Recept Alsaský jablkový koláč

(Hodnoceno 1x) lin Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Alsaský jablkový koláč

Postup

Dortovou formu vymazat a vysypat, troubu předehřát na 180°C. Jablka oloupat, zbavit jádřinců, nakrájet na čtvrtky, zvrchu několikrát naříznout. Suroviny na těsto promnout, spojit vejcem. Těstem vyložit dortovou formu, vytvořit nižší okraj. Poklást jablky, naříznutou plochou navrch. Zalít krémem. Smetanu prošlehat se zbylými ingrediencemi. (Toto je množství podle původního receptu, já toho krému dělám asi o polovinu víc :o)) Krémem zalít jablka a koláč upéci asi 30 minut.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 20.04.05 vloženo
  • 46705x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15+30 min.

Ingredience

  • Těsto:
  • 125 g másla
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 250 g polohrubé mouky
  • lžička kypřícího prášku
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • Krém:
  • 1/8 l husté smetany
  • 2-3 vejce
  • špetka citronové kůry
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • lžíce cukru
  • 4-5 jablek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Andik 17.8.12 22:12

Vynikající! První recept tohoto druhu, který se opravdu povedl, díky moc za něj.

Diskuse k receptu Alsaský jablkový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Alsaský jablkový koláč

kotcheva
4 příspěvky 19.4.15 21:05

V ramci „uklidu“ spajzu jsem misto jablek do kolace dala hrusky. Trosku je posypala skorici, nic dalsiho v receptu jsem uz nemenila:-). A kolac je moc dobry!

berounanda
11 příspěvků 27.10.11 12:01

Piškoty nasáknou krém, ale nerozpadnou se..a rozinky tomu dají šmrnc :-D

alena45
588 příspěvků 27.10.11 11:51

S tou fotkou príde chuť. Čo máš na ceste ? Piškóty ? A hrozienka ?

berounanda
11 příspěvků 27.10.11 11:42

Taky dělám dost podobný koláč, alespoň ten název je stejný :-)

Těsto, s malými obměnami, ještě pokládám cuk. piškoty. Mezi jablíčka přidávám rozinky, a krém: 2 vejce, 2 žloutky,40g mouč. cukru , 1 vrchovatá lžíce vanil. pudinku, 40 ml smetany, citr. kůra z 1/2 citronu, to zaliju - upeču a nakonec dávám ještě želé: 1 dortová želatina, 40g mouč. cukru,300 ml přecezené jabl. šťávy, a 3-4 PL calvadosu a koláč potřu :-)
Dovoluji si přidat fotku :wink:

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

Dělám hodně podobný koláč - těsto úplně nesladké (většinou kvůli lenosti listové) trochu předpékám a do náplně dávám sladkou a kysanou (tu co nehustší) smetanu. Přemýšlím o vyzkoušení créme fraiche. Koláč zpravidla nepřežije odpoledne, takže můžu doporučit.

Rusalka78669
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

tak jsem ten kolac dnes - nehlede na rozdilne hlasovani - upekla.
A?!?! Byl - ano uz byl - vyborny!
(Dobre, priznavam se, pridala jsem do testa cukr - znam prece moji rodinu - ale i bez toho - jen ta jablicko-smetanova napln jako takova by byla parada!)
Tak - jeste jednou - diky
Rusalka

jaqueline
97 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

Lin, musím dodať, že ja tak isto nemám rada veľmi sladké múčniky a tiež sa mi stáva, že uberiem množstvo cukru, ked sa mi vidí, že sa v recepte udáva dosť veľa.
Sem - tam, ked ho odoberiem viac, musím si ho zjesť sama, alebo ho darujem svokre, pretože tá ma tiež radšej menej sladšie.
Ale musím dodať, koláč sme zjedli - môj manžel vrch, a ja spodok.

lin
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

Jaqueline, my jsme totiz děsná rodina, která skoro nesladí, běžně ubírám u receptů cukr :o) Až budu mít trošku času, proberu recepty a dám sem něco sladšího :o)))

KVB
75 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

Mohu jen potvrdit… Včera jsem ho upekl, protože rodině jela huba vandrem :-)). Krásně lehký, ne moc sladký, tak akorát. Nic jsem nepředekl a výsledek… No báječný!!!

buraci
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

Kolac jsem dneska upekla a musim se drzet, abych ho taky cely dneska nesnedla:-) Krem jsem trochu prisladila, aby deti neprotestovaly. Pekla jsem v klasicke kolacove forme, tam bylo toho kremu z 1/8 litru smetany akorat. Prestoze se korpus nepredpekal naslepo, tak neni rozmaceny. Urcite budeme tento kolac pro velky uspech zase pect.

jaqueline
97 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

Ahoj Lin
Tak to môžem vyskúšať, pretože tie jablka so smotanou mojej rodinke chutí.
A z toho, že to cesto im nie je veľmi pochuti, si nič nerob.
Každý má predsa iné chute, a nedá sa každému vyhovieť.
Ved ostatný, ako som to čítala v komentároch, tento koláč veľmi chuti.
prajem ti pekný deň

lin
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

Jaqueline, to mě mrzí :o( V těstě je skutečně jenom ten vanilkový cukr, u nás to nikomu nevadí. Možná zkusit nějaké jiné křehké těsto se stejnou náplní?

jaqueline
97 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

Dnes som ho po prvý raz piekla, a myslým si, že sa podaril.
Ale až na to, že ho nikto nechce jesť, pretože cesto nieje vôbec sladké.
Nepoznám tento koláč, a preto by som chcela vedieť, to cesto má byť naozaj bez cukru?
Dakujem

lin
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

:o) to jsem ráda, že jsem ho sem dala

Milka
236 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

Tak tento „kuchen“ jsem si dávala vždycky při návštěvě Německa až se mi dělaly boule za ušima. Konečně si ho budu moci upéct doma. Dky, díky,díky.

lin
90 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

Recept mám od dědečka přítele mé sestry :o) a skutečně ho peče, jak jsem ho napsala, tudíž nedpředpékat. Smetanu jen důkladně promíchat s ostatními ingrediencemi, ne do pěny a ta hmota skutečně pečením neztuhne, to až při vychladnutí … jen tak tak, aby netekla, když koláč krájíš. Doufám, že příště se koláč povede :o)

amaliezvrsku
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Alsaský jablkový koláč

V mém receptu z časopisu se doporučuje pod jablka sekané mandle(dala jsem vlaš.ořechy).Korpus z křehkého těsta se má napřed péct asi 35 min., pak nalít krémovu směs a péct ještě 20 min.Vejce s cukrem se mají našlehat, pak přidat smetana - není uvedena zda našlehaná, či tekutá. Přidala jsem našlehanou a pekla jak doporučeno. Krémová hmota se však i po překročení uvedené doby neupekla! Někde jsem udělala chybu (poradíte kde?). Jinak by koláč byl velmi dobrý a relativně jednoduchý na přípravu.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz