Recept Jednoduchý medový dort z Ukrajiny (Medovník?)

Ukrajinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Utřít máslo s cukrem do husta, přidat vejce jedno po druhém a dobře je zašlehat. Smíchat mléko s medem a extraktem. Prosít mouku, prášek do pečiva, muškátový květ a sůl. Střídavě přidávat mouku a mléko ke krémové směsy. Dobře zašlehat. Nalít těsto do dvou vymaštěných a moukou vysypaných dortových forem. Péct v předem vyhřáté troubě na 180°C po 30-35min. Vyjmout z trouby a potřít obložením (pro obložení smíchat všechny ingredience dohromady). Vrátit nazpět do trouby na dalších 5 min. Vyjmout z trouby, nechat trochu zchladnout a potom vyjmout z forem. Položit jeden dort na druhý a chcete-li, ozdobit šlehačkou. TIP: můžete se také podívat ne další recepty na medovníky "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=10771 a také "ZDE":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=6766

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 04.09.02 vloženo
  • 34041x zobrazeno

Ingredience

  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 hrnku másla
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku medu
  • 3/4 hrnku mléka
  • několik kapek mandlového extraktu (oleje)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 2 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky muškátového květu
  • 1/4 lžičky soli
  • Obložení:
  • 1/3 hrnku medu
  • 1/2 hrnku posekaných ořechů
  • 1/4 hrnku hnědého cukru, nebo bílého
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 250ml šlehačky s trochou vanilkového cukru na ozdobu, nemusí být

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jednoduchý medový dort z Ukrajiny (Medovník?)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jednoduchý medový dort z Ukrajiny (Medovník?)

avanda
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Jednoduchý medový dort z Ukrajiny (Medovník?).

Tento vikend mel pritel narozeniny, tak jsem se rozhodla mu upect dort, protoze je anglican, je to pro nej dost netradicni. Tak jsem hledala na internetu nejaky jednoduchy dort a narazila jsem na tento medovnik. Mela jsem v planu neco mnohem jednodussiho, ale jsem moc rad, ze jsem se rozhodla delat tenhle dort. Tento dort nema chybu a neni dokonce ani slozity. Lepsi dort nez tento medovnik jsem nemela… Doporucuji vsem kdo miluji medovnik
Zajimalo by me, ktery medovnik bys asi doporucila Babi jako nejlepsi?

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduchý medový dort z Ukrajiny (Medovník?).

Jeno, před rokem jsem tu nebyla a tak Ti přesně po roce děkuji za pěkné pojednání o muškátovém květu i oříšku a za referenci ke článku od Pampelišky.

Přeji Ti příjemný den!

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Muškátový květ a muškátový oříšek

Pampeliško, děkuji ti za upozornění, že je takový krásný článek na Labužníkovi. Než jsem hledala u Dadaly, tak jsem pochopitelně hledala i zde, ale vyhledávač mne zklamal. Teprve na základě tvého upozornění jsem článek našla a aby ostatní to měli lehčí, tak je to zde muškátový květ a muškátový oříšek

Pampeliska191
1075 příspěvků 21.8.04 19:13
Rad

Precti si tady v Labuzniku v kategorii clanky na : Muskatovy kvet a orisek.
Mozna Te to trosku obeznami.
Mej se hezky a preji Tobe i Tve rodince pekny vikend

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduchý medový dort z Ukrajiny (Medovník?).

Muškátový květ se prodává v běžné nabídce baleného koření. Pro informaci Dadalova kuchařka uvádí:
MUŠKÁTOVÝ KVĚT / an. MACE / fr. MACIS / n. MUSKATBUTE /it. MOSCATA / JAVATRI / lat. MYRISTICA FRAGRANS

  • není vůbec květem, ale je to část muškátového oříšku. Když je zralé ovoce roztrženo odhalí se semenný míšek. Míšky jsou za čerstva dužnaté, krásně červené, sušením a lisováním ztrácejí barvu. Mají tutéž palčivou kořeněnou vůmi a chuť jako muškátový oříšek (viz níže).

MUŠKÁTOVÝ OŘECH A KVĚT / n. MUSKATNÜSSE, MACIS BLÜTE / a. NUTMEG, MACE / fr. MUSCADE / it. NOCE MOSCATA / JAYPHAL / JAIPHAL / JATHIKURU / l. MYRISTICA FRAGRANTS

  • obě koření, muškátový ořech i květ, pocházejí z jediného ozdobného tropického stále zeleného stromu a mají za sebou jako téměř všechna tropická koření podobnou historii plnou krveprolití, pohádkových zisků, doprovázené zbídačování domorodců. Jeho pravlastí jsou indonéské Moluky a dodnes odtud pochází nejkvalitnější zboží s největšími semeny. Pěstuje se dále na Jávě, Celebesu, Sumatře, v Thajsku, na ostrově Penang i v jiných tropických oblastech. V 10. století je znali Arabové a ve 12. století bylo koření i v Evropě ctěno jako léčivé a neobyčejně vzácné. Tropický strom, který „muškátový ořech i květ“ nese, se nazývá macizeň pravá a je to velmi hezký strom. Má tmavozelené listy, zelenavou hladkou kůru a tvoří kuželovitou korunu. Plod je bobule s jedním semenem (muškátový ořech). Semeno je kryto míškem. Ten se odtrhává, suší a přichází do obchodu jako „muškátový květ“ (macis). Holé jádro se síťovým povrchem a mramorovým vnitřkem je „muškátový ořech“. Kvalitní muškátový ořech má mít příčný průřez bez dutin, má příjemně vonět a kořenně, poněkud palčivě chutnat. Muškátový květ je zlatavě žlutý až hnědý. Muškátový ořech i květ jsou velmi známá koření. Používají se do masitých jídel, polévek, ragú, do pečiva, mají značné uplatnění v potravinářském průmyslu, ale i v parfumérii a likérnictví. Jako koření je používán na do koláčů a sušenek a pro dosažení maximální chutě a vůně se těsně před užitím jemně nastrouhá do pokrmu. Při jeho používání musíme být opatrní. Ve větším množství - větším než je jeden celý ořech, může být i jedovaté.
Labužník RAD02
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Medovník - dotaz

Nedávno jsme se ženou poprvé jedli Medovník a moc nám chutnal. Nejsem moc na sladká jídla, ale tento dort bychom si opravdu někdy zkusili upéct. Nevíme ale, co je to ten muškátový květ. Myslím, že se to tady nikde v Česku neprodává, alespoň jsme na něj nide nenarazili.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Jednoduchý medový dort z Ukrajiny (Medovník?).

Ahoj Jano! Řekla bych, že recept na ¨Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev¨ se možná nejvíc blíží k tomu, co se prodává v Česku (žiji v Kanadě a českou verzi jsem nechutnala!). Je však poměrně pracný. Já osobně mám ráda daleko jednodušší nahoře uvedený recept.

Vše nejlepší do nového roku!

Labužník Milan02
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi

Ahoj, včera jsem ochutnala medovník a hned jsem na něj začla shánět recept, mohla bys mi prosím říct, který z těch tvých je nejlepší?? Fakt je to nejlepší dort, jaký jsem kdy jedla, kam se na něj hrabou harlekýny a ostatní!!Díky za odpověď a zatím ahoj Jana (dcera zaregistrovaného)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Medovník to není...

Kopretinko, pravý ¨Medovník¨ musí být velká dobrota, ale podle jeho popisu, to není ¨Medový dort¨.

Kopretinka
565 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi...

Babi včera jsem byla na bowlingu a jako dezert tam podávali Medovník. Musím řícti, že to jednak moc hezky vypadalo, tenkých vrstev těsta tam bylo asi šest a co víc, úúúúžasně to chutnalo!!!!!!! A to přiznávám, že ořechy nemám ráda, ale v této kombinaci je to vážně super!!! Takže všem doporučuju tenhle recept vyzkoušet!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
R. Nasková...

Omlouvám se, že jsem ihned neodpověděla, ale nevšimla jsem si otázky. Recept je upraven. Děkuji mnohokrát za upozornění! Doufám, že dort bude chutnat. Zdraví,

R.Nasková
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Medový dort

Ráda bych tento recept vyzkoušela, ale není v něm uvedeno, kolik tam má být vajec. Bylo by možné to upřesnit. Děkuji

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Adventní perníčky 2

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz