Recept ČESNEKOVO-VINNÁ DOSÁŽ NA ZELENINU [I MASO]

Labužník Milan04 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Pojmem dosáž [z francouzského ´dosage´ = dávkování, dozování] se nazývá postup, při kterém se doplní šampaňské [vlastně nejen pravé šampaňské, nýbrž i jakýkoli sekt kvašený v lahvích] po zbavení kvasinkového kalu směsí ´expedičního likéru´, skládajícího se z vína a určitého množství cukru [přidává se v různém množství podle typu budoucího šampaňského]; někdy je jeho součástí i koňak či brandy. A mě nenapadlo jiné metaforické pojmenování než použití tohoto pojmu z vinařské terminologie - takže se omlouvám, že pletu vinařský termín k vaření. Ovšem domnívám se, že tak, jako se k šampaňskému přidává a dávkuje správné množství dosážního likéru, tak se zejména k zelenině [ale může být i k masu; byť to je vhodnější marinovat] přidává ´česnekovo-vinná dosáž´. Poprvé jsem toto doplnění použil před mnoha roky na obalovanou smaženou mrkev - a od té doby to používám k mnoha různým druhům zeleniny, především pod klasický ´trojobal´. A příprava je jednoduchá! Rozdrtíme česnek a promícháme se solí, bílým vínem a malou špetkou mletého bílého pepře. Touto kašičkou pak potíráme uvařené kousky zeleniny [mrkev, patison, pastinák, cuketa... atd.], které pak již obalujeme ´klasickým´ postupem - mouka, vajíčko, strouhanka [viz např. https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=27102]. Do dosáže můžeme přidat i další ingredience; velmi vyhovuje lžička vinného octa a lžička olivového oleje. Někdy - obzvláště na maso - je zase vhodné zkusit na velmi jemno nastrouhaný čerstvý zázvor [není špatné doplnit jedním stroužkem rozdrceného česneku]. Sušený mletý zázvor nepoužíváme, nemá příliš společného s chutí zázvoru čerstvého [který má osobitou palčivost i vůni, jež se časem a sušením vytrácí]. A otevření láhve kvalitního bílého suchého vína nám nemusí vadit; do česnekovo-vinné dosáže ho použijeme sice jenom trošku, ostatek nám však zbude k hotovému jídlu.

Recept je z kategorií: Koření

Nahlásit recept

  • 04.07.07 vloženo
  • 5080x zobrazeno

Čas přípravy

  • 7 - 13 minut

Ingredience

  • 4-5 stroužků česneku [alternativně, zejména na maso: velmi jemně nastrouhaný ČERSTVÝ zázvor]
  • polévková lžíce suchého bílého vína
  • sůl
  • malá špetka mletého pepře [nejlépe bílého];
  • alternativně možno ještě doplnit:
  • kávová lžička olivového oleje
  • kávová lžička octa [nejlépe vinného - z bílého vína]

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu ČESNEKOVO-VINNÁ DOSÁŽ NA ZELENINU [I MASO]

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz