Recept Italské velikonoční bochánky - Pinze pasquali (3 ks)

penda Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Oprané a okapané rozinky vložíme do rumu a promícháme. Necháme je namočené, za občasného promíchání, zatímco si připravíme těsto na pinzu. Ve středně velkém rendlíku ohřejeme mléko na cca 40 °C *(100 °F)*. Teplé mléko přelijeme do zadělávací mísy a přidáme 1/2 šálku cukru a rozdrobené kvasnice. Promícháme, aby se kvasnice rozpustily. Přidáme šálek mouky a rozmícháme dohladka. Mísu překryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek, na teplém místě *(např. na lednici nebo v plynové troubě se zapnutou kontrolkou)*. Pokud kvásek nevzejde, je to známka toho, že kvasnice byly staré. Kvásek promícháme vidličkou a necháme opět kynout, dvakrát delší dobu než poprvé. Kvásek během kynutí ještě jednou důkladně promícháme vidličkou, překryjeme a opět necháme kynout. Doba kynutí závisí na prostředí, ale pohybuje se kolem 20-45 minut na každé ze tří kynutí. V míse elektrickým ručním šlehačem vyšleháme 2 celá vejce, 2 žloutky a zbývající polovinu šálku cukru do pěny a doběla. Přidáme 1/4 šálku másla, víno, citrónovou a pomerančovou kůru, sůl a vanilku. Šleháme tak dlouho, až zůstávají jen drobné kousky másla. Z rendlíku přidáme vzešlý kvásek a prošleháme. Vyměníme šlehač za hnětač, přidáme 5 šálků mouky, postupně po jednom šálku a směs vždy pořádně prohněteme. Po každém šálku vždy vypneme šlehač a do těsta seškrábeme stěny mísy a vařečkou těsto promísíme i ode dna. Těsto musí být po prohnětení lepkavé. Zformujeme ho do koule, očistíme strany mísy a těsto přikryjeme čistou utěrkou. Na teplém místě necháme těsto kynout do dvojnásobného objemu, asi 1-2 hodiny. Těsto po vykynutí opět hněteme elektrickým hnětačem, při střední rychlosti. Přidáme 4 žloutky a 1/4 šálku másla a uhněteme. Postupně přidáme zbývající mouku, asi 2 šálky. Zformujeme mírně lepkavé těsto, vypneme hnětač a do těsta zapracujeme i seškrábnuté těsto ze stran mísy. Hnětením vpravíme do těsta rozinky s rumem. Na pomoučeném vále těsto propracujeme rukama, za postupného přidávání tolika mouky, aby vzniklo hladké a pružné těsto, které se nebude lepit ani na ruce, ani k válu a po vpichu prstem, se vzniklý důlek opět zacelí. Těsto přendáme do máslem vytřené velké mísy a otáčíme jím, aby bylo promaštěné ze všech stran. Těsto překryjeme utěrkou a necháme kynout na teplém místě, asi 1/2-2 hodiny. Po vykynutí těsto přendáme na pomoučený vál a rukama opět řádně propracujeme. Rozdělíme ho na třetiny, ze kterých vytvarujeme bochánky. *(Bochánky můžeme zabalit do mikrotenového sáčku a nechat v lednici přes noc.)* Dva pečicí plechy vyložíme pergamenovým papírem. Na jednom plechu budeme péci bochánky dva, každý z nich dáme na samostatný pečicí papír. Třetí bochánek upečeme samostatně na druhém plechu. Nůžkami na vrcholu bochánků nastřihneme šesticípou hvězdu *(tři přibližně 4 cm hluboké a 8 cm dlouhé křížící se zářezy)*. Zářezy musí být dost hluboké, nejméně do poloviny tloušťky těsta. Bochánky překryjeme utěrkou a necháme dál kynout, asi 1-2 hodiny. Troubu předehřejeme na 160 °C *(325 °F)* a bochánky pečeme asi 35 minut. Vyšleháme zbývající dva žloutky se zbývajícími 2 lžícemi cukru a vodou dohladka. Cukr se musí úplně rozpustit. Bochánky potřeme a vrátíme zpět do trouby. Pečeme do tmavě zlaté barvy bochánků *(čepel nože vložena do středu bochánků musí zůstat čistá)*, přibližně 20 minut. Upečenou pinzu necháme před krájením zcela vychladnout na kuchyňské mřížce. Čerpáno z netu; volně přeloženo (2007).

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 11.03.07 vloženo
  • 3354x zobrazeno

Ingredience

  • 1 1/2 šálku rozinek
  • 1/2 šálku tmavého rumu
  • 1 šálek mléka
  • 1 šálek krupicového cukru
  • 2 PL krupicového cukru
  • 1/3 šálku rozdrobeného čerstvého droždí nebo cca 30 g *(1 oz)* instantního suchého
  • 9 šálků prosáté mouky *(all-purpose)* – nebo tolik, kolik je potřeba
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 6 velkých žloutků pokojové teploty
  • 1/2 šálku nesoleného másla pokojové teploty
  • 1/2 šálku sladkého bílého vína *(Vin Santo, Verduzzo …)*
  • kůra ze dvou citronů *(bez bílé dužiny)*
  • kůra z 1 pomeranče *(bez bílé dužiny)*
  • 1 1/2 KL soli
  • 2 KL čistého vanilkového extraktu
  • 2 KL vody
  • máslo na vytření mísy.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Italské velikonoční bochánky - Pinze pasquali (3 ks)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz