Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zébulon Britská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recept je z knížky Teatime baking Book od Jane Pettigrew. Předem upozorňuji, že se nejedná o dietní nadýchaný moučník, nýbrž o poctivý anglický cake, asi se předpokládá, že ho člověk nesní moc. Jenže to by nesměl být tak dobrý… Já jsem už z původního receptu cukr a máslo ubrala, tak myslím, že další ubírání by už mohlo mít vliv na strukturu těsta. A rozhodně nepřidávejte skořici, jablka s hřebíčkem jsou sice nezvyklá, ale ta chuť je skvělá!
Troubu rozehřejeme na 180°C. Vymastíme a vysypeme dortovou formu o průměru 22 cm. Povolené máslo třeme se 160 g cukru, až je směs lehká a světlá. přidáme vejce, jedno po druhém, mezi každým přidáním pečlivě rozmícháme. Potom přidáme 100 g rozinek, 100 g ořechů, mouku a jogurt. Pokud se směs zdá opravdu moc hustá, přilijeme trošičku mléka, ale ne moc, nepečeme žádný lehoučký piškot! Těsto přemístíme do formy (nedá se říct nalijeme, prostě ho tam nějak přemístíme) a povrch hustě poklademe kousky jablek, pěkně je zatlačíme do těsta, posypeme zbytkem rozinek a ořechů, hřebíčkem a zbylým cukrem. Pečeme 60 - 80 minut. Musíme koláč dobře hlídat, kdyby vršek moc rychle karamelizoval, snížíme teplotu a přikryjeme alobalem. Po 60 minutách vyzkoušíme špejlí (veprostřed koláče), jak je koláč na tom a případně dopékáme, dokud špejle nebude po vytažení z těsta suchá. Nejlepší je upéct si koláč den předem, do druhého dne se někde v chladnu krásně rozleží.
Recept je z kategorií: Moučníky Ovocné moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
9.11.19 07:17
Musím říct, že slavil úspěchy. A právě vlažný nebo ještě lehce
teplý je nejlepší. Ta vůně, konzistence, opečené ořechy a
zkaramelizovaný cukr.. Božská mana. Dneska ho peču znova. A na Vánoce
taky. A na vánoční večírek … a pořád.
19.2.16 21:23
Tak tohle je zbraň hromadného ničení! Bestiálně dobrý koláč,
Hippolyto!!!
Musím se, ovšem, přiznat, že jsem místo rozinek dala brusinky a myslím,
že jsem dobře udělala. Cukru jsem ubrala ještě víc, použila jsem jen
15 dkg celkem … a měla jsem jen ten hodně tmavý, tak je tmavší i ten
koláč. Taky blbě fotím …
Včera jsem kvůli té vůni nevydržela a nakrojila ho ještě vlažný.
Božský! Dnes je jakoby pevnější, chutě se spojily a božský je dál.
Myslím, že si koleduje o kopeček neslazené šlehačky. Bravo!
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Jablkový koláč k odpolednímu čaji - Sussex Apple Cake
Škoda, že jsem nezaskočila dřív… upekla bych na zítra i tenhle


Ale snad bude chutnat i to, co už mám hotovo…
Holky, držte mi zítra palce, mám takovou radost, že se musím podělit i s vámi tady: povedlo se mi konečně najít svého o rok mladšího brášku a zítra se poprvé v životě i setkáme
2452 příspěvků 20.2.16 11:06
To vypadá moc krásně, proč mi tenhle recept proboha unikl? Cokoli s jablky máme moc rádi, teď jsem několikrát po sobě pekla toto , takže co nejdřív vyzkouším i tento. Díky za recept.
Tenhle recept jdu okamžitě rozkřičet, protože je to něco tááák dobrýho!


Hippolyto
Mňam!
395 příspěvků 20.10.14 18:34
To je mi lito, sue, ze jsem to nenapsala jasneji - prasek do peciva si hned na zacatku prosijeme a zamichame s moukou (a pokud nebudeme davat slane maslo, i s spetkou soli). snad se to aspon trochu povedlo! zdravi zebulon.
1 příspěvek 18.10.14 21:46
Skoda, ze v postupu se ztratil ten kyprici prasek. Uvidim, jaky to bude bez nej..
5068 příspěvků 30.11.12 18:16
Anitto, vies ani som si nevsimla anglicku verziu?..vdaka ..ale zasa tam nie je dodatok autorky a v nom sa spomina ze prvy raz skusila ubrat maslo aby bol kusok „dietnejsi“ a nebolo to ono..tak sa vratila k povodnej verzii..ten kolac na obrazku je v 22 cm forme a ona dvala viac cibule aj maku pretoze jej chuti ak je napln taka aka je na kolaci na obrazku..piekla 45 minut..
521 příspěvků 30.11.12 16:52
Tak se nakonec pod jablecnym kolacem bavime o cibuli…
Ten cibulac je fakt nadherny Jolanko, az na tu
rustinu
, pritom tento „dort“ snad
pochazi z Nemecka. Nastesti je tam i anglicka verse, 
http://www.carina-forum.com/…00030_en.php
5068 příspěvků 30.11.12 15:18
..nadherny, to je fakt…slivocnoje maslo je maslo a prasek do peciva veru ako spominas..ak mas zaujem prelozim cele..pani tam ma dole aj pripomieky..
Jolano, što takoje slivočnoje maslo? Razrychklitěl bude prášek do pečiva? Jinak moc děkuju, vypadá nádherně!
5068 příspěvků 30.11.12 10:13
Zebulon..ten spominany amish cibulovy kolac..
http://www.carina-forum.com/…/0000030.php
Zebuli, moc pekny recept… trosinku mi pripomina cesky recept na jablkovec, ale je luxusnejsi. Jak budu mit prilezitost jej na nekom vyzkouset, tak tak ucinim. Zdravim!
6 příspěvků 30.10.12 17:20
Už se mi sbíhají chutě, určitě vyzkouším. Po babičce jsem zdědila jednodušší verzi, kdy se nahrubo nastrouhaná jablka zamíchají do těsta s ostatními ingrediencemi, jen místo jogurtu a hřebíčku se dává rum a navrch případně slabá vrstva citronové polevy… je to naše milovaná podzimní pochoutka a toto bude určitě další!