Recept Japonská vejce "onsen tamago"

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Vejce dlouze vařená v horkých pramenech na úpatí sopky Fuji.
Japonské restaurace je ovšem podávají také, místo horkého, přírodního pramene je ovšem dlouze vaří ve vodě.
Podávají se v určité oblasti Japonska ke snídani, nebo jsou součástí večeře.
Vejce budou velmi chutnat nejen Dandě :-)

Postup

Do dobře uzavíratelné nádoby (krabice) dám vejce, zaleju vařící vodou, aby byla hodně ponořená, zavřu pečlivě, aby neunikala pára a nechám 15 - 17 min.

Na pánvičku dám mezitím rozehřát sezamový olej a do horkého dám na plátečky nakrájené stroužky česneku a opeču do lehounce zlatavé barvy. Odložím stranou, v oleji česnek ještě dojde. Je to rychlé, opatrně, nespálit!

Servírujeme misku teplé rýže, na ní rozklepneme to vejce (krásně ze skořápky vyklouzne), necháme buď vcelku, nebo do něj uděláme otvor, aby žloutek trošku vytekl, polejeme horkým olejem s česnekem, ozdobíme šikmo pokrájenými stonky jarní cibulky.

_____________

Další varianta servírování :
Vejce vložíme do hlubší misky a zalijeme několika lžícemi směsi vývaru, 1 KL sojové omáčky a 1 PL mirinu a obložíme bambusovými výhonky restovanými na sezamovém oleji.
Foto bude vloženo dodatečně.

Recept je z kategorií: Chuťovky Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 26.03.12 vloženo
  • 5433x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 min

Ingredience

  • počet vajec podle potřeby, pokojové teploty (ne z lednicky)

Varianty ochucení:

  • sezamový olej tmavý (z pražených semen) podle chuti, já dávám dost
  • několik stroužků česneku
  • jarní cibulka
  • _____________
  • vývar kuřecí
  • sojová omáčka
  • sladká, japonská omáčka Mirin
  • wei-su
  • _____________

Přílohy:

  • jasmínová rýže
  • osmažené, sušené, bambusové plátky
  • (prodávají je vietnamští trhovci)

Doporučená příloha

  • jasmínová rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

wydra 26.03.12 14:45

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Japonská vejce "onsen tamago"

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Anitta
521 příspěvků 29.03.12 23:25

Wydra yup :D (taky vam ti pidizlici skacou dvakrat?) Posledni dobou mne zachutnaly pecene vejce v mistickach (ramkins) se zeleninou, smetanou atd… a tohle je dalsi dobrutka, tesim se na nedelni snidani, s chrestem to bude yummy… :D

Příspěvek upraven 30.03.12 v 00:52

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.03.12 23:03

Anitta, take patris mezi ty, co je oslovi recept a musi co nejdriv uvarit, vid? To me bavi ! Jsem rada, ze ses presvedcila o tech 15 min. Co je ale zajimave, ze v te krabici, co mam u receptu, jsem to, co je na fotce, opravdu mela vyndane z lednicky a bylo tam jen 15 min! :-)
Dalsi delam v sobotu, uz se tesim, fakt delikatesa a jak jednoduche, vid?

Jeste bude ve vyvaru, dodam!

 
Anitta
521 příspěvků 29.03.12 18:32

Wydra povedlo se :D Lahudka :P I v high altitude u (large) vajec mi stacilo 15 minut. Kdyby byly z lednice, asi bych musela pridat. Jelikoz jsem v praci nemohla na video, sjela jsem par receptu na internetu a vsude rikali vejce pokojove teploty a pak az doma jsem mohla kouknout na tve video, kde japoncik rika, ze nadoba ma byt termalni, tzn nejaka, ktera drzi teplotu a ma viko. Na tech 15 minut staci i silnostenna keramicka, nebo corning-ware s poklici, vyplachnuta teplou vodou, u plastickych nadob se nemusi. Pak jeste rada, jak rychle dosahnout pokojove teploty u vajec - dat je na 5 minut do teple (ne horke) vody. :kytka:

 
garf
48 příspěvků 29.03.12 16:58

To zní i vypadá božsky! Určitě brzy vyzkouším:)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.03.12 15:49

Dalsi pokus, dalsi zjisteni. Vejce nedavat primo z lednicky, ale pokojove teploty. Je to i podle velikosti vajec, ale 15 - 17 min.
Upraveno v receptu.

 
blanca.xy
647 příspěvků 29.03.12 15:43

Dnes jsem měla tu čest ochutnat přímo od autorky receptu, bylo to výborné :potlesk: :potlesk: .

 
jolana
5065 příspěvků 27.03.12 00:10

do termosky..jedno vajco podla receptu a podla toho ako sa ukaze na svet uz budem mat obraz o tom co a ako nabuduce..a je po problema..

wydro, to je jasne..na jahodach mrazenych :mrgreen: :lol:

http://www.youtube.com/watch?…

 
Anitta
521 příspěvků 26.03.12 22:48

Ale kdyz Anitta nerada vyhazuje nepodarky… a taky neveceri :mrgreen: Wydra ten link je v praci blokovan, ale nasla jsem dalsi napady: http://shilpasfoodideas.blogspot.com/…-tamago.html
specielne ta termoska me laka. Vy mi davate! :mrgreen: Ale ja to vypatram :D

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.03.12 21:32
Anitta

onsen tamago

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.03.12 21:21

Anitta, a co se stane, kdyz vezmes jedno vejce a udelas podle receptu, treba pridas ty tri minuty? Vejce bude v kazdem pripade jedle a pak bud uberes nebo pridas, kde je problem? Ja je taky ruzne zkousela! Nektera byla skoro natvrdo po 30min, jina nesla od skorapky. Tak jsou k vecri s chlebem a maslem, jaka lahudka prece!
I mistr kuchar to mockrat varil nez na to prisel prece! :lol:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.03.12 21:20

Anitto, vy v Americku určitě nejste uprostřed vaječné krize…tak můžeš klidně zkoušet :-D
:mrgreen:

 
Anitta
521 příspěvků 26.03.12 21:09

To je mi jasny Glama a kdyz jeste vezmes v uvahu, ze u nas voda vari uz pri 94.4C, tak musim varit dele, vejce, ktere vy varite 3 minuty, my 4. Shodou okolnosti jsem hledala recepty na pecene vejce v ramkins a nekde narazila na tyhle japonsky, jen si pamatuju, ze hodne vody, na dno nejakou podlozku, teplotu vody udrzovat na stupni - to si nepamatuju, 40-45 minut.
Wydra, recept se mi libi, jen mam strach, ze bych vejce takhle neuvarila, napada me, mozna po deseti minutach trosku prihrat, nebo vejce soupnout do dalsi varici vody, co vy na to? :D

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.03.12 19:44

Anitta, za 45 minut voda skoro vystydne…a studená vejce nevaří. Ale než vystydne, bude vejce natvrdo..skoro.. ;-)
:mrgreen:

Příspěvek upraven 26.03.12 v 19:54

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.03.12 19:41

Anitta, delej podle sebe, kazdy si recept muze upravit podle sebe. Mne se to libilo tak, jak to dealji Japonci a 15 min mi stacilo.

 
Anitta
521 příspěvků 26.03.12 19:34

Hmm, to by snad slo i jako vejce do skla, ne? :D A opravdu staci 15 minut? Cetla jsem nekde, ze kolem 45 minut… :think:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.03.12 18:01

Urcite si Jol si pochutnas, ja bych se uzrala ! Je obcas problem chytit vejce, ktere vyklopis. Opravdu lepsi jsou ulezela nez cerstva. Ta nevyklopis!
Danda vi, Danda zna, Danda ti treba povi, v cem svisti :P

Příspěvek upraven 26.03.12 v 18:07

 
jolana
5065 příspěvků 26.03.12 17:28

nejen Dande..tak to si pis :mrgreen: … vsak pockaj wydro, vsak uvidis az najdem vajcia ktorym sa da verit, tak ich aj vyfotim :mrgreen:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz