Recept Italské velikonoční bochánky - Pinze pasquali (3 ks)

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Oprané a okapané rozinky vložíme do rumu a promícháme. Necháme je namočené, za občasného promíchání, zatímco si připravíme těsto na pinzu. Ve středně velkém rendlíku ohřejeme mléko na cca 40 °C *(100 °F)*. Teplé mléko přelijeme do zadělávací mísy a přidáme 1/2 šálku cukru a rozdrobené kvasnice. Promícháme, aby se kvasnice rozpustily. Přidáme šálek mouky a rozmícháme dohladka. Mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, na teplém místě *(např. na lednici nebo v plynové troubě se zapnutou kontrolkou)*. Pokud kvásek nevzejde, je to známka toho, že kvasnice byly staré. Kvásek promícháme vidličkou a necháme opět kynout, dvakrát delší dobu než poprvé. Kvásek během kynutí ještě jednou důkladně promícháme vidličkou, překryjeme a opět necháme kynout. Doba kynutí závisí na prostředí, ale pohybuje se kolem 20-45 minut na každé ze tří kynutí. V míse elektrickým ručním šlehačem vyšleháme 2 celá vejce, 2 žloutky a zbývající polovinu šálku cukru do pěny a doběla. Přidáme 1/4 šálku másla, víno, citrónovou a pomerančovou kůru, sůl a vanilku. Šleháme tak dlouho, až zůstávají jen drobné kousky másla. Z rendlíku přidáme vzešlý kvásek a prošleháme. Vyměníme šlehač za hnětač, přidáme 5 šálků mouky, postupně po jednom šálku a směs vždy pořádně prohněteme. Po každém šálku vždy vypneme šlehač a do těsta seškrábeme stěny mísy a vařečkou těsto promísíme i ode dna. Těsto musí být po prohnětení lepkavé. Zformujeme ho do koule, očistíme strany mísy a těsto přikryjeme čistou utěrkou. Na teplém místě necháme těsto kynout do dvojnásobného objemu, asi 1-2 hodiny. Těsto po vykynutí opět hněteme elektrickým hnětačem, při střední rychlosti. Přidáme 4 žloutky a 1/4 šálku másla a uhněteme. Postupně přidáme zbývající mouku, asi 2 šálky. Zformujeme mírně lepkavé těsto, vypneme hnětač a do těsta zapracujeme i seškrábnuté těsto ze stran mísy. Hnětením vpravíme do těsta rozinky s rumem. Na pomoučeném vále těsto propracujeme rukama, za postupného přidávání tolika mouky, aby vzniklo hladké a pružné těsto, které se nebude lepit ani na ruce, ani k válu a po vpichu prstem, se vzniklý důlek opět zacelí. Těsto přendáme do máslem vytřené velké mísy a otáčíme jím, aby bylo promaštěné ze všech stran. Těsto překryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, asi 1/2-2 hodiny. Po vykynutí těsto přendáme na pomoučený vál a rukama opět řádně propracujeme. Rozdělíme ho na třetiny, ze kterých vytvarujeme bochánky. *(Bochánky můžeme zabalit do mikrotenového sáčku a nechat v lednici přes noc.)* Dva pečicí plechy vyložíme pergamenovým papírem. Na jednom plechu budeme péci bochánky dva, každý z nich dáme na samostatný pečicí papír. Třetí bochánek upečeme samostatně na druhém plechu. Nůžkami na vrcholu bochánků nastřihneme šesticípou hvězdu *(tři přibližně 4 cm hluboké a 8 cm dlouhé křížící se zářezy)*. Zářezy musí být dost hluboké, nejméně do poloviny tloušťky těsta. Bochánky překryjeme utěrkou a necháme dál kynout, asi 1-2 hodiny. Troubu předehřejeme na 160 °C *(325 °F)* a bochánky pečeme asi 35 minut. Vyšleháme zbývající dva žloutky se zbývajícími 2 lžícemi cukru a vodou dohladka. Cukr se musí úplně rozpustit. Bochánky potřeme a vrátíme zpět do trouby. Pečeme do tmavě zlaté barvy bochánků *(čepel nože vložena do středu bochánků musí zůstat čistá)*, přibližně 20 minut. Upečenou pinzu necháme před krájením zcela vychladnout na kuchyňské mřížce. Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 11.03.07 vloženo
  • 3239x zobrazeno

Ingredience

  • 1 1/2 šálku rozinek
  • 1/2 šálku tmavého rumu
  • 1 šálek mléka
  • 1 šálek krupicového cukru
  • 2 PL krupicového cukru
  • 1/3 šálku rozdrobeného čerstvého droždí nebo cca 30 g *(1 oz)* instantního suchého
  • 9 šálků prosáté mouky *(all-purpose)* – nebo tolik, kolik je potřeba
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 6 velkých žloutků pokojové teploty
  • 1/2 šálku nesoleného másla pokojové teploty
  • 1/2 šálku sladkého bílého vína *(Vin Santo, Verduzzo …)*
  • kůra ze dvou citronů *(bez bílé dužiny)*
  • kůra z 1 pomeranče *(bez bílé dužiny)*
  • 1 1/2 KL soli
  • 2 KL čistého vanilkového extraktu
  • 2 KL vody
  • máslo na vytření mísy.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Italské velikonoční bochánky - Pinze pasquali (3 ks)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz