Recept Duqqa - egyptské pohoštení Dia Veg Pra

Egyptská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Duqqa - egyptské pohoštení

Úvod

Duqqa je smes koreni nesmirne navykove a lze jej pouzit na mnoha zpusobu. Pochazi z Egypta. Smes se muze podavat s pita chlebem, nebo i vekou na kostky nakrajenou a s miskou oleje, muze se vmichat do mekkeho syru, nebo jogurtu, ve smesi se mohou obalit na tvrdo uvarena vejce, mohou se ji posypat vejce uvarena na mekko, nebo usmazena a podobne. Muze se pouzit i jako koreni pro pripravu zeleniny, ruzneho masa a k priprave ruzneho zakousnuti. Smes s tymianem se nazyva za'atar.

Slozeni smesi je ruzne…dalsi, kterou mam rada (je pikantnejsi) : •6 lzic oloupanych mandli, nebo liskovych orisku, •6 lzic pistacii, •2 lzice bilych sezamovych seminek, •4 lzicky chilli v prasku, •2 lzicky kurkumy, •1 lzicka cibule v prasku, •1 lzicka cesneku v prasku, •1 lzicka rimskeho kminu, •1 lzicka mleteho koriandru, •kayensky pepr podle chuti, nebo byly pepr,

Postup

V misce s vodou nejmene na 1 hodinu namocit cizrnu. Slit a dat stranou. Na tezke panvi postavene na strednim ohni za staleho michani oprazit rimsky kmin, koriandr a polovinu sezamovych seminek tak 3-4 minuty do te doby, nez koreni zavoni. V mise smichat cizrnu, oprazene koreni, tymian a sul. V hmozdiri, nebo mlenku na koreni (pro tento ucel kavovem?) na jemno smes pomlit. Je-li nutne, tak po castech. Vlozit do misy a dat stranou. Na panvi oprazit zbytek sezamovych seminek a seminek nigely, az smes zavoni. Pridat do misy k pomletemu koreni a dobre vse promichat. Uschovat ve vzduchotesne uzavrene nadobe/sklenici kde smes vydrzi pul roku. Je to nesmirne rychle a tim padem prakticke pohosteni.

Recept je z kategorií: Koření

Nahlásit recept

  • 20.04.12 vloženo
  • 5129x zobrazeno

Ingredience

  • 1 lzice seminek rimskeho kminu
  • 1 lzice celych seminek koriandru
  • 1 ctvrtlitovy hrnek bilych sezamovych seminek
  • 1 ctvrtlitrovy hrnek male cizrny (kala chana)
  • 2 lzice suseneho tymianu
  • 1 lzice morske soli
  • trochu sumak (sumaq)
  • 4 lzice seminek nigely (nigella), nebo maku

Doporučená příloha

  • uvedeno v recepte

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

babi 20.4.12 23:41

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Duqqa - egyptské pohoštení

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Duqqa - egyptské pohoštení

babi
6360 příspěvků 29.8.12 19:29

Bertil, s tou skumpou na zahrade pozor…ne kazda skumpa je jedla. Podivej se na popis na priklad u tohoto receptu http://www.labuznik.com/…s-bi-za-tar/ . Cernuchu pouzivam na tolik receptu, na sypani peciva atd. a kvety napriklad zmrazuji do ledovych kostek pro jakekoliv napoje, nebo jako cast salatu atd.
Chef Ricardo Larrivee z Montrealu a jeho recepty mam rada. Zdravim Te…

Bertil
9 příspěvků 29.8.12 14:49

Díky za rychlou odpověď škumpa i černucha mě rostou na zahradě, ale nerada bych rodinku otrávila takže asi se poohlédnu v té prodejně díky :)

di
2451 příspěvků 29.8.12 14:39

Bertil: v českých obchodech se to jmenuje sumah (škumpa). Je to takový červený prášek, má kyselou chuť, takže v nouzi nejvyšší by se snad (??? opravdu nevím, nejsem odborník) dalo nahradit citronem, tamarindem apod. - určitě někdo chytřejší poradí. Nigella=černucha, jsou to taková pikantní černá semínka. Co jsem se tak koukala, oboje se dá koupit např. v „Koření od Antonína“ - http://www.koreni.cz/

Příspěvek upraven 29.08.12 v 16:05

Bertil
9 příspěvků 29.8.12 14:26
koření?

Tak recept na Duqqu jsem nedávno viděla v pořadu kde vaří kanaďan Ricardo a moc mě zaujal měl trošku jiné složení koření, ale jak jsem pochopila jsou různé varianty. Babi chci se zeptat co je to „sumaq“ v češtině se mi to „nevygooglilo“ a čím se může v našich končinách nahradit? nigellu jsem taky nenašla ale tam je náhrada takže pohoda:) a o cibulovém prášku ani nemluvě ten v normálním supermárketu taky nenajdeš …to už ale suším cibuli :lol: takže ingredience bude!! už se těším jak to vyzkouším :) :mavam:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Smažená cibulová kolečka

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Kuře na medu Kuře na medu
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz