Recepty - metaxa

Metaxa známe také jako: brandy

Původ metaxy: Řecko

Recepty s metaxou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Výroba metaxy  Skladování  

Metaxa patří do kategorie alkoholických nápojů brandy. Její typická barva je tmavě medová s chutí po muškátovém vínu, citronu, koriandru a směsí bylinek. Tento nápoj vznikl v roce 1888 v řeckém městě Piraeus. Obsah alkoholu činí 38 %.

 Rady při nákupu

Metaxu rozdělujeme na tyto druhy: tři hvězdy, pět hvězd, sedm hvězd, dvanáct hvězd Grand Olympian Reserve, dvanáct hvězd a Private Reserve. Počet hvězd představuje počet let zrání směsi v sudu. Jedna hvězda znamená jeden rok zrání.

 Využití v kuchyni

Metaxa se podává chlazená nebo s ledem. Často se používá jako základ míchaných nápojů, například koktejl Alexander nebo Greek Mojito. V zimě můžeme tento nápoj podávat jako grog, tzv. bernardýn, nebo ho míchat s tonikem. Metaxu můžeme přimíchat například do letních ovocných či zeleninových salátů nebo ji použít k flambování.

 Výroba metaxy

K výrobě se používají tři druhy sluncem vysušených, destilovaných vinných hroznů. Ty zrají od tří do sedmi let v pryskyřičných dubových sudech. Aby se Metaxa stala Metaxou, smíchává se s archivními ročníky muškátových vín, s výtažky z růžových okvětních lístků a směsí řeckých bylin. Pak dozrává dalších šest měsíců.

 Skladování

Čím déle Metaxa zraje, tím lepší je její chuť. Uchováváme ve vzpřímené poloze v lednici nebo v suché spíži.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz