Recept Dort medový

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme 2 lžíce teplé vody, pak rozpuštěný med (je-li cukernatý, musí se ohřát). Dále přimícháme mouku s kořením a práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě v mírně vyhřáté troubě. Zpočátku však více zprudka, aby těsto vyběhlo. Hotový dort rozkrojíme na 3 placky .Placky slepíme krémem k sobě a nezapomeneme si nechat stranou krém na potřeni povrchu a boků dortu. Když dort potřeme, tak ho celý posypeme strouhaným perníkem Necháme v chladu odležet. Příprava ořechového krému: Utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme ořechy a postupně vmícháme vychladlý puding.

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 13.09.03 vloženo
  • 11576x zobrazeno

Ingredience

  • těsto:
  • 4 žloutky
  • 75 g cukru
  • 150 g hrubé mouky
  • 1/2 lžičky jedle sody nebo prášku do pečiva
  • 100 g medu
  • 2 lžíce vody
  • sníh ze 4 bílku
  • cca 2 lžičky perníkového koření
  • Na krém do medovníku:
  • 1/4 l mléka
  • 2 lžíce vanilkového pudingu
  • 150 g cukru
  • 150 g másla
  • 80 g strouhaných vlašských ořechu Na posypání povrchu a stran: nastrouhaný perník na strouhání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 22.7.18 18:52

Snadný, poměrně rychlý dort - hlavně moc dobrý :)
K mužovým narozeninám…
Foto v komentáři.

K diskuzi - množství mléka je v pořádku… stačilo dovnitř i ven. Bylo to akorát, ani málo, ani moc…

Diskuse k receptu Dort medový

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Dort medový

Zuzka1973
2341 příspěvků 22.7.18 18:56

Snadný, poměrně rychlý dort - hlavně moc dobrý :)
K mužovým narozeninám…

K diskuzi - množství mléka je v pořádku… stačilo dovnitř i ven. Bylo to akorát, ani málo, ani moc…

Mouka celozrnná, cukr vynechán - použit jen med, toho jsem trošku přidala, když jsem vynechala ten cukr.

vranas
130 příspěvků 25.1.09 03:43
Florentýno,

podle množství ingrediencí odhaduji, že STAČÍ toto množství. Dělám medovník často, ale na celý plech, a na krém potřebuji cca dvojnásobek surovin. Do krému přidávám taky trochu melasy nebo javorového sirupu, v nouzi jsem dala i karamel. Krém má pak zvláštní chuť, vždy měl úspěch.

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník

A že se tedy vracím k původní otázce: je na ten medový dort dost krému z 1/4 litru mléka, nebo není? :-)))

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník

:)) tak teď vidím, že jsem od dortu odskočila k úplně jíné " buchtě„. To co dělám z placek je medovník. Tenhle recept, co jsem vložila, jsem dostala a spíš by to měl být "medový dort“. V současné době populární „medovník“ je spíš ten ukrajinský recept.

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník

čím déle se nechá rozležet, tím lepší. Ten s krémem salko+máslo mi nejvíc připomíná medovník, který prodávají v cukrárnách. Přiznávám se, že z nedostatku času to řeším kupovanými medovými plackami( zajímavé je, že je kupuju v řeznictví :) ). Placky pokropím silným kafem, promažu krémem(možná by šlo do části krému nastrouhat ořechy a střídat to) vršek a boky jsem už popisovala. Vhodně uskladním a krájíme až tak třetí den.

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník

Už se mi sbíhají sliny, já jsem strašně na sladké…
Mockrát děkuji za pomoc, doufám, že nebudu muset ostatním strávníkům zatlačovat boule za ušima :-)))

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník

jo, a ještě poslední vrstvu a boky jsem sypala mletými ořechy smíchanými se strouhaným perníkem(tím klasickým perníkem na strouhání- málokdy se sežene :) )

1irena
594 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník

Florentýnko, mnohem lepší krém je z babina receptu na Ukrajinský medovník z dvanácti vrstev. Několikrát jsem ho dělala (ten krém) podle jejího receptu(dokonce jsem použila kupované medovníkové placky-kulaté) a byl moc dobrý. Nevím sice, co je krémové máslo, já jsem použila normální + salko.
recept

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medovník - Irenko,

bude toho krému dost na celý dort, dovnitř i ven? Ze 1/4 litru mléka se mi to zdá dost málo… Ráda bych to vyzkoušela, už jsi tento medovník dělala?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz