Recepty - višně
Více z Ovoce ».

Recepty s višněmi Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Višně jsou velmi delikátní ovoce a společně s třešněmi tvoří typický letní pár. V Čechách se višňové sady vysazovaly již ve 14. století a dovezeny k nám byly pravděpodobně z východního Černomoří. Višně obsahují velké množství draslíku, železa, magnezia, vitaminy C a B a také barviva antokyany, které pomáhají při léčbě cukrovky.
Rady při nákupu
Višně mají velmi krátkou sezónu. Čerstvé seženete pouze v červnu a červenci a to v některých supermarketech, zelinářstvích a hlavně pak na farmářském trhu nebo přímo u pěstitelů višní. Višně se rychle kazí, při nákupu proto dávejte pozor, aby nebyly nahnilé nebo naopak málo zralé. Prodávají se i višně zmražené, ale nemají tak výraznou a delikátní chuť jako ty čerstvé.
Využití v kuchyni
Višně mají velmi výraznou sladkokyselou chuť, a proto jsou vhodné na tepelné zpracování. Používají se na výrobu džemů, marmelád, kompotů a různých likérů (griotka, pálenka kirsch), v Belgii se z nich dělá víno a ovocné pivo. Šťavnatá chuť višní je ideální do bublanin, různých dezertů, moučníků - višňová bublanina, pohárů a dortů (Schwarzwaldský dort). Delikátní kombinaci tvoří také višně v čokoládě. Hodí se ale i do slaných jídel a to hlavně na výrobu různých čatní doplňujících maso.
Skladování
Natrhané višně nemají příliš dlouhou trvanlivost, zpracujte je nejlépe ihned nebo uložte do lednice, zde vydrží max. 2 dny. Višně si můžete také zamrazit, ale zmražením ztrácí svou výrazně nakyslou chuť.
Sezóna
Sezóna višní je velmi krátká, sklízejí se v červnu a červenci.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz