Recept Arkas Pra

Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Při čtení Mickewicze se dá narazit na ledacos i na kulinária (viz Pan Tadeusz księga IV Dyplomatyka i łowy.)
Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi
bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy;
Mno, až se sliny sbíhají.
O kus dál, při popisu hostiny slovy Wojského se říká: „Kto zrozumie nie znane już za naszych czasów
Te polmiski kontuzów, arkasów, blemasów…”
A to prosím se psal rok 1812 a už neznali staropolskou kuchyň… natož já o více jak dva sta let.
Tak jsem pátral, radil se a informoval a našel rádce můj, našel.
Compendium ferculorum – vůbec první kuchařská kníha v Polsce nám říká:
Arkas
Mleka weiżmij slodkiego, ile chcesz, wstaw w pięknym
naczyniu, wloż cukru, a gdy zwierać będzie, wyciśnij
cytrinę albo winnego octu lyżkę wlej
Mléka vezmi sladkého, kolik ti třeba, postav do dobrého
náčiní, přidej cukru, a jak začne se zvedat,
vymáčkni citron nebo vinného octu lžíci.
Arkas je tedy jednoduchý „smakolik“ z plnotučného mléka a cukru, který se před varem vysráží citronem nebo octem.
Převedeno do našeho věku se dá recespisovat takto:

Postup

Smetanu do mléka třeba přidat, vzhledem k faktu, že ani „plnotučné“ mléko nemůžeme označit jako plné mléko, třeba ho vylepšit. Nalijeme do kastrolu, vmícháme cukr a zahříváním přivedeme mléko ku pozvednutí se. Pozor at nám neuteče. Pryč jsou doby, kdy hospodyně mléko ostřížím zrakem… Když nám mléko začne pod bdělým pohledem růst a hlavičku z kastrola vystrkovat, stáhneme z plotny a zatrhneme mu další zamýšlené lumpárny šťávou citronu nebo lžicí octa. Necháme vystydnout. Poté přes klůcek přecedíme, necháme mírně oschnout. Přeložíme na talířek k tomu určený a přelijeme růžovým likérem. Konzumujeme dezertní vidličkou s malíčkem vytrčeným, at lidi viděj…


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.03.16 vloženo
  • 942x zobrazeno

Ingredience

  • 1 l mléka 3,2 %
  • 2 PL smetany 33%
  • 1 citron – šťáva
  • šafrán – inu jako šafránu
  • 1 PL cukru
  • a růžový likér (několik pánských hrstí okvětních listů růže, natrhaných dámskou ručkou svaříme s cukrem a po vychladnutí zalijeme vodkou či lihem. Necháme ustát několik málo týdnů a přes klůcek scedíme do lahvinky. Konzumujeme ku radosti hlavinky

Doporučená příloha

  • růžový likér

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Arkas

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1202 příspěvků 19.03.16 07:32

Tož, bať. Ale růžovou mám jen vodu a marmeládu. A život, samozřejmě! Ať záviděj! :lol:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz