Recepty - ryzec
Více z Houby ».

Recepty s ryzcem Rady při sběru Využití v kuchyni Skladování Sezóna
V České republice se vyskytuje více než 80 druhů ryzců. Některé druhy jsou velmi chutné, jiné jsou pro kulinářské využití méně vhodné, či dokonce jedovaté. V přírodě lze ve vzácných případech nalézt také ryzec lososový, polokrvavý a krvavomléčný. Tyto druhy však nesbíráme, neboť jsou zařazeny na seznam kriticky ohrožených druhů.
Rady při sběru
Ryzec poznáte dle lehce rozlomitelné třeně. Obecně se lze řídit pravidlem, že jedlé ryzce jsou takové, které roní oranžové až červené mléko. Pro kulinářské účely se nejčastěji sbírají ryzec pravý, smrkový, borový, a ryzec syrovinka. Pokud nejste zkušený houbař, ryzce i další houby kupte ve specializovaných obchodech nebo přímo u výrobců (seznam pěstitelských firem naleznete na internetu).
Využití v kuchyni
Ryzce jsou oproti jiným druhům považovány za nejvyhlášenější houby díky své chuti a pevné struktuře. Na rozdíl od jiných hub totiž ryzec zůstává i po kulinářské přípravě pevné konzistence. Jak napovídá název – ryzec syrovinku můžete jako jednu z mála hub konzumovat i v syrovém stavu. Vychutnáte si tak lépe jeho slanečkovitou chuť a příjemně nasládlé aroma. Ostatní jedlé ryzce můžete naložit do octu, opéct se slaninou, upéct nebo z nich uvařit chutnou polévku.
Skladování
U ryzců platí stejná pravidla jako u jiných druhů hub. Důležité je tedy předcházet zapaření a zpracovat je co nejdříve po sběru. Autoři odborné literatury doporučují skladování v rozmezí 0-10°C s dobou spotřeby do 3 dnů od sběru/zakoupení.
Sezóna
Sezóna ryzců trvá zhruba od června do října.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz