Recept Rybí Waterzooi z Belgie

babi Belgická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Rybí Waterzooi z Belgie

Úvod

Waterzooï de poissons Když flámští rybáři nemohli prodat všechen svůj úlovek, tak se o něj podělili a domů přinášeli ¨Waterzooi¨, což znamená to stejné, jako ¨hodgepodge¨.

Postup

1. Vykuchat ryby, nakrájet je na fílé (nebo si koupit filé, místo celých ryb) a očistit plody moře. Oloupat šalotky a na jemno je nakrájet. Vložit je společně s rybou a plody moře do směsi vývaru a bílého vína. Kratce povarit, až je ryba matná. 2. Omýt a oloupat ostatní zeleninu a nakrájet ji na sirky (jemné proužky) a osmažit je na 3 lžicích másla. Přelít přes síto a uschovat zeleninu i s tekutinou. 3. Vyjmout rybu a plody moře z vývaru a zredukovat vývar. 4. Do vývaru přidat uschovanou tekutinu ze zeleniny, nalít tam smetanu a přivést vše do varu. Přidat zbytek másla. Vyjmout plody moře z jejich úlitek a vložit je do ohnivzdorné polévkové mísy společně s uschovanou zeleninou. Nahoru všeho nalít omáčku. Přivést na moment k varu a podávat posypané petrželkou. Jako přílohu podávat chléb a máslo, nebo přímo máslem namazané tousty.

Recept je z kategorií: Ryby

Nahlásit recept

  • 15.09.03 vloženo
  • 7471x zobrazeno

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 2kg severských ryb, mušlí a jiných plodů moře
  • 125g šalotek
  • 500ml rybího vývaru
  • 500ml bílého suchého vína
  • 400g pórku
  • několik mladých výhonků s lístky z řapíkateho celeru
  • 400g mrkve
  • 150g másla
  • 500ml sladké smetany
  • 2 lžíce posekné petrželky
  • sůl a pepř

Doporučená příloha

  • Křupavé pečivo a Chardonnay víno.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Rybí Waterzooi z Belgie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rybí Waterzooi z Belgie

babi
6360 příspěvků 22.2.11 22:24

casino, 1, povarit (dopsala jsem) 2, nezalevat, ale osmazit (zelenina pusti trochu vody+tuk), 3,4, vyrobit omacku…

casino
4497 příspěvků 22.2.11 18:27

No, pár minut jsem dumal, jak bych asi postupoval 8-o
ad. 1.
Vařit? Nevařit?
ad. 2
Asi něčím zalít, snad povařit a teprve následně ocedit.
ad. 3. 4.
Toto bude asi ta v závěru zmiňovaná omáčka…

babi
6360 příspěvků 22.2.11 17:37

Posledni dobou se nejcasteji vari kureci Waterzooi a nejmene ze sladkovodnich ryb, diky znecisteni rek a potoku. Je to vsak opravdu chutne jidlo, ktere stoji za vyzkouseni…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz