Recept Duqqa - egyptské pohoštení Dia Veg Pra

Egyptská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Duqqa - egyptské pohoštení

Úvod

Duqqa je smes koreni nesmirne navykove a lze jej pouzit na mnoha zpusobu. Pochazi z Egypta. Smes se muze podavat s pita chlebem, nebo i vekou na kostky nakrajenou a s miskou oleje, muze se vmichat do mekkeho syru, nebo jogurtu, ve smesi se mohou obalit na tvrdo uvarena vejce, mohou se ji posypat vejce uvarena na mekko, nebo usmazena a podobne. Muze se pouzit i jako koreni pro pripravu zeleniny, ruzneho masa a k priprave ruzneho zakousnuti. Smes s tymianem se nazyva za'atar.

Slozeni smesi je ruzne…dalsi, kterou mam rada (je pikantnejsi) : •6 lzic oloupanych mandli, nebo liskovych orisku, •6 lzic pistacii, •2 lzice bilych sezamovych seminek, •4 lzicky chilli v prasku, •2 lzicky kurkumy, •1 lzicka cibule v prasku, •1 lzicka cesneku v prasku, •1 lzicka rimskeho kminu, •1 lzicka mleteho koriandru, •kayensky pepr podle chuti, nebo byly pepr,

Postup

V misce s vodou nejmene na 1 hodinu namocit cizrnu. Slit a dat stranou.

Na tezke panvi postavene na strednim ohni za staleho michani oprazit rimsky kmin, koriandr a polovinu sezamovych seminek tak
3-4 minuty do te doby, nez koreni zavoni.

V mise smichat cizrnu, oprazene koreni, tymian a sul. V hmozdiri, nebo mlenku na koreni (pro tento ucel kavovem?) na jemno smes pomlit. Je-li nutne, tak po castech. Vlozit do misy a dat stranou.

Na panvi oprazit zbytek sezamovych seminek a seminek nigely, az smes zavoni. Pridat do misy k pomletemu koreni a dobre vse promichat.

Uschovat ve vzduchotesne uzavrene nadobe/sklenici kde smes vydrzi pul roku. Je to nesmirne rychle a tim padem prakticke pohosteni.

Recept je z kategorií: Koření

Nahlásit recept

  • 20.04.12 vloženo
  • 4703x zobrazeno

Ingredience

  • 1 lzice seminek rimskeho kminu
  • 1 lzice celych seminek koriandru
  • 1 ctvrtlitovy hrnek bilych sezamovych seminek
  • 1 ctvrtlitrovy hrnek male cizrny (kala chana)
  • 2 lzice suseneho tymianu
  • 1 lzice morske soli
  • trochu sumak (sumaq)
  • 4 lzice seminek nigely (nigella), nebo maku

Doporučená příloha

  • uvedeno v recepte

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

babi 20.04.12 23:41

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Duqqa - egyptské pohoštení

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 29.08.12 19:29

Bertil, s tou skumpou na zahrade pozor…ne kazda skumpa je jedla. Podivej se na popis na priklad u tohoto receptu http://www.labuznik.com/…s-bi-za-tar/ . Cernuchu pouzivam na tolik receptu, na sypani peciva atd. a kvety napriklad zmrazuji do ledovych kostek pro jakekoliv napoje, nebo jako cast salatu atd.
Chef Ricardo Larrivee z Montrealu a jeho recepty mam rada. Zdravim Te…

 
Bertil
9 příspěvků 29.08.12 14:49

Díky za rychlou odpověď škumpa i černucha mě rostou na zahradě, ale nerada bych rodinku otrávila takže asi se poohlédnu v té prodejně díky :)

 
di
2451 příspěvků 29.08.12 14:39

Bertil: v českých obchodech se to jmenuje sumah (škumpa). Je to takový červený prášek, má kyselou chuť, takže v nouzi nejvyšší by se snad (??? opravdu nevím, nejsem odborník) dalo nahradit citronem, tamarindem apod. - určitě někdo chytřejší poradí. Nigella=černucha, jsou to taková pikantní černá semínka. Co jsem se tak koukala, oboje se dá koupit např. v „Koření od Antonína“ - http://www.koreni.cz/

Příspěvek upraven 29.08.12 v 16:05

 
Bertil
9 příspěvků 29.08.12 14:26
koření?

Tak recept na Duqqu jsem nedávno viděla v pořadu kde vaří kanaďan Ricardo a moc mě zaujal měl trošku jiné složení koření, ale jak jsem pochopila jsou různé varianty. Babi chci se zeptat co je to „sumaq“ v češtině se mi to „nevygooglilo“ a čím se může v našich končinách nahradit? nigellu jsem taky nenašla ale tam je náhrada takže pohoda:) a o cibulovém prášku ani nemluvě ten v normálním supermárketu taky nenajdeš …to už ale suším cibuli :lol: takže ingredience bude!! už se těším jak to vyzkouším :) :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Květáková polévka Květáková polévka
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz