Recept Špíz hraběte Drákuly

Pupek Rumuská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Hovězí maso, bůček, 1 cibuli a rohlík nakrájíme na menší kousky a semeleme v domácím mlýně na maso. Přidáme utřený česnek se solí, vejce, ždibec pepře, půl ždibce koření čubrica a doladíme troškou vody nebo mléka. Vše důkladně promícháme a necháme odležet. Ze směsi vytvoříme 8 placiček o velikosti vepřových medailonků, které mírně proklepneme a spolu s karbanátky opečeme na roštu nebo pánvi do hotova. Pak vše přesuneme na volně ložený talíř, medailonky osolíme a opepříme – a někde v teple necháme vydýchat. Na zbylém oleji opečeme z obou stran hlavičky ryzců. Chvilku před dopečením druhé strany přidáme do oleje nasekaný stroužek česneku, necháme lehce zesklovatět, opečený klobouk osolíme a několikrát převrátíme vzhůru nohama. Na meč, šavli nebo rapír (v nejhorším případě na špejli) střídavě napichujeme jednotlivé polotovary v následujícím pořadí - vepřové maso, karboš, ryzec, následují posolená a opepřená kolečka veškeré zbylé zeleniny v libovolném pořadí, dále znovu maso, karboš, ..., končíme masem. Celý špíz pak lehce polijeme výpekem z pánve a dáme ještě chvilku na rošt nebo do pece prohřát (stačí tak 10 min.). Potom špízek přendáme na talíř, lehce posypeme oreganem a zeleninové oblasti zastříkneme vinným octem. Vyrobíme tak špíz, kde máme jak maso, tak i salát. Upozornění: a) na chuť ryzce (zejména peprného) si začínající houbař musí chvilku zvykat. Můžeme ho však nahradit libovolnou jinou houbou, tu ale štědře opepříme, b) každá porce by se nám měla vejít na jednu jehlu, takže volíme dostatečně dlouhý bodec. Rozhodneme-li se množství uvedené v receptu ukuchtit sobecky sami pro sebe, napichujeme přinejmenším na násadu od koštěte, c) svlažujeme těžším červeným vínem.

Recept je z kategorií: Směsi mas

Nahlásit recept

  • 12.07.05 vloženo
  • 10087x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min.

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 8 medailonků z vepřové panenky nebo kýty (100 g na 1 porci)
  • 10-20 dkg zadního hovězího nebo skopového masa
  • 5-10 dkg česnekového, pikantního nebo anglického boku
  • 1 vejce
  • 1/2-1 rohlík
  • špetka vody nebo mléka
  • 4-8 hlaviček ryzce peprného nebo pravého
  • salátová okurka, 2 rajčata, 1-2 papriky, 2 cibule
  • 2 pstroužky česneku
  • koření: sůl, drcený pepř, čubrica, oregano
  • olivový olej
  • pár kapek červeného vinného octa.

Doporučená příloha

  • chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Špíz hraběte Drákuly

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Reveňový koláč Reveňový koláč
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz