Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jan.alois Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Je to starý recept mého taťky a když ohlásím jeho vaření mám najednou strávníků ,že nevědí, kam sednout havně co nejblíže sporáku.
Vezmi kuthan neboli pekáč a vraž do něj ten bok , osol a okmínuj jestli chceš přidej také nakrájenou cibulku a česnek : to mimo plán , a všechno podlij trochou vody a upeč tak aby bylo co nejvc šťávy . ke konci pečení tu šťávu trochu zahusti moukou . Aby si neměl dlouhou chvíli tak vezmi tu kapustu a vrchní listy odlom a vyřezej ty tlustý škaredý žebra a ty pod nim taky . Až bude kapusta krásně žlutá tak ji rozkroj a nakrájej jako zelí na ty listy nezapomeň a nakrájej je taky. Dej do kastrolu osol ,opepři a podlij vodou a dej dusit na plotnu. Tu poklici vrať do kredence na kapustu se nedává aby odešly ty smradlavý plyny . Právě proto většině kapusta nechutná . A míchej a míchej, aby se ta dobrota nepřipálila až to skoro bude tak vezmi pánev nebo kastrůlek a rozškvař na ní ten špek který je rád nakrájený tak mu to přání splň. Přidej uzené k tomu špeku a aby mu nezávidělo tak ho nakrájej taky. Orestuj a zamíchej do té uškrcené kapustičky. Přidej utřený ,utěrku vrať a vezmi kudlu nebo lis , česnek dej ho málo míchej ochutnávej mlaskej a případně přidávej ,česnek ,sůl a pepř . Teď zahusti trochou mouky rozmíchané ve vodě a povař chviličku. Já nezahušťuji ale k tomu se časem taky dopracuješ. Koukni do trouby asi se to připaluje tak to podlij horkou vodou. Kapustu stáhni a vypni sporák ne celeý jen pod kapustou pak zapni sporák jinde a dej tam hrnec plný vody se solí a ty nudle uvař aby se nerozvařily. Maso vyndej nakrájej a vrať do pekáče. A teď finále vezmi talíř nandej nudle vedle tu kapustu a přidej kousek masa. Polej tou lahodnou šťávou ,proto ten bok a proto kilo. dej ten talíř do trouby . Nandej ostatním a pak vezmi ten svůj talíř z trouby a zdrhni nebo ti sežerou i to tvoje .Příště ti bude zase stačit kilo a věř že ti zbude dej jim ho na studeno s chlebem a křenem. Ptáš se proč, protože je to dobré jen polité tou šťávou . Té bude vždycky málo a maso zůstane, ten špek a uzené opravdu stačí. Nenažranejm to maso teda dej k tomu Mlaskej chrochtej blahem a chval mého Taťku . Jo a sebe taky jestli to chtějí znova tak jsi šikula .
Recept je z kategorií: Vepřové maso
No ty nudle
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Kapusta ham ham
Je to radost pro duši, číst si recept, který je už na pohled výborný, a ještě k tomu s úsměvem.
Díky Jene, pokračuj prosím.
551 příspěvků 17.12.09 16:15
Jeníčku.Lojzíku! Ve volných chvilkách během Vánoc se vrať ke svým receptům, které jsou super a pooprav několik překlepů a ostatních chybiček. A pokračuj v psaní i dalších lahůdek! Dík