Recepty - ryzec

Více z Houby ».

Ryzec

Recepty s ryzcem  Rady při sběru  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

V České republice se vyskytuje více než 80 druhů ryzců. Některé druhy jsou velmi chutné, jiné jsou pro kulinářské využití méně vhodné, či dokonce jedovaté. V přírodě lze ve vzácných případech nalézt také ryzec lososový, polokrvavý a krvavomléčný. Tyto druhy však nesbíráme, neboť jsou zařazeny na seznam kriticky ohrožených druhů.

 Rady při sběru

Ryzec poznáte dle lehce rozlomitelné třeně. Obecně se lze řídit pravidlem, že jedlé ryzce jsou takové, které roní oranžové až červené mléko. Pro kulinářské účely se nejčastěji sbírají ryzec pravý, smrkový, borový, a ryzec syrovinka. Pokud nejste zkušený houbař, ryzce i další houby kupte ve specializovaných obchodech nebo přímo u výrobců (seznam pěstitelských firem naleznete na internetu).

 Využití v kuchyni

Ryzce jsou oproti jiným druhům považovány za nejvyhlášenější houby díky své chuti a pevné struktuře. Na rozdíl od jiných hub totiž ryzec zůstává i po kulinářské přípravě pevné konzistence. Jak napovídá název – ryzec syrovinku můžete jako jednu z mála hub konzumovat i v syrovém stavu. Vychutnáte si tak lépe jeho slanečkovitou chuť a příjemně nasládlé aroma. Ostatní jedlé ryzce můžete naložit do octu, opéct se slaninou, upéct nebo z nich uvařit chutnou polévku.

 Skladování

U ryzců platí stejná pravidla jako u jiných druhů hub. Důležité je tedy předcházet zapaření a zpracovat je co nejdříve po sběru. Autoři odborné literatury doporučují skladování v rozmezí 0-10°C s dobou spotřeby do 3 dnů od sběru/zakoupení.

 Sezóna

Sezóna ryzců trvá zhruba od června do října.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz