az podobna dipu a take se do ni namaci cerstvy chleb, anebo chlebove tycky.

Polevku mam mnohokrat odzkousenou.

Postup

Rajcata jedno po druhem napichnout na dlouhou vidlicku a podrzet je nad ohnem tak dlouho az se objevi puchyre, nebo vlozit rajcata na tezkou suchou panev a oprazit je, az se objevi puchyre. Nechat je zchladnout a odkrojit vrsky rajcat. Vydlabnout seminka a zahodit, rajcata nechat odkapat nad misou a uschovat jejich stavu. Nakrajet duzinu rajcat. Do misy vlozit nakrajena rajcata a chleb a nechat stat alespon 20 minut. Mezi tim utrit cesnek s 1 lzickou morske hrube soli a pridat jej k rajcatum spolecne s cukrem, chlebem a paprikou. Pomoci ponorneho mixeru, nebo jeste lepe stojaciho, pyre polevku dohladka. Je-li nutne, pridat trochu vody, ale smes musi zustat hodne husta. Pomalym, stalym proudem zacit pridavat olej a vse mixovat tak dlouho, az vznikne velice husta polevka (asi jako jogurt). Pridat ocet, dochutit a na nejrychlejsi rychlosti polevku naslehat do zpeneni (2 minuty). Prendat polevku do misy, prikryt ji a vlozit na minimalne 12 hodin do chladnicky. Polevka zhoustne jeste vic a tak ji trochu zredit ledovou vodou na kremovou konzistenci. Podavat v polevkove mise a s miskami se sunkou a bilkem jako oblozeni.

Recept je z kategorií: Studené polévky

Nahlásit recept

  • 09.07.10 vloženo
  • 6713x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg stavnatych uzralych masitych rajcat
  • 3 naplnene hrnky kosticek z bileho, stareho, oschleho chleba s odkrojenou krustou (nebo struhadlem ostrouhanou)
  • 1-2 velke strouzky cesneku
  • hruba morska sul
  • spetka cukru (podle zralosti rajcat)
  • 1 velka masita ocistena cervena paprika, nakrajena na kosticky (nemusi byt).
  • 130 ml extra panenskeho olivoveho oleje
  • 2 - 4 lzicky stareho cherry octa (vinagre de Jerez) nebo podle chuti
  • morska sul a cerstve namlety cerny pepr
  • tenulinke platky serrano (spanelske), nebo podobne sunky
  • 3 natvrdo uvarena vejce, pouze bilky nadrobno posekane
  • 1 hrnek je 250 ml

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba

babi
6360 příspěvků 25.6.14 21:10

@esmeralda pod receptem http://www.labuznik.cz/…t/salmorejo/#form
pises „přesto že tu už recept na Salmorejo je, ten tvůj se mi zdá jednodušší a hlavně z něj mluví zkušenost“. Muzes mi pretlumocit, jak se pozna „zkusenost“ :think:

jolana
5068 příspěvků 28.7.13 08:56
:mavam:
babi
6360 příspěvků 11.7.10 00:05
Re: Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba

esmeraldo, rajcata jsem pestovala na zahrade kazdy rok a kupodivu jsem mela pomerne stesti i behem veder jako jsou napriklad prave ted (43 stup. C) s velkou vlhkosti vzduchu.

Podivala jsem se na australske stranky o kterych mluvis, na Sophie Grigson a jeji recept na Salmorejo, ktery je trochu jiny nez ten co jsem pridala zde. Zajiste je mnoho variant. Tu damu neznam, ale z anglickych chefkucharu mam rada napriklad Fergus Henderson, Heston Blumenthal, Clarissa Dickson Wright (Two Fat Ladies), kteri jsou dukazem toho, ze Anglicane nakonec varit umi ;)

esmeralda
4813 příspěvků 10.7.10 07:11
Re: Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba

S rajčaty mohou být i jiné potíže. Buď moc prší a prostě se neurodí, nebo je vedro, rychle zčervenají, ale nemají čas vyvinout tu správnou chuť.

Tuhle polévku jsem poprvé viděla v pořadu o vaření s anglickou kuchařkou
Sophie Grigson, když cestovala po Španělsku.
Musí to být dobrota. Nikdy jsem ji nevyzkoušela. Možná je na čase.

babi
6360 příspěvků 10.7.10 06:38
Re: Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba/bedla

ale fotku v denicku mas moc peknou ;)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.7.10 06:28
Re: Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba

Barb nepokoušej … františka tu bude coby dup, ale bude zklamaná … psala jsem o mini, ne o masitých.

babi
6360 příspěvků 10.7.10 06:02
Re: Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba

to vyzkousim, dobry tip. Jinak na podzim je davam do hnedeho papiroveho sacku a take rychle uzraji.

babi
6360 příspěvků 10.7.10 06:00
Re: Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba /noskovice

ne, neloupou se, to je pro chut. Kdyz loupu rajcata, tak je nariznu u stopky do krizku a na par vterin ponorim do varici vody. Slupka se lehce sloupne. To vsak nerikam nikomu nic noveho ;)

noskovice
1322 příspěvků 10.7.10 05:52
Re: Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba

Rajčata „dojdou“ rychleji, když je předem umyješ. Mám to vyzkoušené.

noskovice
1322 příspěvků 10.7.10 05:50
Re: Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba-barb,

nepochopila jsem, zda se mají ta rajčata oloupat. Proč se dávají na oheň či suchou pánev opražit? Jestli je to kvůli slupce, tak mám jiný způsob jak se jí zbavit.
Recept je zajímavý. Předem děkuji za odpověď, Soňa.
Františko přijeď. Rajčata mám, můžeme to zkusit spolu. :)

babi
6360 příspěvků 10.7.10 05:49
Re: Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba

uteklo mne ‚za‘. Rajcata, tak jako nejspis vsichni, si davam na slunicko, ony dojdou a zacnou vonet :)

babi
6360 příspěvků 10.7.10 05:44
Re: Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba

frantisko, bedla je ma oknem ;)

Frantiska
927 příspěvků 10.7.10 05:31
Re: Klasická letní polévka Salmorejo z města Cordoba

az sezenu dokonala rajcata vyzkousim :)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Kuře na medu Kuře na medu
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz