Recept Pečené ryzce na kmínu Veg Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pečené ryzce na kmínu

Úvod

Delikátní pochoutka ze vzácných hub - ryzců pravých.

Postup

Na pánev odlijeme přiměřené množství oleje a jakmile je rozpálený, vložíme kloubouky ryzců, které jsme řádně očistili, osolili a mírně okmínovali.

Pozor - klobouky smažíme v oleji vždy lupeny vzhůru, zachovají se tak veškeré esence. Houby zpočátku pustí poměrně mnoho vody, smažíme je tak dlouho, dokud doslova takzvaně nechrastí. Pokrm je mimořádně chutný a má charakteristickou a unikátní vůni.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 16.06.11 vloženo
  • 46863x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • rostlinný olej
  • sůl
  • kmín
  • 25 dkg klobouky houby ryzec pravý

Doporučená příloha

  • černý chléb

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pečené ryzce na kmínu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Ahasv-er 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.05.13 12:34

Prostě vynikající. vy ni ka jí cíííí!!! Jako všechny ahasverovy recepty. Je fakt dobrej!! :*

 
smotlík
2 příspěvky 25.10.12 04:04
Moje

Mně to másle chutná nejvíc, jen je potřeba ho nechat trochu „přepustit“… Z koření doporučuji bílý mletý pepř, římský mletý kmín, mořskou sůl, komu je dopřáno nic nezkazí na chvilku opraženým pravým bobkovým listem. Nikdy nevyhazujte nohy, podél rozkrojené opražené chutnají taky báječně!!! Doporučuji konzumovat s máslem a nejlépe tmavým nebo celozrným pečivem v pořadí: hrudku másla rovnou do pusy, sousto ryzců z pánve, sousto pečiva, lok suchého bílého vína (pinot blanc nebo gris, sauvignon, sylván…). Důležité: výpek nevyhazovat!!! Vhodně uskladněn lze opakovaně použít nebo poslouží k úpravě jiného pokrmu jako senzační dochucovadlo!!! Dobrou chuť. Gurmet Já.

 
ahas-ver 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.06.11 14:41

Vůbec není nutno dělat na másle, i na oleji velmi lahodné a i na starších pánvích se tolik nepřipaluje.

 
houba51
4 příspěvky 20.06.11 15:55

Ryzce rostou i na Moravě.
Uvedené jídlo lze připravit i s ryzcem peprným.

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.06.11 23:02

Svato, v houbách se moc nevyznám. Muchomůrkou myslím tu klasickou s červeným kloboukem a bílými tečkami.
Moje maminka (asi jako hodně lidí v Krkonoších) byla houbařka. Ta je snad i (speciálně upravené) jedla. Já bych se bála.

http://images.google.com/imgres?…

Příspěvek upraven 17.06.11 v 23:05

 
svato
1417 příspěvků 17.06.11 22:07

Gabi, niekto pojedá aj muchotrávku hrubú, ale údajne nie je príli chutná.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.06.11 15:26

Ryzec a syrovinka , ano, zasadne a jenom na masle !
Asi nebude „chrastit“, ale myslim, ze bude lahodnejsi…??

Syrovinka (to je take ryzec !) je vynikajici i jen nasucho na talu . Skoda, ze nejdou konzervovat vune . Ta kdyz se na roztopenych kamnech na talu za sucha opeka, to je fet !!!!!!!!

Příspěvek upraven 17.06.11 v 15:34

 
gabi
551 příspěvků 17.06.11 15:06

ahas-ver…je to lahodka…ale zasadne na masle…resp. na preprazenom masle s rascou

 
gabi
551 příspěvků 17.06.11 15:04

svato, existuju okrem cisariek a muchotraviek cervenkastych aj nejake ine jedle muchotravky?

 
svato
1417 příspěvků 17.06.11 10:13

esmeralda, aké muchotrávky? ak náhodou aj červenkasté alebo cisárske, tie sú výborné

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.06.11 00:20

Kde rostou ryzce? No přeci v Austrálii. 8-) Kromě nich, spousty muchomůrek a pár klouzků nic jiného.
Jelikož na houby jezdíme relativně dost daleko, přivezeme jich vždy hodně. Co hned nesníme, zpracuji pro pozdější upotřebení.

Po každém houbařském výletu si je také smažíme na pánvi. Místo oleje ale použiji máslo a opékám po obou stranách.
Je to pochoutka na kterou se vždy moc těšíme.

 
svato
1417 příspěvků 16.06.11 20:02

rásť rastú (z mojej skúsenosti - Záhorie, Vysoké aj Nízke Tatry, Fatra, Štiavnické vrchy, v južnejších oblastiach bývajú rovnako dobré rýdziky surovičkové), len ich, teda rýdziky pravé, treba zbierať na jeseň, lebo v lete bývajú úplne katastroficky červivé.
Len sa mi nechce veriť, že by tu tento klasický recept ešte nebol, hoci, možné to je.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.06.11 19:58

když ještě ryzce rostly u nás za vsí v zalesněné rokli, tchán na ně chodil a dělával je téměř shodně, ale vždy zásadně na másle.

 
dag
539 příspěvků 16.06.11 18:01

Ahasvere, v kterém kraji ještě rostou?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Snadný chia puding s ovocem

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Jahodový pohár Jahodový pohár
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz