Recept Americká limonáda
penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Chladivý osvěžující nápoj lákavého vzhledu, sladkokyselé chuti. Množství hotového nápoje minimálně 30 cl.
Postup
Do vysokého tumbleru (*sklenice bez nožky*) dáme několik kostek ledu, přilijeme malinový sirup, přidáme rozkrájené kolečko ananasu, přilijeme pomerančovou šťávu a opatrně doléváme sodovou vodou tak, abychom zachovali barevné odstínění nápoje. Nápoj ozdobíme třemi tenkými plátky citronu. Podáváme s limonádovou lžičkou. Čerpáno z tajných zdrojů :-) (1974).
Recept je z kategorií: Nealko limonády a koktejly
- 01.03.04 vloženo
- 26417x zobrazeno
Počet porcí
- 1 porce
Ingredience
- 3 cl malinového sirupu
- 50 g anansového kompotu
- 2 cl citronové šťávy
- 3 cl pomerančové šťávy
- 15 cl sodové vody
- 50 g ledu
- 30 g plátku citronu na ozdobu.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Americká limonáda
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Americká limonáda
Jeno, ale máš pravdu, ptala jsem se mamky, která pamatuje to samé, co ty a říká, že americká limonáda byla cokoli, co obsahovalo sirup a ovoce…
Jenoféfko, teď jsi ji právě přečetla tu normu…
..je z roku 1974… 
Dovolte mi historickou vzpomínku: za mého dětství bylo limonád daleko méně - takové ty hodně barevné žluté a červené nalévané (dnes na ně vzpomínám a když na ně narazím, tak si je dávám). Jinak se i v restauraci dával do skleničky panáček ovocného sirupu a zaléval se sodovkou. A když se dal sirup dolů, přidalo jakékoliv ovoce (nejčastěji míchaný kompot) a zalilo to opatrně po stěně sodovkou, aby se sirup nerozmíchal a dalo do toho brčko, byl to sen všech dětí v restauraci - AMERICKÁ LIMONÁDA. Nic jiného v tom nebylo. Teprve později začaly sodovkárny vyrábět i jiné limonády v lahvích (vždyť já - hrůzo - pamatuji i ty lahve s porcelánovým uzávěrem na drátku). Když už byly korunkové uzávěry, tak se objevila žlutá limonáda (taková neprůhledná, už nevím, jestli měla specielní název - jo mělo, LIBERTA), pak „žabí hněv“ - průhledná zelená nahořklá AMARA a místo kapitalistických buržoazních COCA COLY a PEPSI COLY se vyráběla KOFOLA. Ta přetrvala až do současných dob.
Abych se vrátila k původní otázce - americká limonáda byla jakákoliv, kde bylo ovoce, sirup na dně nerozmíchaný a brčko. Co restaurace, to vlastní receptura. Pokud byla nějaká ČSN na americkou limonádu, to nevím a moc bych se divila.
…myslím si, že „různých amerických limonád“ je nepřeberné množství, každá restaurace v dnešní době si dělá své vlastní americké limonády bez ohledu na to, jaká je daná „ta pravá“ receptura…a mimochodem je tato receptura opravdu ta pravá? Jaká je vůbec americká limonáda? A proč se tomuto koktejlu říká „americká“? Házím tuto otázku do davu…a budu se těšit na odpověď…doufám, že mi někdo neodpoví, že tou pravou americkou limonádou je Coca-Cola
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Mněl jsem jednou americkou limonádu v jedné cukrárně a tam dávali více ovoce:švestky,hrozny, jablka. Zajímá mě jestli opět záleží na své chuti?
Stuarte (Little
), nevidím žádný důvod, proč by
nemohl…toto je přesná receptura pohostinských amerických limonád
v naší republice, které se tedy aspoň kdysi musely přísně
dodržovat..ale jestli si tam dáš malinový, jahodový či jakýkoli jiný
sirup, to už záleží jen na Tvojí vlastní chuti a náladě…a podle mne
zde jde hlavně o to barevné odstupňování…přeji dobrou „žízeň“,
jak mi přejí moji synové, když něco piji 
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Chtěl bych se zeptat jestli by se dal použít jiný sirup než malinový?