Recept Chawan Mushi - Custard po japonsku Pra

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Chawan Mushi - Custard po japonsku

Úvod

Vzhledem k tomu, ze tato vajecna sedlina je jeden z mnoha chodu behem japonskeho zazitku napriklad pri veceri, porce, i kdyz se muze zdat prilis mala, tak neni. Mimo kureciho masa se pouzivaji krevety bez hlavy a ocistene od krunyre a od ‚cerne zily‘, ale take mnoho jinych morskych zivocichu jako na priklad predem pripraveny uhor, hrebenatky, krabi maso neco jako surimi, gingko orechy, morska rasa atd. Nadobky vlastnim dve a pro vice lidi jiz musim improvizovat a pouzivam japonske cajove misky.

Postup

Ve stredne velke misce naslehat vejce a za slehani pomalinku do nich prilevat chladny kureci vyvar smichany se sake a sojovou omackou. Davat pozor, aby nevznikla pena. Precedit sitem. Do dvou malych ohnivzdornych salku rozdelit houbu a kureci maso (nebo dalsi pouzite ingredience). Zalit vse uslehanymi ochucenymi vejci a prikryt salky poklickou, nemate-li, tak plastickym filmem.

Na wok kotlik naplneny asi 3 cm vysoko vodou postavit bambusovy naparovak a nechat vodu prijit k varu. Do naparovaku vlozit salky, prikryt naparovak a snizit var na pouhe probublavani. Naparovat po 12 minut nebo az jsou vejce pevna, ale jako tofu mekka a hedvabna.

Pred podavanim kazdy salek ozdobit snitkou petrzelky, kouskem platku citronu a podavat (opet se muze zdobit ruzne, napriklad kaviarem z lososa - ikura, vajicky z jezovky, krevetou atd.)

Recept je z kategorií: Chuťovky


Reklama

Nahlásit recept

  • 31.08.11 vloženo
  • 3905x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 2 vejce
  • 1/4 l hrnek rybiho nebo kureciho vyvaru (patri tam dashi)
  • 1 lzice mirin, nemate-li tak sake
  • 1 lzicka sojove omacky
  • 1/2 ctvrtlitroveho hrnku natrhaneho liboveho kureciho masa bez kuze (stehno, prsa)
  • 2 klobouky cerstve nebo predem namocene susene shiitake houby, predvarene, nakrajene na prouzky
  • 2 snitky petrzelky na ozdobu (patri tam bylinka Mitsuba, ktera vypada jako petrzelka vzhledem, ale chuti je mnohem jemnejsi)
  • yuzu (citronova kura) na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chawan Mushi - Custard po japonsku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 03.09.11 20:36

wydri, je pravda, ze mirin neni sake. Mirin je sladke ryzove vino na vareni a pouziva je pouze jako ingredience/chutova prisada oproti sake, ktera v ruznych formach a kvalitach je alkoholicky napoj, ktery se take pouziva ruzne (ledova, horka). Lze ji vsak pouzit jako nahrada za mirin, neni-li ten poruce. Jako nahrada se ovsem pouziva take napriklad marsala, sherry, vermouth atd. Na jedno jsem vsak zapomnela a to je trocha cukru, ktery se pouzije s mene sladkym alkoholem. Nekdy se vsak pouziva mirin spolecne se sake…

Wydri, ve Tvem dalsim prispevku je nejaky zadrhel 8-o . Recept, ktery jsem zde napsala neni na polevku ale na custard :-) Obvykle se neobjednava zvlast, ale je soucasti celeho procesi ruznych malych chodu. Chawan Mushi jsem jedla v mnoha druzich restauraci v Japonsku, dokonce i v Tempura stylu restaurace.
Ta petrzelka je Mitsuba, houbicky jsou Bunashimeji, lze je zamenit za Enoki. Mluvic o drahych houbach? to jsou zarucene japonske Matsutake 8-o
Chawan Mushi jsem nikdy nevidela zdobene kytkou, ale spis houbicko, krevetou a Mitsuba bylinkou. No, ale nejspis jsem zatim nevidela vse…a to je dobre…zustava misto pro nove poznani :-)
Rikas, ze mam radit :mrgreen: Jeste muzu rict, ze Cinane maji podobny recept http://www.labuznik.com/…k-z-orientu/

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.09.11 02:03

Bento, videla jsem tuhle polivku delat na vlastni oko, jen az ted vim, jak se to dela !Skvely link !!
Ovsem delali to onehda Japoncici v klasickem, velikem kastrolu (asi 20 polivek) a rozhodne ne v tlakaci. Serviruji tenhle druh polivky na ruznych slavnostnich prilezitostech ale nahoru takhle „neflaknou“ petrzelku (mozna doma) ale delaji prekrasne kyticky z rerichy, kterou pestuji na okne.
Ty houbicky se daji koupit v Praze v trznici ale jejich cena se rovna zlate cihlicce. A ted babi rad ! :mrgreen:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.09.11 01:54

Podotykam, ze sake nerovna se mirin ! Do polevky patri nutne sake a mirin byt muze a nemusi !

 
babi
6360 příspěvků 03.09.11 00:51

Bento, to je krasne ‚polopate‘, tomu videu musi kazdy porozumet (krasny hrnec).
Kdyz mi to poprve nekdy pred nekolika desetiletim naservirovali, myslela jsem si ze to je neco sladkeho a nebylo…napoprve jsem byla dost prekvapena, ale ted mam Chawan Mushi velice rada a zkousim tam dat ledacos :-D Diky…

 
Bento
794 příspěvků 03.09.11 00:35

:wink: babi asi vyrobim cez weekend, prikladam video lebo to len Japoncov napadne, to naparovat
v „tlakaci“.
 http://www.youtube.com/watch?…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Houbová smaženice Houbová smaženice
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz