Recept Fazole ve smetanové omáčce servírované v chlebu

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Fazole (přes noc namočené ve vodě) dáme vařit. Když jsou téměř měkké, přidáme k nim brambory pokrájené na menší kostky a masox. Případně ještě přilijeme trochu horké vody. Špek nakrájíme na malé, slaninu na větší kostičky, vyškvaříme na pánvi a na mase s vypečeným tukem osmahneme cibuli do zlatova. Zasypeme moukou a také ji osmahneme. Když jsou brambory měkké, přidáme "jíšku" ze slaniny, cibule a mouky, promícháme a zalijeme smetanou. Provaříme, přidáme česnek, Podravku, opepříme a případně dosolíme (většinou není nutné). Do hotového pokrmu vmícháme nasekaný kopr. Podáváme v chlebu. Poznámka: Tento pokrm je velmi chutný, ale také, jak jste si již určitě všimli, velmi vydatný; nebála bych se slovního spojení "kalorická pecka". Pro ty, kteří si hlídají linii, doporučuji konzumovat k obědu před vyčerpávající celodenní prácí na zahradě, stavbě, či alespoň před generálním úklidem :). Dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 22.03.07 vloženo
  • 5081x zobrazeno

Ingredience

  • 350 g bílých fazolí
  • 4 brambory
  • 100 g libové anglické slaniny nebo uzeného boku
  • malý kousek špeku
  • 1 cibule
  • 2 dcl smetany ke šlehání (lze nahradit méně kalorickou variantou)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 kostka masoxu
  • 1 stroužek česneku
  • pepř
  • sůl
  • Podravka
  • čerstvý kopr
  • kulatý chléb na vydlabání (počet podle strávníků)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Fazole ve smetanové omáčce servírované v chlebu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Fazole ve smetanové omáčce servírované v chlebu

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fazole ve smetanové omáčce servírované v chlebu -emem,

dík za milou pochvalu a nezapomeň na ten tvarohový bochánek! Já nejsem nijak zkušená pekařka, ale tenhle recept je výborný a výsledek také. Přeji krásné Velikonoce B.

emem
46 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fazole ve smetanové omáčce servírované v chlebu

Moc,moc dobré, pekla jsem současně buchetku a ta naše chuťové buňky neuspokojila, a tak jsme si pošmákli na téhle mňamce Díky. Zkusila jsem verzi se zakysme, protože tak dělám i čočku, tam jen nasekám fůru kyselých okurek a je to po znojemsku.Dík.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fazole ve smetanové omáčce servírované v chlebu

Takže jsme na tom stejně… :))))
Abych zachránila alespoň něco na druhý den (shodly jsme se na tom, že rozležené je to ještě lepší), po vychladnutí urychleně přemístím do ledničky..! Verzi nakyselo určitě zkusím, luštěninám vyloženě sluší… Například čočku dělám zá:,–(ně ochucenou octem a cukrem s přidáním bobkového listu. (To je mimochodem další příklad soustavného ujídání z hrnce…) Přeji dobrou noc nebo krásný den .. B.

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fazole ve smetanové omáčce servírované v chlebu

Bono…pridavam bobkovy list a dochutim stipkou cukru a octom, alebo kyslu smotanu namiesto sladkej. Aj u nas sa chodi do hrnca priamo - len som to nechcela tak priamo davat do placu, tak som to prikraslila tym tanierom - akoze kultivovana rodina :-)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fazole ve smetanové omáčce servírované v chlebu

Jolanko, to je přesný popis toho, co probíhá u nás, všichni chodí - a to i bez talíře a hltají přímo z hrnce (takže ten vydlabaný chleba skutečně není nutný, jen jsem to chtěla pojmout trochu sofistikovaně).
Ten recept nakyselo může být také moc dobrý… máš na mysli přidání octa a cukru? Pro případ, že bych chtěla vyzkoušet obměnu.. Děkuji za reakci. B.

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Fazole ve smetanové omáčce servírované v chlebu

Bono, u nas sa vari s udenym rebierkom na husto a na kyslo s chlebom, nie v chlebe…ano, ano je to dobrota a aka. A konzumujeme aj bez celodennej vycerpavajucej prace - celodenne sa chodi s tanierom k hrncu az nohy bolia, no a na druhy den je akosi este chutnejsia..... :-)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz