Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
konvalinka34 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tradiční zákusek k odpolednímu čaji.
Připravíme si formu 20x15 cm a vyložíme dno pečícím papírem, boky vymastíme máslem. Pomocí silné vrstvy alobalu si formu rozdělíme na dvě poloviny, po upečení a vychladnutí budeme krájet pruhy, každý 2,5 cm široký. Kdo má formu s takovými přihrádkami, je to ideální. Máslo a cukr šleháme do úplného rozpuštění cukru, hmota musí být lehká a skoro bílá. Pak přidáváme jedno vejce po druhém, vlahé mléko, sůl, a ručně vmícháme prosátou mouku. Těsto rozdělíme na polovinu, do jedné vmícháme červené barvivo. Dáme ho docela dost, protože pečením barva hodně zesvětlí, tak aby bylo upečené těsto opravdu červené. Druhou polovinu těsta ponecháme bez barvení. Těsto nalijeme do připravené formy, pečeme v předehřáté troubě asi 17 minut na 160°C při horkovzduchu, plyn na stupeň č. 4. Po upečení necháme zchladnout, vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout. Připravíme si mašlovačku a marmeládu, kterou je dobré ohřát. Vezmeme upečený pruh červený a pruh žlutý, dáme je vedle sebe a potřeme ze všech stran marmeládou a hlavně spoj mezi barevnými pruhy. Na tyto pruhy posadíme další patro, na červený pruh dáme žlutý a opačně, aby vznikla šachovnice. Opět pruhy všude důkladně potřeme, i nahoře. Vyválíme marcipán, změříme, jak velký kus potřebujeme, aby byl moučník celý zabalený. Marcipán položíme svrchu na moučník, pěkně přitiskujeme, opatrně převrátíme na bok, potřeme marmeládou ještě spodek moučníku a dobalíme marcipánem. Moučník vrátíme zpět, aby byl spoj marcipánu vespod, zařízneme po okrajích a dáme uschnout a proležet, ale ne do lednice, kde marcipán moc vlhne. Stačí místo, kde není příliš teplo. Moučník je nejlepší druhý den a dále. Vydrží bez problémů týden. *Pozn.:* fotka je z doby, kdy jsem Battenberg dělala poprvé, bylo to trošku náročnější, ale potřetí už to šlo dobře. Každému se to líbí a taky to je chutné.
Recept je z kategorií: Moučníky Sváteční řezy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
6.10.13 16:47
Trochu pracnější moučník, ale k nedělnímu „čaji o páté“ se
hodí báječně.
Barviva moc nepoužívám (spíše vůbec), barvila jsem lžící bezinkového
sirupu, takže je jasné, že červená se nekonala… Kakao jsem použít
nechtěla, aby se nenarušila chuť.
Jelikož nemohu marcipán kvůli mandlím, nahradila jsem jej touto hmotou:
http://www.labuznik.cz/…lnne-troube/
a spokojenost byla všestranná.
Slepila jsem to k sobě rakytníkovým džemem, zatím ještě kupovaným
u výrobce, ale snad se už příští rok dočkáme plodů
z našich keřů.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Battenberg cake
@konvalinka34 Já zase soudím, že když citace byla přímo směrována mně, tak se to mne týká



Nezatracujte hned všechny na tomto serveru… věřte mi, že jsem na začátku měla velmi podobné myšlenky jako nyní vy - nic už nečíst, na nic raději nereagovat… ale není to řešení… ale pak jsem postupně začala přicházet na to, že je jen na mně, komu odpovím a kdo mi za odpověď nestojí
Tak se nedejte odradit - život je krátký na to, abychom si ho ničili rozčilováním a trucováním
Spoustu fajn receptů a snad neurazím radou: všimla jsem si, že ti, kdo publikují na více webech, klidně zmíní v úvodu, nebo závěru, že publikují na více webech…A mají po problému…
Ano, přesně jak píšete. vaše chyba. a umím to napsat i česky, nehraju si na nic. šetřete si síly, sem už nepůjdu, zde jsou samí chytří, vzdělaní a šikovní kuchaři. ale raději se nekoukat na jejich fotky, to je pak procitnutí, hahaha
Nemyslela jsem vás, když se podíváte pod mé jiné recepty, pochopíte, kdo to je. ale už je to jedno, tímto okamžikem přestávám číst cokoli na Labužník. cz
Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa…
Ale já o ničem nediskutuji, jen jsem upozornila autorku podemnou, že váš recept mi nepřijde „kradený“, soudě dle data…
Holt pro dobrotu na žebrotu… zde se nevyplatí ani se někoho zastat.
Místo vaší hrrrr reakce stačilo zmínit, že recept je váš na obu serverech jen pod různými jmény a ne nás hned setřít a ještě rýpnout nepřímo do našich fotek…
Vy jste třeba recept neukradla, ale jiní to zde sem tam dělají, takže se těmi „rýpanci“ snažíme bránit se před tím… ono to (ač se to nezdá) také patří k receptu.
No… ale vlastně díky za ponaučení - alespoň vím, že zastat se někoho je trestné…
Nerozumím, o čem se zde diskutuje?? o mé fotce, nebo receptu? jasně jsem dříve napsala, že je z food. channel a prvotní příspěvky v diskuzi o něm byly smazané. fotka je moje, a na topreceptech jsem pod jiným jménem, stejně jako i u jiných webů. recepty budu přidávat kam chci, zde jsem skončila, protože někteří diskutující jen rýpou a to mě nebaví. zvláště pak když vidím jejich fotky.
A proč by m ůj recept nemohl být na TOPRECEPTY.sk?! své recepty mohu dávat i jinam.
2452 příspěvků 6.2.13 20:50
A jejda, tady se taky mohutně mazalo, ach jo. Co na to říct?
Text receptu je rovnaky v oboch pripadoch, akurat na topreceptoch chyba Pozn. na konci (o fotke).
@Lyduska Ale tam byla vložená včera dle data…
Autor: ema28
Dátum vloženia Dátum vloženia: 05.02.2013 17:42
Ta ista fotografia je na www.toprecepty.sk, vid. tu: http://www.toprecepty.sk/…-battenberg/
Děkuji, dejte vědět, jak to šlo
Děkuji
Konvalinko, moc pekny recept… uschovavam na nejakou dobrou prilezitost. Zdravim
Určitě vyzkouším, vypadá to moc dobře
Příspěvek upraven 14.01.13 v 13:32