Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Japonská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vzhledem k tomu, ze tato vajecna sedlina je jeden z mnoha chodu behem japonskeho zazitku napriklad pri veceri, porce, i kdyz se muze zdat prilis mala, tak neni. Mimo kureciho masa se pouzivaji krevety bez hlavy a ocistene od krunyre a od ‚cerne zily‘, ale take mnoho jinych morskych zivocichu jako na priklad predem pripraveny uhor, hrebenatky, krabi maso neco jako surimi, gingko orechy, morska rasa atd. Nadobky vlastnim dve a pro vice lidi jiz musim improvizovat a pouzivam japonske cajove misky.
Ve stredne velke misce naslehat vejce a za slehani pomalinku do nich prilevat chladny kureci vyvar smichany se sake a sojovou omackou. Davat pozor, aby nevznikla pena. Precedit sitem. Do dvou malych ohnivzdornych salku rozdelit houbu a kureci maso (nebo dalsi pouzite ingredience). Zalit vse uslehanymi ochucenymi vejci a prikryt salky poklickou, nemate-li, tak plastickym filmem. Na wok kotlik naplneny asi 3 cm vysoko vodou postavit bambusovy naparovak a nechat vodu prijit k varu. Do naparovaku vlozit salky, prikryt naparovak a snizit var na pouhe probublavani. Naparovat po 12 minut nebo az jsou vejce pevna, ale jako tofu mekka a hedvabna. Pred podavanim kazdy salek ozdobit snitkou petrzelky, kouskem platku citronu a podavat (opet se muze zdobit ruzne, napriklad kaviarem z lososa - ikura, vajicky z jezovky, krevetou atd.)
Recept je z kategorií: Chuťovky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Chawan Mushi - Custard po japonsku
wydri, je pravda, ze mirin neni sake. Mirin je sladke ryzove vino na vareni a pouziva je pouze jako ingredience/chutova prisada oproti sake, ktera v ruznych formach a kvalitach je alkoholicky napoj, ktery se take pouziva ruzne (ledova, horka). Lze ji vsak pouzit jako nahrada za mirin, neni-li ten poruce. Jako nahrada se ovsem pouziva take napriklad marsala, sherry, vermouth atd. Na jedno jsem vsak zapomnela a to je trocha cukru, ktery se pouzije s mene sladkym alkoholem. Nekdy se vsak pouziva mirin spolecne se sake…
Wydri, ve Tvem dalsim prispevku je nejaky zadrhel
. Recept, ktery jsem zde napsala neni na polevku
ale na custard
Obvykle se neobjednava zvlast, ale je
soucasti celeho procesi ruznych malych chodu. Chawan Mushi jsem jedla v mnoha
druzich restauraci v Japonsku, dokonce i v Tempura stylu restaurace.

Jeste muzu rict, ze Cinane maji podobny
recept http://www.labuznik.com/…k-z-orientu/
Ta petrzelka je Mitsuba, houbicky jsou Bunashimeji, lze je zamenit za Enoki. Mluvic o drahych houbach? to jsou zarucene japonske Matsutake
Chawan Mushi jsem nikdy nevidela zdobene kytkou, ale spis houbicko, krevetou a Mitsuba bylinkou. No, ale nejspis jsem zatim nevidela vse…a to je dobre…zustava misto pro nove poznani
Rikas, ze mam radit
Bento, videla jsem tuhle polivku delat na vlastni oko, jen az ted vim, jak se to dela !Skvely link !!
Ovsem delali to onehda Japoncici v klasickem, velikem kastrolu (asi 20 polivek) a rozhodne ne v tlakaci. Serviruji tenhle druh polivky na ruznych slavnostnich prilezitostech ale nahoru takhle „neflaknou“ petrzelku (mozna doma) ale delaji prekrasne kyticky z rerichy, kterou pestuji na okne.
Ty houbicky se daji koupit v Praze v trznici ale jejich cena se rovna zlate cihlicce. A ted babi rad !
Podotykam, ze sake nerovna se mirin ! Do polevky patri nutne sake a mirin byt muze a nemusi !
Bento, to je krasne ‚polopate‘, tomu videu musi kazdy porozumet (krasny hrnec).
Diky…
Kdyz mi to poprve nekdy pred nekolika desetiletim naservirovali, myslela jsem si ze to je neco sladkeho a nebylo…napoprve jsem byla dost prekvapena, ale ted mam Chawan Mushi velice rada a zkousim tam dat ledacos
v „tlakaci“.
http://www.youtube.com/watch?…