Recept Domácí nutella z lískových oříšků Veg Bezlep

Ostatní kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Domácí nutella z lískových oříšků

Úvod

Jak se vyrábí lahodná domácí nutella z kvalitních surovin, kde není ani stopa po palmovém oleji a hoře cukrů? Uvádí se, že Nutella v obchodě obsahuje až 50 % cukrů, 15 % palmového oleje a 13 % lískových oříšků. Udělejte si jí raději doma a hřešte se zdravějším a mnohem kvalitnějším čoko-lískooříškovým krémem.

Vytisknout recept si lze na následujícím odkazu: https://chay.cz/domaci-nutella/

Postup

1. Na domací nutellu potřebujeme opražené lískáče bez slupky. Slupky totiž způsobují nahořklost a opražené ořechy dodají správnou chuť. Existují dva způsoby, jak toho dosáhnout: 1. buďto opražit a zbavit slupky, nebo 2. blanšírovat, zbavit slupky a sloupnuté oříšky opražit. Uvedu oba způsoby, ze kterých si každý můžete vybrat ten pro vás sympatičtější. 2. Lískové ořechy opražíme v troubě na 180°C cca na 10-15min. Ořechy musí zezlátnout a slupky popraskat. Pokud po vytažení z trouby ještě nepopraskaly, můžeme je nechat pražit pár minut déle. Čím popraskanější slupka, tím lépe se odstraňuje. Po opražení teplé oříšky buďto zababalíme do utěrky, necháme je chvíli zvlhnout a promneme v utěrce. Nebo máme-li v kuchyni sušící síto do trouby nebo jakékoli jiné hrubé a pevné síto, tak na síto nasypeme vrstvu oříšků a dlaněmi třeme oříšky o síto, dokud slupky neodpadnou. 3. Druhý způsob je blanšírování. V hrnci přivedeme vodu k varu, nasypeme 1-2 lžíce jedlé sody, přidáme lískáče a necháme bublat 2 minuty. Zčernalou vodu vylijeme a lískáče propláchneme ledovou vodou. Pak je snadné je ručně zbavit slupky. Oloupané lískové oříšky dáme do trouby péct dozlatova. 4. Teplé nebo úplně vychladnuté lískové ořechy rozmělníme ve výkonném mixéru. 5. Hořkou čokoládu nalámeme a necháme roztavit ve vodní lázi. Rozteklou čokoládu nalijeme do mixéru s ořechy, přidáme klidně ještě lžíci kakaa, špetku soli, agávový sirup a kokosový olej a mixujeme několik minut v hladký krém. 6. Vznikne nám trochu tužší domácí nutella než ta kupovaná, která se i přesto jednoduše roztírá. Pokud chceme tekutější verzi, můžeme přidat víc rozteklé čokolády a navíc trochy kokosového mléka podle libosti. Já kokosové mléko nepřidávám kvůli tomu, aby mi nutella vydržela déle. Pokud se domácí nutella spotřebuje do týdne, tak je kokosové mléko naprosto v pořádku. 7. Domácí nutellu pak uchováváme ve skleněné vzduchotěsné nádobě nejlépe v chladu.

Recept je z kategorií: Krémy

Nahlásit recept

  • 13.08.19 vloženo
  • 115x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 1 porce

Ingredience

  • 250 g lískových oříšků
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžíce agávového sirupu
  • špetka soli
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • příp. trochu kokosového mléka na zředění

Doporučená příloha

  • croissant, chléb, jiné pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Domácí nutella z lískových oříšků

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz