Recept ČESNEKOVO-VINNÁ DOSÁŽ NA ZELENINU [I MASO]

Labužník Milan04 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Pojmem dosáž [z francouzského ´dosage´ = dávkování, dozování] se nazývá postup, při kterém se doplní šampaňské [vlastně nejen pravé šampaňské, nýbrž i jakýkoli sekt kvašený v lahvích] po zbavení kvasinkového kalu směsí ´expedičního likéru´, skládajícího se z vína a určitého množství cukru [přidává se v různém množství podle typu budoucího šampaňského]; někdy je jeho součástí i koňak či brandy. A mě nenapadlo jiné metaforické pojmenování než použití tohoto pojmu z vinařské terminologie - takže se omlouvám, že pletu vinařský termín k vaření. Ovšem domnívám se, že tak, jako se k šampaňskému přidává a dávkuje správné množství dosážního likéru, tak se zejména k zelenině [ale může být i k masu; byť to je vhodnější marinovat] přidává ´česnekovo-vinná dosáž´. Poprvé jsem toto doplnění použil před mnoha roky na obalovanou smaženou mrkev - a od té doby to používám k mnoha různým druhům zeleniny, především pod klasický ´trojobal´. A příprava je jednoduchá! Rozdrtíme česnek a promícháme se solí, bílým vínem a malou špetkou mletého bílého pepře. Touto kašičkou pak potíráme uvařené kousky zeleniny [mrkev, patison, pastinák, cuketa... atd.], které pak již obalujeme ´klasickým´ postupem - mouka, vajíčko, strouhanka [viz např. https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=27102]. Do dosáže můžeme přidat i další ingredience; velmi vyhovuje lžička vinného octa a lžička olivového oleje. Někdy - obzvláště na maso - je zase vhodné zkusit na velmi jemno nastrouhaný čerstvý zázvor [není špatné doplnit jedním stroužkem rozdrceného česneku]. Sušený mletý zázvor nepoužíváme, nemá příliš společného s chutí zázvoru čerstvého [který má osobitou palčivost i vůni, jež se časem a sušením vytrácí]. A otevření láhve kvalitního bílého suchého vína nám nemusí vadit; do česnekovo-vinné dosáže ho použijeme sice jenom trošku, ostatek nám však zbude k hotovému jídlu.

Recept je z kategorií: Koření

Nahlásit recept

  • 04.07.07 vloženo
  • 5317x zobrazeno

Čas přípravy

  • 7 - 13 minut

Ingredience

  • 4-5 stroužků česneku [alternativně, zejména na maso: velmi jemně nastrouhaný ČERSTVÝ zázvor]
  • polévková lžíce suchého bílého vína
  • sůl
  • malá špetka mletého pepře [nejlépe bílého];
  • alternativně možno ještě doplnit:
  • kávová lžička olivového oleje
  • kávová lžička octa [nejlépe vinného - z bílého vína]

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu ČESNEKOVO-VINNÁ DOSÁŽ NA ZELENINU [I MASO]

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz