Recept Japonské marinované kuřecí kousky "JFC"

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Japonské marinované kuřecí kousky

Úvod

No, nie je to preklep KFC (Kentucky Fried Chicken). Je to stary Japonsky recept „Karaage“, ktory vtipkari v Amerike premenovali na JFC. Takze vyborne vyprazane kuracie kusky marinovane v sake, sojovej omacke a zazvore.

Postup

1-Do misky si spravime marinadu z mensieho kusku cerstveho zazvoru cca 3 cm, ktory najprv oskrabene a potom nastruhame na drobno. Pridame par lyzic sojovej omacky najlepsie Japonskej Kikkoman. Ked nemame, tak dame lahku sojovu omacku. Nakoniec pridame lyzicu sake - japonskeho ryzoveho vina (podla Japoncov je to skor pivo) a ked nemame, dame Mirin ich sladke ryzove vino ( ale Mirin ma menej alkoholu a chut ako Sake).

2-Kuracie maso najlepsie zo stehna bez koze nakrajame na kusky 3-4 cm. Dame do misky s marinadou a obalime zo vsetkych stran nechame marinovat cca 30 minut.

3-Namarinove kusky posypeme a obalime najlepsie Japonskou zemiakovou skrobovou mukou (Katakuriko), ked nemame, nahradime kukuricnym skrobom. Ked mame vela marinady, tak odlejeme. Takze ziaden trojobal, ziadne vajicko ani struhanka, len stedro obalit namarinane kusky v skrobovej mucke.

4-Rozohrejeme si olej bud na panvici alebo vo friteze na cca 180°C a vyprazame do zlatista a dame vysusit na papierovu utierku. Tradicne sa serviruje s ryzou a este sa ochuti napriklad omackou Tomkatsu a este je dobre dat ich vybornu majonezu Kewpie. My sme si este pridali daco zdravsie taku modernu azijsku verziu letneho salatu z hraskovych luskov, spenatovych listkov, jullien mrkvy, cherry paradajek, jarnej cibulky s nalevom z mirinu a Japonskej sojovej omacky a limetky.

Recept je z kategorií: Kuřecí maso


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.07.11 vloženo
  • 15662x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 min

Ingredience

  • 500 g kuracie stehna
  • 1/2 hrnceka zemiakový škrob

marinada:

  • 2 lyzice sojová omáčka japonska
  • 3 cm zazvor cerstvy nastruhany
  • 1 lyzica saké alebo mirin
  • olej na vyprážanie

Doporučená příloha

  • ryza

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Lyduska 17.01.15 15:47

Použité kuracie prsia.
Výborné.

Uvaření se již líbí 5 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 21.07.11 15:33

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Bento 21.07.11 11:33

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Japonské marinované kuřecí kousky "JFC"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
daduuja
1133 příspěvků 17.01.15 21:02

@Lyduska :potlesk:, jdu shánět mirin, saké a tmavý sezamový olej, ten miluju :-)

 
daduuja
1133 příspěvků 16.01.15 15:38

@Lyduska Ano :-), jenže je všechno jinak, nakonec byly řízky s br. kaší a okurkový salát s vodou :-)
Nejenže nemám mozzarellu, nemám ani parmazán, lednice není bezedná :-)

 
Lyduska
340 příspěvků 16.01.15 09:45

@daduuja, máš na mysli tento šalát, však? http://prostreno.bety.cz/…a-Pohlreicha

 
Lyduska
340 příspěvků 15.01.15 20:39

@daduuja, bude, ked to skusim :-)

 
daduuja
1133 příspěvků 15.01.15 19:45

@Lyduska jupí :-), bude fotka :-)
Mám v lednici římský salát i stehenní řízky, ale nemám mirin ani saké, takže bude Salát Caesar podle Zdeňka Pohlreicha, má ho i s kuřecím :P

 
Lyduska
340 příspěvků 15.01.15 19:34

@daduuja, kupila som :-)

 
daduuja
1133 příspěvků 15.01.15 14:00

@Lyduska koupila?

Já jsem se dopracovala už k tomu, že objednávám přes net :-)
V Japonsku se na tato a jiná malá jídla zastavují muži, když jdou z práce, dají si pivo, poklábosí s kolegy, zakousnou a jdou domů na večeři :-)

 
Lyduska
340 příspěvků 15.01.15 09:07

Práve včera som sa na tento recept pozerala…a rozmýšľala, kde cestou z práce kúpim saké.

 
daduuja
1133 příspěvků 14.01.15 23:26

Dnes jsem viděla na TV Paprika.
Z rýže trojúhelníky asi 2cm vysoké, horní stranu pomazat marinádou a opéct na pánvi, otočit, pomazat druhou stranu a také opéct.
Do marinády přidávali k Bentovu popisu lžičku tmavého sezamového oleje a 2 lžíce mirinu a 1 lžíci saké.
Kuřecí kousky smažili na rýžovém oleji.
A k tomu na namáčení ze 4 lžic sójové omáčky, 2 lžic saké, 2 lžic cukru a badyánu omáčku, která se svaří.
A k tomu všemu kousky syrového zelí, které tráví tuky.

Příspěvek upraven 14.01.15 v 23:28

 
zébulon  07.08.11 20:54

Mily Bento, nalozeno, uvareno, snedeno, fotku jsem nestacila udelat. Zapomnela jsem koupit cerstvy zazvor, nahradila jsem susenym (sake jsem nastesti mela), chut se asi trochu zmenila, presto to bylo vynikajici. Jako vzdycky. Diky.

 
jolana
5064 příspěvků 21.07.11 22:37

Bento, tie sudy .:-)..syn mal ist studijne do japonska..prislo tsunami..:( ..snad nabuduce..:)
Ten bubble tea co sme spominali je super, to skus ..stoji za to ..lahodnee.. akurat sme ale brcko tak hrube nemali..tak sme cmurali :mrgreen:

Wydro,..prajem skore uzdravenie :)

 
jolana
5064 příspěvků 21.07.11 17:13

Bento,mozem ta poprosit o ten strudel s dynou.. od vasej babky susedky greckej..dakujem :)

 
Bento
794 příspěvků 21.07.11 15:29

wydro, rado sa stalo :palec:
ja som sam bol prekvapeny , na taky velmi jednoduchy recept ze to naozaj funguje a netreba ani obalovat do vajicka a struhanky , neviem preco ale zda sa to ovela menej masne…

 
Bento
794 příspěvků 21.07.11 15:13

Len taka perlicka z Japonska v centre Tokia je velky park pri chrame Meiji a tam len tak same su naukladane dary … 8-o … sudy plne SAKE … same len tak cez noc , tma 8-) a nic stale su tam…
cudna krajina :potlesk:

PS: aj zabudol som na druhej strane tej cesticky su sudy plne vina …dary z Francuzka.

http://en.wikipedia.org/…rels1227.jpg

http://static.panoramio.com/…31519912.jpg

Příspěvek upraven 21.07.11 v 15:19

 
wydra  21.07.11 14:56

Byvsi uz delsi dobu na antibiotikach a cuketovo bramborove strave, hodil jsi mi Bento doslova pozlacenou rukavici :-) Stihla jsem psat a i nalozit na chvili kureci maso (hrudí) a uvarit vse a temer spolykat!! :mrgreen: Take dlouho nebylo na jidelnicku nic z cinske, japonske kuchyne, tak to fakt byla smrst chutova!
Ryze jak pisu, skvela, ale musela jsem na zaver maso dochutit strouzkem cesneku aby to bylo pikantnejsi. No, nebudu se tu vic rozplyvat, musela bych vzít monitor drátenkou …
Bento, mas to u me, ja se snad behem chvile i uzdravim!! :-P

 
jolana
5064 příspěvků 21.07.11 14:28

:))))..ja mam znamu japonku a ta ma naucila NIC..my sme ju naucili na jedlo–nase samozrejme..:)) oni su v urcitom slova zmysle skrblici.. v Japonsku je velmi drahe zivobyti..navyse bola ochotna si kupit drahu znackovu kabelku a sediet bez zapnuteho kurenia ..a po praci obchodovat s hocicim,tu nakupila hennu a doma tam s nou rozlozit stolik na trhu…niekedy si myslim ze sa mame este vela ucit, keby neboli taki asi nikdy nic nemaju a nedosiahnu, dokazu si poradit a vypracovat sa aj z nicoho tak su neunavni…ale to mlieko ma dostalo..hec, ja su taky kocka..na tom nasom pytlikovom som vyrastla..ako palma som urostla a krasna :mrgreen:..

 
wydra  21.07.11 14:01

Tak potom Jolano pridej foto jak se mu prekrizialy tie ocki a samozrejme nad ryzi ! :-P :-P :-P

Nicmene treba pouzivaji vic druhu ryze, nebyla jsem v Japonsku, znam a umim to jen od rodiny do ktere jsem chodila pomerne dlouho pracovat a take videla jak to varili v rezidenci panu velvyslancu jejich osobni kuchari. Onehda si samozrejme vozili ryzi svoji stejne jako z NSR mleko v krabicich, protoze to nase, ceske,pytlíkové, smela pit pouze jejich kocka … :mrgreen:

Příspěvek upraven 21.07.11 v 14:05

 
jolana
5064 příspěvků 21.07.11 13:38

wydro, dakujem…:)…na buduci mesiac ma prist, narodi sa mu vnucka, tak si to s nim preberiem pekne zrnko po zrnku az sa mu ocki z toho prekrizia.. :mrgreen:

 
Bento
794 příspěvků 21.07.11 13:32

:oops: :oops: sorry, diki wydro, robil som tri veci naraz , ale to nie je omluva mas uplne pravdu Mirin je slabsie ryzove vino , nie ocot. opravujem
Este malu poznamku :
V tradicnej Japonskej kuchyni bola chut masa( kunami ) potlacana a kazdy druh masa mal inu kombinaciu na marinadu a pripade kurcata zbavit sa chute - vone, je kombinacia sake a zazvor.
napriklad na veprove sa pouziva marinada zazvor , por a „umeboshi“ ( slano -kysle nakladane slivky alebo ine ovocie ).
PS: tu je Japonsky clanok preco sa pridava sake ( inac podla nich je to vraj skor pivo nie vino )
 http://search.japantimes.co.jp/…10128f1.html

 
wydra  21.07.11 13:00

Jolano, oni ji povetsinou vari jen ve vodě

japonská rýže - způsob přípravy:
jak se japonská rýže správně vaří v běžném hrnci. Rýži několikrát propláchněte ve vodě tak, aby byla voda čistá. Množství vody k vaření je takové, aby bylo vody jednou tolik než rýže. Pakliže bychom tedy vložili do hrnce s neuvařenou rýží pravítko, když by bylo rýže například 3 centimentry, tak vodu dolijeme pod rysku 6 centimentů. Rýži přikryjeme pokličkou a přivedeme prudce k varu, poté ztlumte na malý oheň a vařte 10 minut. Do rýže se nepřidává sůl ani žádné další koření. Rýži po uvaření promícháme, aby z rýže vystoupila pára. _____________­_________________________

Já ji ve vodě povařím 5 minut, pak hodne, hodne proplachnu a dám do utěrky na pařák . Sype se a je výborná a není mokrá. Nikdy ji ničím nedochucují, když to není přímo nějaký recept rýžový právě proto, aby vynikla ta chuť toho jídla. A kulatou nebo lepivou jsem nežila nikdy, jen malou, drobnou, krásnou, nevařená byla taková skoro průsvitná a takovou také používám.

Příspěvek upraven 21.07.11 v 14:43

 
jolana
5064 příspěvků 21.07.11 12:55

..takze si myslite ze ten recept na ryzi nie je japonsky?!..ja mu ukazem.. :mrgreen: ..a ja sa vsade vytahujem ze aku japonsku ryzi varievam (ale chutna je prevelice).. :lol: ..pouzivam orig. japonsku ryzi na susi..

 
wydra  21.07.11 12:53

Bento, ještě čtu tvůj recept pečlivě, mirin ale není ocet !? Alespoň co já mám doma z japonského obchodu a již hezkých pár let používám, tak mirin je sladký pouze!? Ani zdání kyselosti !!

Základní dochucovadlo používané v japonské kuchyni s mírně nasládlou chutí. Je to druh rýžového vína podobný saké, ale obsahujícího méně alkoholu (1%). V období Edo byl popíjen na japonský Nový rok jako Otoso. Nápoj vyráběný z mirinu a koření. Dnes je však nahrazován saké. Mirin se používá k dodání nápadité hcuti grilované rybě, nebo pro odstranění rybího aromna. V malém množství se používá místo cukru a sojové omáčky k vylepšení chuti jídla. Někdy se dává jako příloha k suši. Je možné jej po přidání krátce povařit, čímž alkohol vyprchá, nebo jej přidat až po uvaření, aby si obsah alkoholu zachoval.

složení: voda, rýže, cukr, koření, dochucovadlo E620
použití: do vařených jídel, či marinád

Příspěvek upraven 21.07.11 v 12:55

 
wydra  21.07.11 12:50

Mirin a saké ale jsou Bento přece velice odlišné chutě a když už je sladká japonská sojová omáčka, dávám přednost saké. A také tomu dá tu specifickou chuť. Ale neni to tak jednoznačné, jistě že ne. Se zázvorem je zase možná lepší mirin .

 
wydra  21.07.11 12:47

Tohle je Bento výborny recept, to mě kdysi naučili přímo Japonci. Co se rýže týká, určitě používali rýži drobnozrnnou ale ne lepivou a kulatou! A vařili ji v páře úplně neochucenou. Dodnes to tak dělám, když vařím japonské nebo čínské jídlo. Je to úžasné jak se pak smíchají ty chutě a bezchutˇrýže.

 
Bento
794 příspěvků 21.07.11 12:12

jolana, skus je to super a velmi jednoduche :palec:
my sme nemali Japonsku kratku ale taku strednu ktora je krizenec medzi Thai basmati a dlhou a sa jej hovori „Jasponica“. ( ale to len taky experiment ) tak som to radsej ani nespecifikoval.

Příspěvek upraven 21.07.11 v 12:14

 
jolana
5064 příspěvků 21.07.11 12:03

..hmm..dobre to je..zopar receptov ma naucil jeden misionar ktory zil v japonsku ..pouzivam prilohu japonsku gulatu ryzu, ktoru hodim na nadrobunko a jemnunko nasekanu velku hlavku aj dva oprazenej cibule (ale len do biela sklovita–proste aby zmakla a odisiel pri prazeni ten cibulovy pach)..no a uvarime dalej ako ryzu…neviem ci to je japonska alebo nie..ale tak ma to naucil ..a misionar knaz by klamat nemal..asi..;-)

 
Bento
794 příspěvků 21.07.11 12:03

Len taka poznamka vyprazane ( vacsinou kuracie )" Kaarage" ma v Japonsku aj druhe meno „Tatsutaage“ kde je vyprazane Tang alebo stary Cinsky povod podla dynastie Tang :?:
je to aj tak „Wafu-Chuka“ co znamena Cinsky styl Japonskej Kuchyne. 8-o :roll:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz