Recept Husička

babi Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Rozmrazit husu v chladničce, je-li zmražená. Husu nechat stát 30 minut při pokojové teplotě. Studenou vodou ji vypláchnout uvnitř i zvenku a osušit ji. Vyříznout co nejvíce tuku (uschovat na škvarečky). Odříznout první a druhý díl křídel a uschovat je na vývar. Špičkou ostrého nožíku celou kůži husy propíchat, ale nepropíchat maso!. Kůži z krku přehnout a zajistit ji jehlou (nebo ji odříznout a naplnit "Nadívaný husí krk":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7525 ) Osolit a opepřit vnitřek husy a vložit do ni 2 poloviny mrkve a petržele, tymián, česnek a šalvěj. Svázat nohy a husu dobře osolit a popepřit zvenku. Položit ji prsama nahoru na mřížku v pekáči. Péct husu asi 1 hodinu do zlatova. Odejmout co nejvíce sádla každých 30 minut pečení. Snížit teplotu trouby na 165°C a husu péct tak dlouho, dokud není krásně hnědá a teploměr zapíchnutý do prsou (nesmí se dotýkat kosti) ukazuje 83°C, což potrvá asi další hodinu. Mezi tím si připravit vývar použitý na omáčku. Odstranit jakýkoliv viditelný tuk z křídel, krku, a drůbků. Vložit je do kastrolku se 4 polovinami mrkve a celeru, obě poloviny cibule, petrželkou, bobkovým listem, pepřem a dostatečným množstvím vody, aby pokrývala zeleninu a kosti. Přivéct do varu, snížit teplotu a nechat pomalinku probublávat tak 2 hodiny. Je-li nutné přilít vodu. Sem tam sebrat šum. Přecedit jemným sítem vyloženým mušelínem a nechat vychladit. Odstranit jakýkoliv tuk. Vyjmout husu a položit ji na prkénko. Nechat ji odpočinout 15 - 30 minut. Mezi tím si připravit omáčku. Z pekáče odejmout všechno sádlo (uschovat) a pekáč položit na vysokou teplotu. Nalít tam víno a za stálého míchání uvolnit jakýkoliv přípek. Nechat zredukovat na 3/4, osolit a opepřit podle potřeby a přilít 500 ml vývaru. Opět vše zredukovat na 3/4. Zamíchat dovnitř máslo a přecedit do omáčníku. Podávat ji k huse s různými přílohami. Jako příloha se výborně hodí pečené brambory, nebo "Brambory Duchesse":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=6860 a "Sváteční růžičková kapusta.":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7422 a také "Popovers.":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=24803 , nebo bageta.

Recept je z kategorií: Husa

Nahlásit recept

  • 26.12.06 vloženo
  • 10236x zobrazeno

Ingredience

  • 5 - 6 kg husa čerstvá, nebo zmražená, uschovat drůbky
  • sůl a pepř
  • 3 střední mrkve rozkrojené v půli
  • 3 stroky řapíkatého celeru, rozkrojené napůl
  • 1 palice česneku rozkrojené napůl horizontálně
  • 1 svazek tymiánu
  • 1 svazek šalvěje
  • 1 středné cibule rozkrojená napůl
  • 8 snítků čerstvé petrželky
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička celých pepřů
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíce másla

Doporučená příloha

  • francouzské alsaské Gewürztraminer

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Husička

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Husička

nudle
137 příspěvků 23.12.10 23:02

Dekuji za odpoved. Ja jsem tu taky par dni nebyla, tudiz omluva vzajemna. Vyzkousim to s morskou soli, jinou asi narychlo nesezenu.
Preji prijemne proziti svatku.
nudle

babi
6360 příspěvků 20.12.10 23:07

nudle, promin, nekolik dni jsem tu nebyla. Nakladaci sul je ta, co pouzivas pri nakladani okurek. Je to sul bez jodu pro mlecne kvaseni a nakladani, kdy barvy zustanou jasne a nalev nebude zakaleny. Avsak muzes pouzit take na priklad Molton sul, nebo listkovou sul, ta se rychle a bezezbytku rozpousti. Avsak, muzes take v nejhorsim pripade pouzit normalni morskou sul…

nudle
137 příspěvků 18.12.10 23:33

babi - jaka sul?
to nalozeni do solneho roztoku bych chtela vyzkouset, ale nevim co je nakladaci sul. minite tim morskou hrubou sul?
dekuji za odpoved
nudle

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička - muso,

jsem ráda, že se mnou souhlasíš, že i když je kmínová husa výborná, někdy se může vylepšit třebas jablíčkem, nebo bylinkami ;o)

Přeji Ti vše nejlepší do nového roku!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička - Florentýnko,

možná se kvalifikuji na hlídání Tvých dětí, když jsem tak dobrá v těch pohádkách ;o)
Co se týče kvality ingrediencí. Husy z Maďarska, které jsem viděla, nejenom že byly předražené, ale navíc rachitické, každopádně spíš odpuzující, než vábivé. Potom husu nemusím mít a je lepší změnit jídelníček za něco jiného, i kdyby to měly být brambory (nanaštěstí, ty jsou zde také odporné). Kvalitní ingredience, to je polovina všeho úspěchu! Věřím, nebo alespoň doufám, že se víc lidí rozhodne pro založení na příklad bio farem. Zatím to však vypadá na to, že se hodně věcí nakupuje z ciziny, i když to stejné lze vyprodukovat doma (ano vím, EU). Někdy mně také připadne, že výrobky co k nám přicházejí z různých zemí by doma asi neprodali. Co mě však nedávno úplně umrtvilo…jsme země s tolika pivovary a kupijeme kvasnice z Francie?!

Přeji Ti příjemný podvečer!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička - Ajti,

díky, vždy ochotna a připravena pomoct ;o)

Přeji Vám příjemný večer!

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička.

Babi, to zní jako pohádka o kohoutkovi a slepičce. Teď nevím, jestli se mám stále pídit po huse, nebo nejdřív po ořechách :-))))

Máš pravdu, kvalitní husu v supermarketu neseženu, stejně jako spoustu jiných věcí. Věřím, že za pár let to bude s dobrými surovinami lepší, ve vaření je to pak hned poznat.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička - Jolanko,

Děkuji Ti za předání dávných rad babiček. Podle mých kanadských zkušeností se drůbež vylepší jejím naložením do slané studené vody. Chcete-li zkusit, tak poměr pro krůtu, nebo obrovskou husu je takový: 7.5 litrů studené vody + 2 kg nakládací soli (ne stolní) smíchané v 15 l nádobě, nebo pevném polysterenovém pytli. Ponořit celou krůtu, uzavřít nádobu a nechat ve studenu na 10 hodin marinovat/rozležet. Krůta, nebo jiná drůbež se takto stane křehkou, šťavnatou a je plná chuti. Množství marinovacího nálevu se musí upravit podle velikosti drůbeže. S tímto mám osobní a ty nejlepší zkušenosti.

S pozdravem,

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička - Florentýnko,

pochopitelně mám i jiné zkušenosti, ale co jsem udělala letos mohu poradit i Tobě. Sháněli jsme ořechy a tak jsme v jedné dědině našli paní, od které jsem je koupili vloni na tržnici. Ta nám doporučila pána se :,-(em na koupi jablek. V :,-(ě pochodovaly husy a tak jsem se zeptala, jestli by nebyla nějaká na Vánoce a byla a dokonce za rozumnou cenu. Pán je sám a tak jsem mu dala cukroví za jeho ochotu. Myslím si, že to je snad jediná dobrá cesta, jak sehnat čerstvou a kvalitní husu, ledaže by existovala v okolí nějaká farma, nejlépe bio farma ;o)

Zdraví,

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička.

Babi, to je vono! Děkuji.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička - Manana,

už je vše napraveno, děkuji za upozornění! Zapomněla jsem do odkazu přidat číslo receptu.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička.

Přeci když se dá pod Popovers správnej odkaz, tak tam budou ty babiny popovers, který uvedl oldsoft pod tadydlenc, a jakejkoli jinej pokusnej králík zmizí a už tam nebude, ne?

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička. - Manana

ten babin chybný odkaz je skutečně „lehce opravitelný“ a babi to zajisté opraví… ráda jí poradím jak, pokud bude mít zájem… ale ten recept na který se odkazuje - ten babin není… je to pepíčkův „pokusný králík“, který vznikl při odlaďování Labužníka… ten babi neopraví a opravit ani nemůže… ale to zajisté víš.

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička - muso

to já vim, že je to pod tadydlenc, ale diskuze nabobtná, tadydlenc se v ní ztratí a pak stejně bude každej klikat na popovers v receptu a tam se nic nedoví, pokud to babi neopraví. Tak jsem přišel s návrhem na pomoc, protože opravit to v receptu je sranda a načatej recept využít pro jinej jakbysmet.

muso
118 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička.

Hele,děcka,že vy už slavíte?Manana,tak si klikni na to krásné slovo „tadydlenc“ a hned budeš chytřejší.Babi -máš pravdu-kmín je na husu málo,když tak aspon jablíčko do bříška.Krásné husy měli v Tesku.Dobrou chut přeji

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička.

Babi, tak nevím. Ať klikám na Popovers v tvém receptu jak klikám, tak tam jsou nesmysly okomentované Pepíčkem.
To by snad stálo za tu chvilku a ten odkaz v receptu změnit, aby to mělo smysl, ne?
Anebo mě tam pusť a já ti to udělám, ale to ty bys asi nechtěla, tak můžeš říct Vlaďce nebo Oldsoftovi, jistě by to pro tebe rádi udělali.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička - Manana,

jak zajisté víš, žila jsem dlouhá léta v cizině, takže jsem i chuťově kosmopolitní ;o) Navíc, moje děti vyrůstaly v jiné krajině a na příklad můj syn nemá rád kmín. Takto připravená husa je snadná a nebýt toho domácího vývaru i stejně rychlá jako ta naše česká. Nezdá se mi, že by tato úprava husu nějak kazila, ba naopak. Na Popovers Tě již navedl oldsoft, ktrému za to děkuji.

Zdraví,

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička

…husu kludne mozete nalozit do dakej vhodnej marinady ( kysle mlieko alebo octovy nalev s vhodnym korenim- pouzivali nase babky, ak piekli nevykrmenu husu ). Premasti sa zmaklym maslom pod kozu ( prstom sa oddeluje koza od maska a premasti masielkom -mozeme pridat vhodne bylinky a korenie, maslo sa topi do maska a prepieka sa ). Najlepsie dat pod alobal alebo sacky - cook roasting bags - dostat ich kupit rozne velkosti ( aj na morku ). Su skvele na kurcata ( aj ryby, zelenina… ) a pod. Pripravujem v nich aj jahna- pleco, stehno + zemiaky + zeleninka …krasne sa v nich vsetko ugriluje do zlatava, vonavunka, nevysusi sa… (setria energiu a cas, nic nemusis podlievat …)

Florentyna
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička.

Letos na Martina jsem chtěla upéct pravou svatomartinskou husu. První ve svém životě. Načež jsem zjistila, že chlazená husa je v jakémkoli obchodě záležitost sci-fi a musela jsem se spokojit s podviživenou a nechutně drahou mraženou. Protože jsem se bála takový „poklad“ zkazit, pekla jsem ji osvědčeným způsobem jako kachnu - pomalu při 100°C celou noc. Šťávy pustila poskrovnu a sádlo ani hodnotit nemůžu, žádné nebylo. Chuťově byla dobrá, to ano, ale na kačenu prostě nemá…

Věřím, že přirozeně vykrmená a ve vhodném čase zabitá husička by byla o něčem jiném, ale na tu si asi ještě nějakou dobu počkám. Pokud někdo víte, kam na ni, jsem jedno velké ucho.

oldsoft
682 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička.

Popovers: tadydlenc .

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička.

Babi, naprosto s tebou souhlasím, jen jsem chtěl říct, že husa je pro mne stále vzácnost, a tak i vzhledem k její tučnosti si ji nedávám každý týden, ale jen na ty vánoční svátky, a to mi připadá škoda ji dělat jinak, než pečenou s kmínem a podávanou s knedlíkem a zelím.
A propos nevím, co jsou to ty Popovers.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička - Manana,

Ty seš Ty a já jsem já. Celý život péct husu po česku, bez ohledu na to jak je dobrá, mě opravdu nebaví. Změna je život!

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Husička.

Tak nevím, já bych husu takhle složitě nekazil, ale upekl bych ji klasicky s kmínem a místo těch zvláštních Popovers bych dal knedlík a zelí a určitě bych si moc pochutnal!
Ať žije pečená husa!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Játra na rožni

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz