Recept Arkas Pra

gmp Polská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Při čtení Mickewicze se dá narazit na ledacos i na kulinária (viz Pan Tadeusz księga IV Dyplomatyka i łowy.) Tam v kotlících bigos hřáli. Těžko básníkovi bigosu vůni, chuť i barvu podat slovy; Mno, až se sliny sbíhají. O kus dál, při popisu hostiny slovy Wojského se říká: „Kto zrozumie nie znane już za naszych czasów Te polmiski kontuzów, arkasów, blemasów...” A to prosím se psal rok 1812 a už neznali staropolskou kuchyň… natož já o více jak dva sta let. Tak jsem pátral, radil se a informoval a našel rádce můj, našel. Compendium ferculorum – vůbec první kuchařská kníha v Polsce nám říká: Arkas Mleka weiżmij slodkiego, ile chcesz, wstaw w pięknym naczyniu, wloż cukru, a gdy zwierać będzie, wyciśnij cytrinę albo winnego octu lyżkę wlej Mléka vezmi sladkého, kolik ti třeba, postav do dobrého náčiní, přidej cukru, a jak začne se zvedat, vymáčkni citron nebo vinného octu lžíci. Arkas je tedy jednoduchý „smakolik“ z plnotučného mléka a cukru, který se před varem vysráží citronem nebo octem. Převedeno do našeho věku se dá recespisovat takto:

Postup

Smetanu do mléka třeba přidat, vzhledem k faktu, že ani „plnotučné“ mléko nemůžeme označit jako plné mléko, třeba ho vylepšit. Nalijeme do kastrolu, vmícháme cukr a zahříváním přivedeme mléko ku pozvednutí se. Pozor at nám neuteče. Pryč jsou doby, kdy hospodyně mléko ostřížím zrakem… Když nám mléko začne pod bdělým pohledem růst a hlavičku z kastrola vystrkovat, stáhneme z plotny a zatrhneme mu další zamýšlené lumpárny šťávou citronu nebo lžicí octa. Necháme vystydnout. Poté přes klůcek přecedíme, necháme mírně oschnout. Přeložíme na talířek k tomu určený a přelijeme růžovým likérem. Konzumujeme dezertní vidličkou s malíčkem vytrčeným, at lidi viděj…

Nahlásit recept

  • 19.03.16 vloženo
  • 1665x zobrazeno

Ingredience

  • 1 l mléka 3,2 %
  • 2 PL smetany 33%
  • 1 citron – šťáva
  • šafrán – inu jako šafránu
  • 1 PL cukru
  • a růžový likér (několik pánských hrstí okvětních listů růže, natrhaných dámskou ručkou svaříme s cukrem a po vychladnutí zalijeme vodkou či lihem. Necháme ustát několik málo týdnů a přes klůcek scedíme do lahvinky. Konzumujeme ku radosti hlavinky

Doporučená příloha

  • růžový likér

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Arkas

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Arkas

tlustá bába
1212 příspěvků 19.3.16 07:32

Tož, bať. Ale růžovou mám jen vodu a marmeládu. A život, samozřejmě! Ať záviděj! :lol:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz