Recept Alsaské vynikající zelí s masem-Choucroute aux Quenelles de Foie

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso: Vložit uzené vepřové maso do vody na několik hodin, aby se odstranila nějaká sůl. Připravit zelí. Oprat ho a dobře vymačkat. Osmažit cibuli na sádle na velkém kastrolu s poklicí do sklovita. Přidat zelí, balíček Bouquet Garni a cibuli s hřebíčkem. Nalít nahoru stejný díl vína a vody tak, aby tekutina sahala do poloviny zelí. Opatrně osolit (maso již bude slané), opepřit a přivéct do varu . Do zelí zavrtat všechno uzené vepřové maso. Přikrýt těsně přiléhající poklicí a vložit do předem vyhřáté trouby a 190°C (375F, plynová trouba na č. 5) na 1 hodinu. Sem tam se podívat je-li na dně alespoň 2.5cm tekutiny. Snížt teplotu a vrátit do trouby na další 2 hodiny. Po 1 hodině a 25minutách nahoru poskládat oloupané brambory na vařící se zelí a kastrol vrátit do trouby. Během doby co se vaří zelí tak připravir játrové knedlíky. Utřít česnek, usmažit na drobno nakrájenou cibuli a přidat k česneku. V mixéru rozmixovat na pastu česnek, cibuli, játra, sádlo a bylinky. V misce smíchat játrovou pastu s namočeným chlebem, krupicí, solí, pepřem a oříškem. Nechat směs odpočinout. Přivéct trochu osolenou vodu do varu a snížit teplotu na pomalé probublávání. Na pomoučeném prkénku z játové hmoty vytvarovat oválné knedlíky. Opatrně je vsunout do pomalu vařící vody a uvařit je po 10min. Vyjmout je děrovanou naběračkou, osušit je na ubrousku a udržovat teplé na oblohu zelí. Když je zelí hotové, vyjmout sáček s česnekem a jalovčinkama. Dát maso a brambory stranou. Na plátky nakrájet maso z kolena, uzený vepřový hřbet a bůček. Děrovanou naběračkou vyjmout zelí a navršit ho doprostřed velké nahřáté servírovací mísy. Klobásky prohřát v tekutině, která zůstala na dně kasrolu. Obložit zelí nakrájeným masem, brambory, klobáskama a játrovými knedlíky. Ihned podávat a s chutí se do tohoto báječného pokrmu dát.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 03.09.03 vloženo
  • 11697x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • Maso:
  • malé uzené vepřové kolínko
  • 500g uzeného bůčku
  • 500 libové uzené slaniny nakrájené na 6mm plátky
  • 1.5kg uzeného vepřového hřbetu od ledviny
  • 6 Strasbourg klobásek, nebo podobných
  • Zelí:
  • 2.5 kg jemného naloženého kyslého zelí
  • 1 velká cibule
  • husí, nebo vepřové sádlo
  • Bouquet Garni balíček:
  • 2 stroužky rozdrceného česneku
  • 10 celých jalovčinek
  • 10 rozrcených jalovčinek
  • 1 velká cibule s dvěma zapíchnitými hřebíčky
  • 600ml vína Riesling
  • sůl a pepř
  • 2.5kg brambor
  • Játrové knedlíky:
  • 1 stroužek česneku
  • 1 velká cibule na jemno nakrájená
  • 200g vepřovách jater na jemno posekaných
  • 15g kebrlíku
  • 15g petrželky
  • 75g bílého chleba bez kůrky namočeného do méka a vymačkaného
  • 2 velká našlehaná vejce
  • 40g jemné krupice
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek

Doporučená příloha

  • Bageta na namáčení do všech těch dobrot a bílé vínko.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Alsaské vynikající zelí s masem-Choucroute aux Quenelles de Foie

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi, děkuji

za informaci. Choucroute jsem dělala již v různých variacích, klobásky dávala taky různé, ale chtěla jsem vědět, jaká je v tomto případě ta správná. Výborné je do zelí dát nakrájená jablka, která se rozdusí, příjemně ochutí ten sos a srazí případnou kyselost zelí. V mém receptu se přidává do balíčku s kořením ještě lžička hořčičného semínka (koření vážu do uzlíčku z gázy, který zavážu nití a přivážu k oušku pekáče, aby šel snadno vyndat). Se zmražováním mám také tu nejlepší zkušenost.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jenoféfo...

Saucisses de Strasbourg je variace na německou klobásku Knakwurst (Alsas a Německo jsou historicky spojené), ale tenčí, nebo trochu silnější variace Frankfurtských párků, které jsou o trochu tmavší barvy. Jsou to vařené, měkké klobásky z vepřového a hovězího masa, slabě vyuzené, asi 17-20cm dlouhé. Vaří se asi po 10min. Vzhledem k tomu, že variací na tento pokrm je několik (taktéž na Labužníku) , může se použít i jelito, nebo místo slaniny se dá použít bažant atd. Místo kebrlíku se dá použít kmín. Jednoduché zhrnutí je, použij nějakou podobnou klobásku jako je frankfurtský párek, nebo i nějaké buřtíky nahoře nakrojené do mřížky, debrecínky atd. Lze vylepšit Kirchem (třešňovicí). Pokusím se najít nějaký obrázek.

Vím, že recept je zdlouhavý, ale vesměs se vaří sám. Snažila jsem se recept dobře rozepsat. Pokrm připravuji, když mám větší společnost a zatím byli všichni nadšeni! Zkoušela jsem jej i s úspěchem zmrazit.

Dobrou chuť ;o)))

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Babi, prosím

jaký typ klobásek jsou strasbourgské klobásky (uzené, syrové, sušené, hrubě sekané…)? Choucroute miluji a tenhle recept vypadá zajímavě - určitě ho zkusím.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)
Reveňový koláč Reveňový koláč
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz