Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Egyptská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Duqqa je smes koreni nesmirne navykove a lze jej pouzit na mnoha zpusobu. Pochazi z Egypta. Smes se muze podavat s pita chlebem, nebo i vekou na kostky nakrajenou a s miskou oleje, muze se vmichat do mekkeho syru, nebo jogurtu, ve smesi se mohou obalit na tvrdo uvarena vejce, mohou se ji posypat vejce uvarena na mekko, nebo usmazena a podobne. Muze se pouzit i jako koreni pro pripravu zeleniny, ruzneho masa a k priprave ruzneho zakousnuti. Smes s tymianem se nazyva za'atar. Slozeni smesi je ruzne...dalsi, kterou mam rada (je pikantnejsi) : •6 lzic oloupanych mandli, nebo liskovych orisku, •6 lzic pistacii, •2 lzice bilych sezamovych seminek, •4 lzicky chilli v prasku, •2 lzicky kurkumy, •1 lzicka cibule v prasku, •1 lzicka cesneku v prasku, •1 lzicka rimskeho kminu, •1 lzicka mleteho koriandru, •kayensky pepr podle chuti, nebo byly pepr,
V misce s vodou nejmene na 1 hodinu namocit cizrnu. Slit a dat stranou. Na tezke panvi postavene na strednim ohni za staleho michani oprazit rimsky kmin, koriandr a polovinu sezamovych seminek tak 3-4 minuty do te doby, nez koreni zavoni. V mise smichat cizrnu, oprazene koreni, tymian a sul. V hmozdiri, nebo mlenku na koreni (pro tento ucel kavovem?) na jemno smes pomlit. Je-li nutne, tak po castech. Vlozit do misy a dat stranou. Na panvi oprazit zbytek sezamovych seminek a seminek nigely, az smes zavoni. Pridat do misy k pomletemu koreni a dobre vse promichat. Uschovat ve vzduchotesne uzavrene nadobe/sklenici kde smes vydrzi pul roku. Je to nesmirne rychle a tim padem prakticke pohosteni.
Recept je z kategorií: Koření
uvedeno v recepte
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Duqqa - egyptské pohoštení
Bertil, s tou skumpou na zahrade pozor…ne kazda skumpa je jedla. Podivej se na popis na priklad u tohoto receptu http://www.labuznik.com/…s-bi-za-tar/ . Cernuchu pouzivam na tolik receptu, na sypani peciva atd. a kvety napriklad zmrazuji do ledovych kostek pro jakekoliv napoje, nebo jako cast salatu atd.
Chef Ricardo Larrivee z Montrealu a jeho recepty mam rada. Zdravim Te…
Díky za rychlou odpověď škumpa i černucha mě rostou na zahradě, ale nerada bych rodinku otrávila takže asi se poohlédnu v té prodejně díky
2452 příspěvků 29.8.12 14:39
Bertil: v českých obchodech se to jmenuje sumah (škumpa). Je to takový červený prášek, má kyselou chuť, takže v nouzi nejvyšší by se snad (??? opravdu nevím, nejsem odborník) dalo nahradit citronem, tamarindem apod. - určitě někdo chytřejší poradí. Nigella=černucha, jsou to taková pikantní černá semínka. Co jsem se tak koukala, oboje se dá koupit např. v „Koření od Antonína“ - http://www.koreni.cz/
Příspěvek upraven 29.08.12 v 16:05
Tak recept na Duqqu jsem nedávno viděla v pořadu kde vaří kanaďan Ricardo a moc mě zaujal měl trošku jiné složení koření, ale jak jsem pochopila jsou různé varianty. Babi chci se zeptat co je to „sumaq“ v češtině se mi to „nevygooglilo“ a čím se může v našich končinách nahradit? nigellu jsem taky nenašla ale tam je náhrada takže pohoda:) a o cibulovém prášku ani nemluvě ten v normálním supermárketu taky nenajdeš …to už ale suším cibuli
takže ingredience bude!! už se těším jak to
vyzkouším
