Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Pupek Rumuská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Hovězí maso, bůček, 1 cibuli a rohlík nakrájíme na menší kousky a semeleme v domácím mlýně na maso. Přidáme utřený česnek se solí, vejce, ždibec pepře, půl ždibce koření čubrica a doladíme troškou vody nebo mléka. Vše důkladně promícháme a necháme odležet. Ze směsi vytvoříme 8 placiček o velikosti vepřových medailonků, které mírně proklepneme a spolu s karbanátky opečeme na roštu nebo pánvi do hotova. Pak vše přesuneme na volně ložený talíř, medailonky osolíme a opepříme – a někde v teple necháme vydýchat. Na zbylém oleji opečeme z obou stran hlavičky ryzců. Chvilku před dopečením druhé strany přidáme do oleje nasekaný stroužek česneku, necháme lehce zesklovatět, opečený klobouk osolíme a několikrát převrátíme vzhůru nohama. Na meč, šavli nebo rapír (v nejhorším případě na špejli) střídavě napichujeme jednotlivé polotovary v následujícím pořadí - vepřové maso, karboš, ryzec, následují posolená a opepřená kolečka veškeré zbylé zeleniny v libovolném pořadí, dále znovu maso, karboš, ..., končíme masem. Celý špíz pak lehce polijeme výpekem z pánve a dáme ještě chvilku na rošt nebo do pece prohřát (stačí tak 10 min.). Potom špízek přendáme na talíř, lehce posypeme oreganem a zeleninové oblasti zastříkneme vinným octem. Vyrobíme tak špíz, kde máme jak maso, tak i salát. Upozornění: a) na chuť ryzce (zejména peprného) si začínající houbař musí chvilku zvykat. Můžeme ho však nahradit libovolnou jinou houbou, tu ale štědře opepříme, b) každá porce by se nám měla vejít na jednu jehlu, takže volíme dostatečně dlouhý bodec. Rozhodneme-li se množství uvedené v receptu ukuchtit sobecky sami pro sebe, napichujeme přinejmenším na násadu od koštěte, c) svlažujeme těžším červeným vínem.
Recept je z kategorií: Směsi mas
chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Špíz hraběte Drákuly