Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
gekonuss Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Slaninu nakrájíme na obdélníčky,česnek nasekáme na hrubo,klobásky nařežeme na "ježka" ze všech stran,cibuli na kolečka. Klobásy poklademe do pekáče,a naházíme kolem nich slaninu,cizrnu,cibulku,česnek,všechno pečlivě rovnoměrně rozmístíme. opatrně zalijeme polovinou vína a lehce posypeme mletou uzenou paprikou,přiklopíme. Pečeme na 180st asi 30 min přikryté,poté odkryjeme,pečeme 15 min odkryté,klobásy otáčíme a směs promícháváme,následně přilijem zbytek vína a dopečem na 200st cca 5-10 min. Ozdobíme petrželkou a podáváme s čerstvým chlebem se špetkou křenu. Bon apetit
Recept je z kategorií: Uzenářské výrobky
Čerstvý chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Chlapácké klobásy na česneku,víně a cizrně ala Papaj
Soňo, připisuji do seznamu věcí potřebných na zářijový sraz ke gothaji od Dolejších i římský kmín
Tak vam vsem moc dekuji, ze jste se mi venovali. Ted je rada na mne, abych se zde poohledla. Mejte se moc pekne a ahojky, Sona!
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
medvědí česnek aglio orsino
římský kmín-aumino romano
Snad ti to trochu pomůže.
Pěkný pozdrav , Lydia
Římský kmín
Cuminum cyminum L.
V našem sortimentu najdete koření pod názvem: Římský kmín
bílý křížový kmín, římský kmín, mateřský kmín
Sušená semena.
Silně aromatická, ostrá, hořká a pronikavá (vůně a chuť má jiný charakter a je výraznější než u našeho kmínu).
Západní Asie, kde je kultivován již od biblických dob. Hlavní pěstitelské oblasti jsou dnes Indie, Írán, Indonésie, Čína a jižní prostory Středozemního moře.
Jednoroční okolíkatá rostlina vysoká 50 cm s jemně dělenými listy. Květy bílé nebo růžové.
Je součástí kari koření a dalších směsí, v řadě zemí je oblíben i při pečení chleba, pečiva, při výrobě salámů, sýrů. V Africe se dává do pokrmů tadžin, kuskus. Ve Španělsku se míchá se skořicí, v arabských zemích s koriandrem, kurkumou a kardamonem. Obecně se nejvíce používá do masových pečení, ostře kořeněných jídel, polévek, salátů, likérů a směsí koření (kari směs).
Vypadá sice podobně jako kmín, znatelně se však liší v chuti. Působí při žaludečních a střevních problémech, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje tvorbu žluči.
Na Itálii a italštinu jsem úplnej debil, ale jestli by ti to pomohlo, tak v angličtině je náš kmín caraway seed a římský kmín je cumin.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Rozdíl je to pořádný, římský kmín (v italštině údajně cumino romano, jinde zase píší, že je to zastaralý název) se u nás už dá poměrně běžně koupit, v Itálii jsem ho viděla v Desparu v oddělení exotických potravin, ale byl i mezi běžným kořením. S medvědím česnekem bude asi trochu problém, používá se nejčastěji čerstvý v době od dubna do začátku června, teď už má listy zatažené pod zem, sušený není zdaleka tak aromatický.
Ja kdyz tady koupim cumino (kummel), je to nas normalni kmin. Proto tomu nerozumim, proc se to jmenuje rimsky kmin. Asi to budu muset koupit u nas v Cechach a cuchnout si k tomu, abych citila ten rozdil. I ten medvedi cesnek si budu muset vyzkouset nejdrive u nas a pak ho budu hledat v Italii. Moc Ti dekuji, v zari prijedu na „vyzkum“. Mejte se vsichni moc hezky a ahoj Sona
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Soňo, zkus si najít allium ursinum, to je latinsky medvědí česnek, římský kmín je italsky cumino.
Jen to zkus, nesmí to být řídké, ten brambor to zahustí, je to kejda, ale mňam! A ta cizrna je v tom pěkně křehká, protože zůstane „al dente“, takže to není blems.
Garbanzo vypadá skvěle, já to snad s tou cizrnou ještě zkusím. Já mám ráda všechny luštěniny, takový šoulet je lahůdka - já na něj dostala chuť jen jsem to slovo napsala, fazole na všemožné způsoby, čočka, ale cizrna mi prostě nejede.
Co máš proti cizrně? Vždyť je to výborná luštěnina, no ale proti gustu žádnej dišputát. Přesto bych ti doporučil ochutnat Garbanzo , což je cizrna po mexicku. Já slintám jen na ní pomyslím a už ji jdu zejtra koupit! Ke klobásce je tam navíc ještě obyčejné a uzené koleno. Joj to bude žrádlo!
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Klobása by měla být spíš jako domácí,zaměř se na vzhled „slupky“,pokud bude vypadat moc uměle,tak neber,ale jinak je to asi potřeba vyzkoušet,vařil sem tohle jidlo asi 3× a pokaždé jsem vzal třeba 4druhy klobás po třech kusech a ty jsem upekl,každá byla jiná,ale pokaždé jeden druh byl nic moc a jeden převyšoval ostatní,hlavně si pohlídejte,ať vám mezi těma fazolkam,slaninkou atd zbude ten výpek tekutější,pokud už bude skoro všechen vypařený,přilejte víno,pečte ještě tak 5 min a ven s tím,musí tam být šťáva,do té si namáčíte chleba a to je úžasné,pokud není je to hodně suché a špatně se to poliká…chilli papričku určitě,podle libosti a taky chlazené PIVKO!!!:)
Genokuss, dáš tip na vhodnou klobásu ? Máš nějakou speciálně vyzkoušenou? Já to s cizrnou zkoušet nebudu, ale s těmi červenými fazolemi určitě ano. Vadila by tomu chilli paprička, jen tak velmi decentně ?
Cizrna = italsky jsou Ceci, ty znam, ale:
Medvedi cesnek = italsky ?
Rimsky kmin = italsky ?
Ja tohle neznam. Ahoj vsem, Sona
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Cizrna je spíš podobná hrachu,tvarem i chutí a velmi doporučuji ji aspoň skusit.Fazole v závorce jsou jako alternativa…uzenou papriku koupite u lidí,co prodávají koření ve větších baleních v různých obchodních domech (např. tesco) v uličkách před obchůdkama,koření nakupuji jedině u nich,madvědí česnek,římský kmín,uzenou papriku,vše co potřebujete!!!
39 příspěvků 25.1.09 03:43
Cizrna je druh luštěniny podobná hrachu, je však větší a chutnější. Zrna jsou kulatá, žlutá až žlutohnědá. Chutná lehce oříškově a je známá především ve Středozemí,kde se s oblibou používá. Obsahuje bílkoviny, vápník a další důležité minerály. Připravují se z ní nákypy, dušené pokrmy a polévky. Upravuje se stejně jako sója a též se z ní vyrábí mouka. Fazole jsou fazole.
Ja si myslim, ze ta cizrna je mensi „preklep“. Jo s fazolema, to je neco jineho! Neco podobneho delame a prave kombinace fazole a klobasa je neuveritelne dobra! Co jsem nikdy nevidela, je uzena paprika-koreni. Taky zajimave. Ahoj Sona
Cizrna je cizrna a fazole jsou fazole. Ale s fazolemi ( cizrnu já ne v žádné podobě) by to vůbec nemuselo být špatné - tady se občas objeví poklady, které by člověk nenašel. Díky.
Jses si jista/y, ze cizrna jsou cervene fazole, nebo naopak? Dejte mi vedet, protoze se mi to nejak nezda. Dekuji Sona