Recept Francouzský krémový koláč - Tarte à la crème brûlée

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Máslem vytřít asi 20 cm formu na Tarte/koláče s vyjímacím dnem. Na trochu pomoučený vál položit těsto, vyválet ho na 3 mm a vyložit jím dno i strany formy (dobrý trik: kouskem těsta zatlačit těsto do skuliny na vnitřním obvodu formy). Válečkem na těsto přejet po hraně formy a tím odříznout přebytečné těsto. Dno těsta propíchat pomocí vidličky a potom formu s těstem vyložit pomačkaným hedvábným papírem a na 30 minut ji vložit do chladničky. Předehřát troubu na 190°C. Na papír položený na těstě nasypat keramické kuličky, nebo fazole i jiné luštěniny. Formu vložit do středu trouby a těsto péct po 10 minut. Vyjmout papír s fazolemi a vrátit formu na dalších 5-10 minut do trouby. Nechat zchladnout a opět vložit do chladničky. Tobolku vanilky rozkrojit podélce a tupou stranou nože z ni vyškrábnout semínka. V kastrolku přivéct do bodu varu smetanu s mlékem a přidat vanilková semínka. V misce našlehat dohromady žloutky s cukrem a po malých částech za stálého šlehání přidávat do odstaveného mléka se smetanou. Nechat vychladnout a nalít na těsto. Formu opět vložit do trouby a Tarte péct asi 45 minut, nebo až krém zhoustně a je na dotek pevný. Vychladit a vložit do chladničky. Mezi tím předehřát gril. Krém stejnoměrně pocukrovat a okraj těsta přikrýt alobalem (vlastním dvě stejné formy a tak jednu beze dna a vzhůru nohama přiklopím na okraj Tarte), aby se těsto nespálilo. Tarte vložit pod gril a grilovat do té doby, kdy cukr zkaramelizuje a zhnědne. Místo grilu lze použít plamene svařovacího hořáku (nejlépe cukrářské verze). Volně přeloženo z francouzštiny podle receptu Le Cordon Bleu - Paris Bude zde obrázek..................

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 23.03.06 vloženo
  • 7336x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • půl receptu na "Pâte brisée sucrée":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=8898 (druhá půlka se může zmrazit na přípravu jiného koláče)
  • 200 ml "Crème fraîche":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=5757
  • 50 ml mléka
  • 4 velké žloutky
  • 30 g mletého cukru
  • 1 tobolka vanilky, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce mletého cukru na posypání (karamel)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzský krémový koláč - Tarte à la crème brûlée

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
airan
652 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský krémový koláč - Tarte à la crème br

Babi, uz jsi vyzkousela ten krem s temi croissanty? Stoji za to! Opravdu jednoduchy a dobry:-))

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský krémový koláč - Tarte à la crème br

airan, děkuji Ti za přečtení receptu. Našla jsem také francouzské napoleon řezy, ale ty mají dole i nahoře tenulinkou vrstvu lístkového těsta. Jinak jsou uprostřed z jiného těsta s krémem a polevou. No uvidíme…

Zatím Tě zdravím,

airan
652 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Francouzský krémový koláč - Tarte à la crème br

Babi, ukladam:-)))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Hruškový koláč Hruškový koláč
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Reveňový koláč Reveňový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz