Recept Battenberg cake Veg

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Battenberg cake

Úvod

Tradiční zákusek k odpolednímu čaji.

Postup

Připravíme si formu 20×15 cm a vyložíme dno pečícím papírem, boky vymastíme máslem. Pomocí silné vrstvy alobalu si formu rozdělíme na dvě poloviny, po upečení a vychladnutí budeme krájet pruhy, každý 2,5 cm široký. Kdo má formu s takovými přihrádkami, je to ideální.

Máslo a cukr šleháme do úplného rozpuštění cukru, hmota musí být lehká a skoro bílá. Pak přidáváme jedno vejce po druhém, vlahé mléko, sůl, a ručně vmícháme prosátou mouku. Těsto rozdělíme na polovinu, do jedné vmícháme červené barvivo. Dáme ho docela dost, protože pečením barva hodně zesvětlí, tak aby bylo upečené těsto opravdu červené. Druhou polovinu těsta ponecháme bez barvení.

Těsto nalijeme do připravené formy, pečeme v předehřáté troubě asi 17 minut na 160°C při horkovzduchu, plyn na stupeň č. 4.

Po upečení necháme zchladnout, vyklopíme z formy a necháme úplně vychladnout. Připravíme si mašlovačku a marmeládu, kterou je dobré ohřát. Vezmeme upečený pruh červený a pruh žlutý, dáme je vedle sebe a potřeme ze všech stran marmeládou a hlavně spoj mezi barevnými pruhy. Na tyto pruhy posadíme další patro, na červený pruh dáme žlutý a opačně, aby vznikla šachovnice. Opět pruhy všude důkladně potřeme, i nahoře. Vyválíme marcipán, změříme, jak velký kus potřebujeme, aby byl moučník celý zabalený. Marcipán položíme svrchu na moučník, pěkně přitiskujeme, opatrně převrátíme na bok, potřeme marmeládou ještě spodek moučníku a dobalíme marcipánem.

Moučník vrátíme zpět, aby byl spoj marcipánu vespod, zařízneme po okrajích a dáme uschnout a proležet, ale ne do lednice, kde marcipán moc vlhne. Stačí místo, kde není příliš teplo. Moučník je nejlepší druhý den a dále. Vydrží bez problémů týden.

Pozn.: fotka je z doby, kdy jsem Battenberg dělala poprvé, bylo to trošku náročnější, ale potřetí už to šlo dobře. Každému se to líbí a taky to je chutné.

Recept je z kategorií: Moučníky Sváteční řezy

Nahlásit recept

  • 03.01.13 vloženo
  • 8321x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hod

Ingredience

  • 175 g měkkého másla
  • 175 g cukru krupice
  • 175 gr hladké mouky
  • 5 vajec
  • 3 lžíce mléka
  • špetku soli
  • červené potravinářské barvivo
  • na dokončení
  • 200 g meruňkové marmelády
  • asi 400 g marcipánu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 06.10.13 16:47

Trochu pracnější moučník, ale k nedělnímu „čaji o páté“ se hodí báječně.
Barviva moc nepoužívám (spíše vůbec), barvila jsem lžící bezinkového sirupu, takže je jasné, že červená se nekonala… Kakao jsem použít nechtěla, aby se nenarušila chuť.
Jelikož nemohu marcipán kvůli mandlím, nahradila jsem jej touto hmotou:
http://www.labuznik.cz/…lnne-troube/
a spokojenost byla všestranná.
Slepila jsem to k sobě rakytníkovým džemem, zatím ještě kupovaným u výrobce, ale snad se už příští rok dočkáme plodů z našich keřů.

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

konvalinka34 03.01.13 19:11

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Battenberg cake

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
2232 příspěvků 10.02.13 11:53

@konvalinka34 Já zase soudím, že když citace byla přímo směrována mně, tak se to mne týká :nevim:
Nezatracujte hned všechny na tomto serveru… věřte mi, že jsem na začátku měla velmi podobné myšlenky jako nyní vy - nic už nečíst, na nic raději nereagovat… ale není to řešení… ale pak jsem postupně začala přicházet na to, že je jen na mně, komu odpovím a kdo mi za odpověď nestojí ;)
Tak se nedejte odradit - život je krátký na to, abychom si ho ničili rozčilováním a trucováním :kytka:
Spoustu fajn receptů a snad neurazím radou: všimla jsem si, že ti, kdo publikují na více webech, klidně zmíní v úvodu, nebo závěru, že publikují na více webech…A mají po problému… :kytka:

 
casino
4479 příspěvků 10.02.13 11:20
No servus...
8o :mrgreen:
 
konvalinka34
15 příspěvků 10.02.13 11:04

Ano, přesně jak píšete. vaše chyba. a umím to napsat i česky, nehraju si na nic. šetřete si síly, sem už nepůjdu, zde jsou samí chytří, vzdělaní a šikovní kuchaři. ale raději se nekoukat na jejich fotky, to je pak procitnutí, hahaha

 
konvalinka34
15 příspěvků 10.02.13 11:01

Nemyslela jsem vás, když se podíváte pod mé jiné recepty, pochopíte, kdo to je. ale už je to jedno, tímto okamžikem přestávám číst cokoli na Labužník. cz

 
Lyduska
354 příspěvků 10.02.13 10:30

Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa…

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 10.02.13 09:28

Ale já o ničem nediskutuji, jen jsem upozornila autorku podemnou, že váš recept mi nepřijde „kradený“, soudě dle data…
Holt pro dobrotu na žebrotu… zde se nevyplatí ani se někoho zastat.
Místo vaší hrrrr reakce stačilo zmínit, že recept je váš na obu serverech jen pod různými jmény a ne nás hned setřít a ještě rýpnout nepřímo do našich fotek…
Vy jste třeba recept neukradla, ale jiní to zde sem tam dělají, takže se těmi „rýpanci“ snažíme bránit se před tím… ono to (ač se to nezdá) také patří k receptu.
No… ale vlastně díky za ponaučení - alespoň vím, že zastat se někoho je trestné…

 
konvalinka34
15 příspěvků 09.02.13 21:18

Nerozumím, o čem se zde diskutuje?? o mé fotce, nebo receptu? jasně jsem dříve napsala, že je z food. channel a prvotní příspěvky v diskuzi o něm byly smazané. fotka je moje, a na topreceptech jsem pod jiným jménem, stejně jako i u jiných webů. recepty budu přidávat kam chci, zde jsem skončila, protože někteří diskutující jen rýpou a to mě nebaví. zvláště pak když vidím jejich fotky.

 
konvalinka34
15 příspěvků 09.02.13 21:12

A proč by m ůj recept nemohl být na TOPRECEPTY.sk?! své recepty mohu dávat i jinam.

 
di
2451 příspěvků 06.02.13 20:50

A jejda, tady se taky mohutně mazalo, ach jo. Co na to říct? :roll:

 
Lyduska
354 příspěvků 06.02.13 19:53

Text receptu je rovnaky v oboch pripadoch, akurat na topreceptoch chyba Pozn. na konci (o fotke).

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 06.02.13 19:44

@Lyduska Ale tam byla vložená včera dle data…
Autor: ema28
Dátum vloženia Dátum vloženia: 05.02.2013 17:42

 
Lyduska
354 příspěvků 06.02.13 19:33

Ta ista fotografia je na www.toprecepty.sk, vid. tu: http://www.toprecepty.sk/…-battenberg/

 
konvalinka34
15 příspěvků 15.01.13 18:33
battenberg

Děkuji, dejte vědět, jak to šlo :mavam:

 
konvalinka34
15 příspěvků 15.01.13 18:32
battenberg

Děkuji :D

 
babi
6360 příspěvků 13.01.13 23:53

Konvalinko, moc pekny recept… uschovavam na nejakou dobrou prilezitost. Zdravim :mavam:

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 04.01.13 14:28

Určitě vyzkouším, vypadá to moc dobře :palec:

Příspěvek upraven 14.01.13 v 13:32

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz