Mě se docela zamlouvá udělat si třešňový sirup. Dočetla jsem se o něm zde: http://zdravi-hubnuti.cz/…-i-cukrovku/
Recepty - třešně
Více z Ovoce ».

Recepty s třešněmi Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Třešně jsou naším domácím ovocem. Je to peckovice, která se pěstuje v alejích, sadech, a zahradách. Jejich plody jsou asi 1 – 2 cm v průměru velké, světle až tmavě červené, kuličky rostoucí na stopkách samostatně, anebo po dvou, třech nebo ještě více srostlých k sobě. Po obvodu třešně je rýha a na konci opačném od stopky bývá ostrý výběžek. Ve středu plodu je kulatá pecka bílé nebo krémové barvy. Před zpracováním nebo konzumací se třešně někdy snadno někdy hůře odpeckovávají. Pecku obklopuje světlá dužina, která je poměrně šťavnatá. Dužnina je tvořena více než 80 % vody, fruktózou, minerály (železo, jód, fosfor, zinek, vápník, draslík, křemík) a vitamíny (C, P, E, A a vitamíny skupiny B). Třešně bývají často napadány červy.
Rady při nákupu
Třešně se mohou pěstovat v sadě či na zahradě, ale rostou i planě u silnic, cest či na okrajích polí. Nakoupit se dají u velkopěstitelů, na trzích, v prodejnách ovoce a zeleniny a v supermarketech. Třešně se velice rychle kazí, a proto se musejí trhat i se stopkami. Při nákupu je třeba dávat pozor na to, zda nejsou třešně nahnilé nebo červivé.
Využití v kuchyni
Třešně se dají konzumovat čerstvé, své uplatnění ale najdou i ve studené a v tepelné kuchyni. Přidávají se do různých kaší, nákypů apod., používají se na přípravu alkoholických i nealkoholických koktejlů, bowle, ovocných salátů, na koláče, bublaniny - Jemná třešňová bublanina, ozdobu zákusků a dortů. Připravují se z nich také kompoty, marmelády, džemy, džusy, šťávy, zmrzliny. Konzervují se nakládáním do cukru (kandované třešně), nakládáním do rumu a sušením. Další známým způsobem jejich využití je zpracování na destilát – třešňovici.
Skladování
Natrhané třešně (se stopkami) se dají skladovat (v chladném prostředí) nejvýše dva tři dny. Bez stopek začínají téměř hned tmavnout a hnít. Také se do nich dávají velice snadno červi. Před zpracováním se máčejí do slané vody, aby červi vyplavali na povrch.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz