Recepty - třešně

Více z Ovoce ».

Třešně

Recepty s třešněmi  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Třešně jsou naším domácím ovocem. Je to peckovice, která se pěstuje v alejích, sadech, a zahradách. Jejich plody jsou asi 1 – 2 cm v průměru velké, světle až tmavě červené, kuličky rostoucí na stopkách samostatně, anebo po dvou, třech nebo ještě více srostlých k sobě. Po obvodu třešně je rýha a na konci opačném od stopky bývá ostrý výběžek. Ve středu plodu je kulatá pecka bílé nebo krémové barvy. Před zpracováním nebo konzumací se třešně někdy snadno někdy hůře odpeckovávají. Pecku obklopuje světlá dužina, která je poměrně šťavnatá. Dužnina je tvořena více než 80 % vody, fruktózou, minerály (železo, jód, fosfor, zinek, vápník, draslík, křemík) a vitamíny (C, P, E, A a vitamíny skupiny B). Třešně bývají často napadány červy.

 Rady při nákupu

Třešně se mohou pěstovat v sadě či na zahradě, ale rostou i planě u silnic, cest či na okrajích polí. Nakoupit se dají u velkopěstitelů, na trzích, v prodejnách ovoce a zeleniny a v supermarketech. Třešně se velice rychle kazí, a proto se musejí trhat i se stopkami. Při nákupu je třeba dávat pozor na to, zda nejsou třešně nahnilé nebo červivé.

 Využití v kuchyni

Třešně se dají konzumovat čerstvé, své uplatnění ale najdou i ve studené a v tepelné kuchyni. Přidávají se do různých kaší, nákypů apod., používají se na přípravu alkoholických i nealkoholických koktejlů, bowle, ovocných salátů, na koláče, bublaniny - Jemná třešňová bublanina, ozdobu zákusků a dortů. Připravují se z nich také kompoty, marmelády, džemy, džusy, šťávy, zmrzliny. Konzervují se nakládáním do cukru (kandované třešně), nakládáním do rumu a sušením. Další známým způsobem jejich využití je zpracování na destilát – třešňovici.

 Skladování

Natrhané třešně (se stopkami) se dají skladovat (v chladném prostředí) nejvýše dva tři dny. Bez stopek začínají téměř hned tmavnout a hnít. Také se do nich dávají velice snadno červi. Před zpracováním se máčejí do slané vody, aby červi vyplavali na povrch.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz