Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
penda Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Oprané a okapané rozinky vložíme do rumu a promícháme. Necháme je namočené, za občasného promíchání, zatímco si připravíme těsto na pinzu. Ve středně velkém rendlíku ohřejeme mléko na cca 40 °C *(100 °F)*. Teplé mléko přelijeme do zadělávací mísy a přidáme 1/2 šálku cukru a rozdrobené kvasnice. Promícháme, aby se kvasnice rozpustily. Přidáme šálek mouky a rozmícháme dohladka. Mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, na teplém místě *(např. na lednici nebo v plynové troubě se zapnutou kontrolkou)*. Pokud kvásek nevzejde, je to známka toho, že kvasnice byly staré. Kvásek promícháme vidličkou a necháme opět kynout, dvakrát delší dobu než poprvé. Kvásek během kynutí ještě jednou důkladně promícháme vidličkou, překryjeme a opět necháme kynout. Doba kynutí závisí na prostředí, ale pohybuje se kolem 20-45 minut na každé ze tří kynutí. V míse elektrickým ručním šlehačem vyšleháme 2 celá vejce, 2 žloutky a zbývající polovinu šálku cukru do pěny a doběla. Přidáme 1/4 šálku másla, víno, citrónovou a pomerančovou kůru, sůl a vanilku. Šleháme tak dlouho, až zůstávají jen drobné kousky másla. Z rendlíku přidáme vzešlý kvásek a prošleháme. Vyměníme šlehač za hnětač, přidáme 5 šálků mouky, postupně po jednom šálku a směs vždy pořádně prohněteme. Po každém šálku vždy vypneme šlehač a do těsta seškrábeme stěny mísy a vařečkou těsto promísíme i ode dna. Těsto musí být po prohnětení lepkavé. Zformujeme ho do koule, očistíme strany mísy a těsto přikryjeme čistou utěrkou. Na teplém místě necháme těsto kynout do dvojnásobného objemu, asi 1-2 hodiny. Těsto po vykynutí opět hněteme elektrickým hnětačem, při střední rychlosti. Přidáme 4 žloutky a 1/4 šálku másla a uhněteme. Postupně přidáme zbývající mouku, asi 2 šálky. Zformujeme mírně lepkavé těsto, vypneme hnětač a do těsta zapracujeme i seškrábnuté těsto ze stran mísy. Hnětením vpravíme do těsta rozinky s rumem. Na pomoučeném vále těsto propracujeme rukama, za postupného přidávání tolika mouky, aby vzniklo hladké a pružné těsto, které se nebude lepit ani na ruce, ani k válu a po vpichu prstem, se vzniklý důlek opět zacelí. Těsto přendáme do máslem vytřené velké mísy a otáčíme jím, aby bylo promaštěné ze všech stran. Těsto překryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, asi 1/2-2 hodiny. Po vykynutí těsto přendáme na pomoučený vál a rukama opět řádně propracujeme. Rozdělíme ho na třetiny, ze kterých vytvarujeme bochánky. *(Bochánky můžeme zabalit do mikrotenového sáčku a nechat v lednici přes noc.)* Dva pečicí plechy vyložíme pergamenovým papírem. Na jednom plechu budeme péci bochánky dva, každý z nich dáme na samostatný pečicí papír. Třetí bochánek upečeme samostatně na druhém plechu. Nůžkami na vrcholu bochánků nastřihneme šesticípou hvězdu *(tři přibližně 4 cm hluboké a 8 cm dlouhé křížící se zářezy)*. Zářezy musí být dost hluboké, nejméně do poloviny tloušťky těsta. Bochánky překryjeme utěrkou a necháme dál kynout, asi 1-2 hodiny. Troubu předehřejeme na 160 °C *(325 °F)* a bochánky pečeme asi 35 minut. Vyšleháme zbývající dva žloutky se zbývajícími 2 lžícemi cukru a vodou dohladka. Cukr se musí úplně rozpustit. Bochánky potřeme a vrátíme zpět do trouby. Pečeme do tmavě zlaté barvy bochánků *(čepel nože vložena do středu bochánků musí zůstat čistá)*, přibližně 20 minut. Upečenou pinzu necháme před krájením zcela vychladnout na kuchyňské mřížce. Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Italské velikonoční bochánky - Pinze pasquali (3 ks)