Recept Napoleonovo menu

Pupek Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Do velkého hrnce nasypeme studenou vodu, vlijeme přední maso a spolu s kořením přivedeme do varu – a půl až tři čtvrky hodiny necháme na špórheltě zčerstva bublat. Pak stáhneme oheň, do prskajícího hrnce přidáme našpalíkovanou zeleninu a očištěný palec svíčkové. Vesele osolíme a opepříme. Další 1/2 až 3/4 hod. to necháme jen tak něžně 'táhnout'. Když nás to už přestane bavit, přidáme jedny drůbeží játra a ještě tak pět minut tomu dáme šanci. Mezitím si uvaříme oloupané celé kulaté brambory v osolené, okmínované a olibečkované vodě. Uklohníme klasickou játrovo-smetanovou omáčku ze zbylých drůbežích jater. Jen ji nenápadně vylepšíme frťanem koňaku, plátky z jednoho žampionu a přes síto propasírovanou zeleninou z vývaru. ------ Polévka: Z vývaru vybereme všechno maso, zbylou zeleninu a buket. Palec svíčkové schováme před psem a manželkou. Uvařené přední hovězí, jatýrka a zbylou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, vrátíme do vývaru a přivedeme opět do varu. Z krupičky, vejcete, ždibce vegety a hrsti vývaru uděláme noky, které KL vhazujeme do vývaru. Nakonec přidáme několik koleček pórku, nasekanou petržilku, příp. dosolíme a dopepříme (chraň vás pámbu tam nacpat polévkové koření!!!). Napoleonovy dělové koule: Vařenou svíčkovou nakrájíme na velmi tenké plátky a rozložíme na talíř. Přidáme 2-3 uvařené bramborové dělové koule a vše lehce polijeme hustou játrovou omáčkou. Jemně opetželkujeme nebo opažitkujeme. Dozdobíme dvěma macatými srdíčky salátu zakápnutými rosou z olivového oleje a octa z Modeny. Pokrm se snažíme sníst důstojně, u stolu, s ubrouskem nebo bryndákem a se ztopořenými barokními malíčky na stříbrném příboru. Mně se to teda ještě nikdy nepodařilo. Já to vždycky normálně sežral – i s talířem!

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 15.07.05 vloženo
  • 4568x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 min.

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • cca 25 dkg palce ze svíčkové (nejlépe z plemena Angus)
  • 10 dkg libového hovězího předního masa
  • cibule, mrkev, petržel i s natí, pórek
  • 1 střední žampion
  • 1 bobek, 5 kulí nového koření, 3 hřebíky, snítka libečku
  • 4-6 kulatých brambor
  • petrželová nať
  • voda
  • -----
  • 5 kuřecích jater
  • smetana
  • 1 PL hladké mouky
  • kmín, sůl, bílý pepř
  • 1 struk česneku
  • 1 frťan napoleona (libovolného koňaku, metaxy nebo myslivce)
  • kousek vývaru zhora
  • ------
  • 1 vejce
  • dětská krupička
  • vegeta
  • ------
  • 2 srdíčka hlávkového nebo ledového salátu, zbytky použijeme do ...
  • ... bohatého zeleninového salátu.

Doporučená příloha

  • plnotučné červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Napoleonovo menu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Napoleonovo menu

jolana
5068 příspěvků 18.10.09 15:50
Re: Napoleonovo menu

..uz to bubla, uz to voni…;))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Kuře na medu Kuře na medu
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz