Recept ČESNEKOVO-VINNÁ DOSÁŽ NA ZELENINU [I MASO]

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pojmem dosáž [z francouzského ´dosage´ = dávkování, dozování] se nazývá postup, při kterém se doplní šampaňské [vlastně nejen pravé šampaňské, nýbrž i jakýkoli sekt kvašený v lahvích] po zbavení kvasinkového kalu směsí ´expedičního likéru´, skládajícího se z vína a určitého množství cukru [přidává se v různém množství podle typu budoucího šampaňského]; někdy je jeho součástí i koňak či brandy. A mě nenapadlo jiné metaforické pojmenování než použití tohoto pojmu z vinařské terminologie - takže se omlouvám, že pletu vinařský termín k vaření. Ovšem domnívám se, že tak, jako se k šampaňskému přidává a dávkuje správné množství dosážního likéru, tak se zejména k zelenině [ale může být i k masu; byť to je vhodnější marinovat] přidává ´česnekovo-vinná dosáž´. Poprvé jsem toto doplnění použil před mnoha roky na obalovanou smaženou mrkev - a od té doby to používám k mnoha různým druhům zeleniny, především pod klasický ´trojobal´. A příprava je jednoduchá! Rozdrtíme česnek a promícháme se solí, bílým vínem a malou špetkou mletého bílého pepře. Touto kašičkou pak potíráme uvařené kousky zeleniny [mrkev, patison, pastinák, cuketa... atd.], které pak již obalujeme ´klasickým´ postupem - mouka, vajíčko, strouhanka [viz např. https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=27102]. Do dosáže můžeme přidat i další ingredience; velmi vyhovuje lžička vinného octa a lžička olivového oleje. Někdy - obzvláště na maso - je zase vhodné zkusit na velmi jemno nastrouhaný čerstvý zázvor [není špatné doplnit jedním stroužkem rozdrceného česneku]. Sušený mletý zázvor nepoužíváme, nemá příliš společného s chutí zázvoru čerstvého [který má osobitou palčivost i vůni, jež se časem a sušením vytrácí]. A otevření láhve kvalitního bílého suchého vína nám nemusí vadit; do česnekovo-vinné dosáže ho použijeme sice jenom trošku, ostatek nám však zbude k hotovému jídlu.

Recept je z kategorií: Koření

Nahlásit recept

  • 04.07.07 vloženo
  • 4614x zobrazeno

Čas přípravy

  • 7 - 13 minut

Ingredience

  • 4-5 stroužků česneku [alternativně, zejména na maso: velmi jemně nastrouhaný ČERSTVÝ zázvor]
  • polévková lžíce suchého bílého vína
  • sůl
  • malá špetka mletého pepře [nejlépe bílého];
  • alternativně možno ještě doplnit:
  • kávová lžička olivového oleje
  • kávová lžička octa [nejlépe vinného - z bílého vína]

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu ČESNEKOVO-VINNÁ DOSÁŽ NA ZELENINU [I MASO]

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Grilovaný pstruh

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Ořechový koláč Ořechový koláč
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz