Recept Couscous v Čechách vařený, Hammametem inspirovaný

Tuniská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Kuře naporcujeme na menší kousky, osmahneme na másle, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vařící vodou. Přidáme jednu cibuli, osolíme, opepříme a dusíme do měkka. Když je kuře skoro měkké, postupně přidáváme zeleninu podle tvrdosti, nejprve květák rozebraný na růžičky a mrkev, poté cibule, cukiny a pórek. Vaříme do měkka, pokud je potřeba, přiléváme vodu.

Mezitím, co se vaří kuře, připravíme rybí kuličky:
Rybu uvaříme v osolené vodě, rozmixujeme, přidáme česnek, dosolíme, opepříme. Promícháme s 1 vejcem a olejem. Vytvoříme kuličky, obalujeme v mouce, druhém vejci a krupici. Smažíme dozlatova.

Rozinky scedíme, vložíme do misky, zalijeme vývarem a přidáme harissu podle chuti. Výsledná pasta by měla být docela dost pálivá. Podle chuti můžeme dodat vývar nebo lžíci oleje, záleží na tom, jakou harissu máme a z jakých ingrediencí je vyrobená.

Kuskus uvaříme podle návodu na obalu, buď vaříme v páře nebo zallijeme vývarem, pak přidáme máslo, zamícháme a necháme stát. Udržujeme teplý.

Ohřejeme cizrnu.

Prohledáme byt, odborným okem zhodnotíme za celý život nashromážděné a poděděné nádobí a vylovíme tu největší servírovací mísu. Pokud žádnou obří nenajdeme, nezoufáme, použijeme víc menších. Mis a misek bude na stole tolik, že je to vcelku jedno, mísa sem, mísa tam…

Na největší mísu naaranžujeme kuskus do věnce, doprostřed dáme maso, obložíme uvařenou zeleninou. V další misce servírujeme rybí kuličky, v jiné harissu s rozinkami, v další cizrnu, v poslední míse bude zbylý vývar.

Kdosi kdysi na Labužníkovi prohlásil, že miluje sociální jídla, tohle se do této kategorie, myslím, může směle hlásit…
Stolovnící si sami nabírají na co mají chuť - povětšinou začnou kuskusem, přidají kousek masa, oblíbenou zeleninu, někdy přidají lžičku cizrny, zalijí vývarem, korunují harissou… Tu kousek, tam kousek, tu rybí kuličku, tu kousek květáku… Nabírají postupně, přidávají si menší porce, za to však několikrát… debatují, podávají misky… A mnozí zapomenou, že kuskus - potvůrka - bobtná… bobtná po prvním zalití, bobtná po zalití vývarem na tallíři, bobtná po polknutí a zapití (např. dobrým vínkem), Proto se někdy stane, že ač stolovníci odcházejí od stolu spokojení, že nesnědli nic tučného či hyperkalorického (vždyť to byla jen vařená zeleninka a kousek dušeného kuřete), za hodinu ještě odfukují a povolují opasky :-))

Recept je z kategorií: Drůbež


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.11.08 vloženo
  • 5076x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kuře (nebo 4 kuřecí stehna)
  • 1 rajský protlak (cca 100 g)
  • 3 cibule
  • 50 g másla
  • 1 menší květák
  • 2 střední cukiny
  • 2 pórky
  • 4 - 6 mrkví
  • 1 konzerva cizrny
  • sůl
  • bílý pepř
  • horká voda (popř. polévková kostka)
  • ----------
  • 1/2 kg kuskusu
  • horká voda (popř. vývar)
  • 50 g másla
  • ----------
  • 300 g filetů z tresky
  • 2 vejce
  • 4 stroužky česneku
  • 3 PL oleje
  • 3 PL mouky + 3 PL krupice
  • sůl
  • bílý pepř
  • olej na smažení
  • -----------
  • 15 g rozinek - předem namočených
  • harissa "například tato":"http://recepty.labuznik.com/recipe.php?ID=22897" TARGET = _new popřípadě jiná dle vaší chuti
  • 1-2 PL vývaru

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Couscous v Čechách vařený, Hammametem inspirovaný

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Couscous v Čechách vařený, Hammametem inspirovaný... Ejo,

díky :-))

 
Eja
3794 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Couscous v Čechách vařený, Hammametem inspirovaný

Alis, to je nádhera, ta pohoda hodování s mnoha mističkami dobrot…Krásný recept a krásně jsi ho napsala.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz