Recept Gravlax - výborný marinovaný losos s autentickou omáčkou

(Hodnoceno 1x) Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Gravlax - výborný marinovaný losos s autentickou omáčkou

Úvod

Filé ze středu ryby je nejkvalitnější (také nejvyšší), protože s tou částí ryba nejméně pohybuje. U ocasu a hlavy je maso tuhé.

Pro 6-12 osob, záleží na použití.

Postup

V misce smíchat pepř, koriandr, sůl a cukr. Položit části lososa kůží dolů na plastický film. Posypat masitou stranu lososa (obě části) směsí a dobře ji přitlačit. Na dno misky rozložit 1/3 posekaného kopru. Na něj položit kůží dolů jednu část lososa do misky tak akorát velké, aby se tam losos vešel a pokropit ji 2 lžícemi vodky, chcete-li. Poskládat na horubo posekaným koprem a na něj položit druhou část lososa kůží nahoru tak, aby tlustší část jednoho kusu ležela na tenčí části druhého kusu lososa. Pokropit zbývající vodkou, chcete-li. Přikrýt plastickým filmem, položit nahoru malou destičku a zatížit pomocí konzerv, nebo závaží (používám zabalenou cihlu v alobalu a to bez destičky). Nechat stát tak 3 hodiny při pokojové teplotě. Dát do chladničky na 24 - 36 hodin a otáčet každých 12 hodin. Po každé pokapat vzniklou tekutinou. Vyjmout z marinády, odškrábnout kopr, ale nechat na lososu trochu koření. Nakrájet tenkým pružným nožem na velice tenké plátky. Nejlépe na 45° k pracovní desce, aby byly plátky co největší a nejtenší. Vydrží asi 7 dní v chladničce (použije-li se v nakládání více soli tak i déle). Může se zmarzit ale ztratí svou krásnou barvu. Podávat s "Malé placky":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7797 a "Omáčka pana vrchního":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7742 . Ve Švédsku se podává Gravlax jako část štědrovečerního bufetu, ale také je částí Smörgasbord. Nebo s "blini":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=7100 a kyselou smetanou, nebo creme fraiche a kouskem citronu, ale i mnoho jiných různých kombinací z Labužníka je možných. Tousty, nebo nové brambory, jsou také dobrou přílohou. Připravuji poměrně často. TIP: Můžete použít i zmraženého lososa a připravit si vlastní filé. Pak však filetujte před úplným rozmražením ryby. Někteří tvrdí, že ryba musí být zmražená předem, nebo po naložení, což se údajně dělá kvůli ničení parazitů, ale osobně jsem ještě rybu nikdy z tohoto důvodu nemrazila. Jednoduše podle mého názoru, losos je nejlepší čerstvý. Lososa můžete nakládat z jakéhokoliv množství ryby. Nezahazujte nakonec zbylou kůži, je výborná osmažená v oleji.

Recept je z kategorií: Ryby Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 14.12.02 vloženo
  • 44254x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2-3 dny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 2 x 500 g fílé z čerstvého lososa s kůží, vykoštěného, ukrojeného ze středu ryby
  • 1 lžíce na hrubo rozdrcených celých bílých pepřů
  • 1 lžíce na hrubo rozdrcených semínek koriandru, nemusí být
  • 2 lžíce hrubé soli
  • 2 lžíce hrubého krystalového cukru
  • 50 ml vodky, nemusí být
  • 1 velký svazek kopru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

suzanka 14.6.12 19:33

Skvělé, určitě zařadím to trvalého „repertoáru“, můj způsob podávání s mozarellou a lístky koriandru, pokapáno olivovým olejem a balzamikem…

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Gravlax - výborný marinovaný losos s autentickou omáčkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Gravlax - výborný marinovaný losos s autentickou omáčkou

babi
6360 příspěvků 12.5.14 02:35

Toast uz sem nechodi, ale podle webu se jedna o Brown traut http://en.wikipedia.org/…/Brown_trout My jsme chodili na tuto rybarskou bastu http://www.pstruharstvi-basta.cz/b_onas.htm a kdo to ma blizko, tak at se zajede podivat. Maji krasne ryby. Je tam prijemne posezeni, velice dobra priprava ryb hned namiste a plno zabavy vcetne rybolovu, takze nas vnoucek jednou nachytal plno pstruhu k veceri pro nas vsechny a ze nas bylo pocetne…

Příspěvek upraven 12.05.14 v 02:40

exczech
297 příspěvků 11.5.14 06:27

@toast To bude asi Coho Salmon. Vypada jako pstruh.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gravlax - výborný naložený losos-Jiti...

Ztracená odpověď ke komentáři.
Jsem víc jak ráda, že Vám chutnalo. To zatížení pomocí mikrotenového sáčku naplněného vodou je dobrý nápad a v tomto receptě by velice dobře pracoval. Osobně používám a to univerzálně, cihlu, kterou mám vždy po ruce a mohu ji použít i při grilování a jiných tepelných úpravách ;o) Není-i čas na zdlouhavou přípravu omáček a placek, tak Gravlax je výborný na čerstvě upečených malých celých brambůrkách i se slupkou, nahoře rozkrojených. Do rozkrojené části se zasune smotaný plátek, doprostřed se vloží kapar, takže to vypadá jako kytička. Vedle se ozdobí kopečkem kyselé smetany a je instantní variace ;o)

Měj se krásně!

Labužník Jiti02
170 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gravlax - výborný naložený losos.

Super, super, super… Vyzkoušeno, snězeno, recept rozdán kolegyním v práci. Zatížili jsme mikro sáčkem s vodou (takto zatěžuji všechno, včetně kysaného zelí v zéláku). Nebyl čas, tak jsme to snědli jen s toustíkama s máslíčkem.
Hezký den

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Kltko.......

co rada, to výborný nápad a já myslela, že ta cihla není špatná. Máš pravdu, Petanque ani Boule asi nějakou dobu hrát nebudu ;o)

Ahoj!

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Čím zaťažiť lososa

Ešte jeden dobrý ti k tomuto receptu. Na zaťaženie sa vynikajúco hodia petanquové gule v púzdre zabalenom v mikrotene. Šestica gulí váži takmer 5 kg, a keď je okolo sneh, aj tak sa s nimi nedá veľa čo robiť. [:-)]

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Kltko...

nesmírně Ti děkuji za výborný tip s těmi nůžtičkami na vytahování kostí. To určitě urychlí práci a můžu s němi i vytadovat zbylá brčka na kačeně a huse ;o) Kůži dovedu odstraňovat dosti zručně, ale obaluji si prsty v hrubé soli, aby mně koneček kůže u ocasu neklouzal z ruky. A zase, Ty tvoje nůžtučky zde určitě také pomůžou.
Je to opravdu zajímavé, že v Rusku nepoužívají kopr, který je tam všude okolo a babušky ho prodávají jako kytičky fialek na ulicích. Podle mých zkušeností, ne každý má v oblibě koriandr a znám lidi, kteří raději používají petržel. Myslím si však, že co země, to nějaký recept na marinovaného lososa, nebo lososovitou rybu. Já jsem tento recept dostala od rodiny ve Švédsku.
Je to opravdová pochoutka. Jednou jsem však nadělala Gravlaxu příliš mnoho a už nakrájený (!) na plátky jsem ho zmrazila. No, pak jsem ho vyhodila, ztratil jaksi chuť ;o( Ty ho máš však zmražený vcelku, že ano ? To by mělo být OK ;o)))

Pozdrav na Slovensko!

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Kostičky v rybách

babi, aj ostatní, ešte lepšie ako pinzeta je v podobných prípadoch na vykosťovanie peán - „nožničky“ bez ostria so zúbkovanými čeľusťami.

Poznajú ich doktori a rybári (vyťahujú nimi háčiky rybe z huby), dostaneš kúpiť v zdravotníckych potrebách. Okrem iného sa nimi vynikajúco sťahuje z lososa koža (hlavne začiatočné zachytenie).

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Gravlax - výborný naložený losos.

klobúk dolu

z Ruska som si vláčil mrazené kúsky (0,5-1 kg) :o) „sjomgi“ a stále som nevedel, ako tú lososovitú rybu pripravujú, že som bol kvôli nej preloziť celé mesto.
Toto je ono! Až na jedinú výnimku, rusi nepoužívajú kôpor. Čo pri ich obľúbenosti kôpru je dosť divné, ale pácujú zrejme len koriandrom, korením, soľou, cukrom a asi aj horčicou.

Vynikajúce, v chladničke je už druhá séria.

Teraz bude menšia spoločnosť, takže časť gravlaxu zamrazím - tým je výsledok dostupný prakticky okamžite, bez niekoľkodňového čakania :o)

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gravlax - Babi :o)

Byly to přímo „деликатесные закуски“ i když musím říci, že značně vydatné.

Přeji hezký den ;o)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gravlax - Ajti a Toustíku...

jsem absolutně ¨flabbergasted¨ a zároveň poctěna Vašim označením receptu mňamózním ;o). Myslím si, že Vaše volba příloh vytvořila z naloženého lososového pstruha pravé ¨zakuski¨.

Krásný den,

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gravlax - výborný naložený losos. - Babi

Děkujeme ti za tento skutečně mňamózní recept. Určitě to nebylo naposledy, co jsme ho vyzkoušeli.
Kromě klasické varianty s bílým pečivem jsme vyzkoušeli také variantu s ruskými blinami target=“_blank“ , kysanou smetanou, kaviárem a vodkou… Bylo to dokonalé. Nemělo to chybu.

Toastík & Ajta

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Arkan

Gravlax už nám odpočívá v lednici :o)
Sehnali jsme losového pstruha větších rozměrů, vyfiletovali a naložili…

A teď už jen držíme „bobříka trpělivosti“ ;o)

Arkan
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Gravlax - výborný naložený losos.

Gravlax se dá vyrobit i ze pstruhů (nakonec obě ryby patří do stejné čeledi), ale musí to být pořádný pstruh (vhodný na filetování), nikoliv nějaký malý pstroužek plný kostí.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gravlax - výborný naložený losos.

Toustíku, šlo, šlo, šlo, já to už zkusila! Jak jsem Ti vylíčila, ve Vrbně, kde je ¨Rybářská bašta¨, mají nádherné velké lososové pstruhy. Musí se však koupit poměrně velký, aby filátka byla dosti vysoká a musí se pinzetou vytahat malé kůstky, kůže se nechá. Víš jak se filetuje ryba? Ono je to poměrně dost jednoduché. Ocasní část lze připravit jenom tak narychlo na másle s opraženýma mandlema a zalité vínem.

Dobrou noc!

toast
171 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Gravlax - výborný naložený losos. - Babi

Babi, zeptám se, šlo by toto vyrobit i ze pstruhů (lososovitých, červených), či jak se ty potvůrky jmenují?
Přeji hezký večer Toastík :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Adventní perníčky 2

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Hruškový koláč Hruškový koláč
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Karbanátky Karbanátky
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz