Recept Červené fazole - LOBIO

(Hodnoceno 1x) babi Gruzinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Červené fazole -  LOBIO

Postup

Fazole namočit ve vodě do druhého dne. Další den je přivéct do varu a vařit je se solí, stroužkem česneku, červenou pálivou paprikou, bazalkou, mátou a octem. Pomalinku je přikryté nechat vařit asi 1 hodinu, až jsou měkké. Slít je a nechat okapat. Dokud jsou fazole ještě teplé, rozmíchat s nimi všechny zbývající ingredience, až na sýr. Nechat vše vystydnout při pokojové teplotě a potom dovnitř zamíchat rozdrobený sýr. Vložit do chladničky, nejlépe do druhého dne. Podávat vychlazené.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 04.04.06 vloženo
  • 31556x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 hrnek sušených červených fazolí
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 stroužek česneku rozpůlený
  • 1/4 lžičky rozdrcené pálivé červené papričky
  • 1/2 lžičky drcené sušené bazalky
  • 1/2 lžičky drcené sušené máty
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • ..................................................................
  • 1 střední cibule na jemno posekaná
  • 2 malá rajčata, oloupaná a zrníček zbavená
  • 2 lžíce čerstvého posekaného koriandru
  • 1 stroužek utřeného česneku
  • 1 lžička soli
  • čerstvě pomletý pepř podle chuti
  • 1/4 lžičky rozdrcené pálivé pepričky
  • 1/4 lžičky rozdrcené sušené bazalky
  • 1/4 lžičky drcené sušené máty
  • 3 lžíce posekané zelené petrželky
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • .................................................................
  • 110 g sýru Feta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 14.1.14 10:13

Moc dobrý salátek, jen se potom nedá moc líbat… :-)

Odkaz na uvaření

labuznik 29.9.10 12:35

Diskuse k receptu Červené fazole - LOBIO

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Červené fazole - LOBIO

gmp
1603 příspěvků 21.7.15 00:02
-

Nikdá nejni takový horko :*

jolana
5068 příspěvků 15.7.15 20:08

..a ked je horuco na libani viz.van Thomas :mrgreen: tak si urobte lobio :mavam:

daduuja
1149 příspěvků 12.11.14 14:46

Dělám takovou rychloverzi se stejným základem, naučila mě ho kdysi dávno Wanda, kamarádka z Polska, vyzkouším ho s čerstvým celerem.

Příspěvek upraven 12.11.14 v 14:47

jolana
5068 příspěvků 12.11.14 10:06

@birkana, sa stale chystam ze sem hodim jeden recept, ale moj japoncik trucuje a nekomunikuje so mnou..ty rusky vies, tak posielam link, snad sa na to ak sa ti zapaci podujmes ty…ten recept je bozi, a da sa zuzitkovat aj maso, aj ryza co ostane trebars od nedele.. niekedy davam zelenu cibulku miesto fazulovych strukov a niekedy nic..

http://www.liveinternet.ru/…st287770236/

:kytka: :mavam:
jolana
5068 příspěvků 12.11.14 09:55

@birkana, :palec:..tie s koprom u nas idu najviac, tie milujem… :kytka:

birkana
1689 příspěvků 12.11.14 09:42

Lobio jsem v minulosti také vařila, ale podle receptu z kuchařky 3×99 specialit sovětské kuchyně. Zde v základním receptu není použit ani česnek ani pálivé papričky :think: Jako tip pro toho, kdo by si chtěl uvařit tento vynikající pokrm v „nepálivé“ variantě, opisuji ze zmíněné kuchařky následující recept.

LOBIO - fazole po gruzínsku

základní předpis:

500 g fazolí, 2-4 cibule, olej, 100 ml vinného octa, po 1-2 lžících petrželky, celerové natě, kopru, pórku, po 1/2 lžičce tlučeného koriandru, skořice, hřebíčku, 1 lžička sladké papriky nebo mletého pepře

varianty:

5 oloupaných a rozmačkaných rajčat; 50 g mletých vlašských ořechů; 2-3 stroužky česneku; 2 natvrdo vařená vejce; 100 g syrového, jemně strouhaného celeru; 200 g brynzy a kyselou smetanu

další koření:

1 lžíce čerstvé máty, saturejky, bazalky či estragonu

Fazole předem namočíme a uvaříme do měkka. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, jakmile zesklovatí, přidáme měkké fazole, osolíme a mírně opečeme. Vinný ocet svaříme s bazalkou či estragonem. Fazole s cibulí přeložíme do porcelánové mísy, zalijeme vychladlým vinným octem, přidáme tlučené koření, sekanou petrželku, celerové natě, kopr atd. Pak přidáme buď rajčata nebo ořechy s česnekem či natvrdo vařená vejce nebo celer, event. brynzu s kyselou smetanou. Vše důkladně zamícháme a dáme uležet do chladu. Podáváme jako samostatný pokrm ozdobený koprem či petrželkou.

jolana
5068 příspěvků 12.11.14 08:52

Babi, to je sfotene uz daaaavno..Lobio robievam casto a zvyknem ho vytiahnut na svetlo bozie, zasluzi si..ten cesnek a paricky tam nerov=bia ziadnu sarapatu ak je ich primerane, prave naopak.. :mavam:

babi
6360 příspěvků 12.11.14 05:08

Jolanko, jak pekne fotografie salatu. Dekuji ti mc za jeho pripravu a nemene za nafoceni. Jak ti chutnal? Neni to pro slabe natury, jestli-ze upravis salat s vetsim obsahem cesneku a hlavne papricky 8o Osobne mam fazole, ale take jine lusteniny v oblibe. Zdravim :hug: a brzy na videnou :mavam:

jolana
5068 příspěvků 11.11.14 15:06

..aby rec nestala :mavam:

jolana
5068 příspěvků 28.7.13 08:57
:mavam:
jolana
5068 příspěvků 27.8.11 23:22

Dobry vecer Babi, som rada ze ta vidim :)..tie fazole boli take divne jeden cas..z jedneho baliku a niektore aj po uvareni tvrde ako pred..akoby zkamenene namojdusu..a to som typ co nakupujem zakladne potraviny vo velkom aby som nemusela hodnuu chvilu na nakup.. vies si predstavit to mnozstvo pokial sa uvarilo ci dovarilo ..:mrgreen: ..a Lobio je chutne..velmi, vdaka :)..Babi, skukni na mimo misu..je tam food hadanka..to som zvedava kto na to pride..:-)

babi
6360 příspěvků 27.8.11 23:10

Jolanko, predne velke diky za opravdu pekne/chutne fotografie a samozrejme za pripraveni receptu a vsechny ty rady. Fazole pokud jsou stare, tak mohou byt tvrde. Ta spetka soli (1/4 lzicky) nedela rozdil, ale proc neosolit az ke konci, ze ano? Kdyz se pouziji fazole z konzervy, tak je dobre je poradne proplachnout. Usetri se hodne casu, ja vsak radeji fazole namacim. Po namoceni vodu vyleji a varim v cerstve vode.
Prijemny vecer…

jolana
5068 příspěvků 25.8.11 08:25

Dam okapane na tacku a pretriedim pretoze ostanu male a tvrde ako kamen az to je viditelne volnym okom..turecka fazula to bola..pekny den :)

Alis
2617 příspěvků 25.8.11 00:32

Suzanko, napadlo mě, že ti fazole nezměkly, protože jsi je vařila přesně podle postupu: „Další den je přivéct do varu a vařit je se solí“. Radši bych je vařila bez soli a solila až po změknutí.

Jolano, to, co se stává tobě, zatím (díky Bohu) neznám. Zaujalo mě ale enormně tvé líčení jak potom, kdy se ti to stane, fazole roztřídíš? Můžeš mi to prosím vysvětlit? Já mám malou představivost a napadají mě jen dvě možnosti: buď do každé jednotlivé fazole píchneš nožíkem nebo do nich kousneš :lol:

jolana
5068 příspěvků 24.8.11 22:53

..ked je horuco, fazole aj z konzervy mozu byt ..:)

jolana
5068 příspěvků 20.6.11 16:02

Letny slnovrat je tu..idealne a vynikajuce jedlo v spare a horku :-)

gabi
551 příspěvků 18.6.10 01:18
Re: Červené fazole - LOBIO.

to je zaujimave…ja mam recept na lobio…takmer rovnaky…a davaju sa tak fazulove struciky…a tiez je to uuzasne dobre :)

jolana
5068 příspěvků 18.6.10 00:06
Re: Červené fazole - LOBIO.

pridany obrazok :)
Babi, vdaka za recept. Je bozsky..:)

jolana
5068 příspěvků 2.5.10 18:33
Re: Červené fazole - LOBIO.

Vcera rano pripravene, vecer zjedene takpovediac na jeden hlt. Nic sa nefotilo, jedlo sa, zjedlo sa… a to z dvojitej davky . Symfonia byliniek a vsetkeho dokopy. Nesmierna dobrota je slabe slovko. Proste to treba vyskusat.
Byliniek som dala ovela viac. Cibule a cesnaku a vobec vsetkeho taktiez viac.

Suzanko, zvlastne ze ? aj ja namacam cervenej fazule ovela viac , pretoze niektore varenim ostanu tvrde. Potom ich vyberiem/pretriedim Cim to je, tiez by som rada vedela. Zaujimave je , ze sa mi to v poslednom case stava aj s bielou fazulou napriklad.

suzanka
161 příspěvků 21.1.10 14:50
Re: Červené fazole - LOBIO.

něco bylo špatně, včera jsem vařila ( pekla) šest hodin červené fazole a stejně nejsou pořád tak měkké jako fazole z konzervy. Kde se stala chyba ? Měla jsem je namočené skoro 24 hodin předem a nesolila jsem je.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Červené fazole - alco,

tomu říkám symfonie bylinek. Děkuji Ti velice za vyzkoušení receptu a jsem ráda, že Ti chutná.

Moře díků a pěkných pozdravů do Austrálie!

alca
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Červené fazole - LOBIO.

Prave si na tom pochutnavam, pouzila jsem adzuki fazole, vyborne.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štika na smetaně

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz