Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Zelenina ».
Recepty s kukuřicí Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování Sezóna
Kukuřice roste na polích, vypadá jako vysoká tráva a plodí zrna, která vyrůstají na klasech. Tyto klasy jsou pokryty listy a vlasovými třásněmi, které je třeba před zpracováním kukuřice odstranit. Kvůli vysokému obsahu škrobu má nasládlou chuť.
Kukuřici můžeme koupit v zelenině jako syrový klas, dále v konzervě v jakémkoli obchodě s potravinami, stejně tak jako mražené klásky, restovaná zrnka, kukuřičné lupínky, chipsy či kukuřičnou mouku. Tu seženeme i ve zdravé výživě. V kinech a na poutích se setkáme s praženou kukuřicí – tzv. popcornem s různými příchutěmi.
Kukuřici před podáváním povaříme či orestujeme, abychom ji zbavili pachuti. Takto připravenou ji sypeme do masových - Sekaná roláda, houbových, bramborových, zeleninových, rybích směsí, salátů, omáček, dresinků, těstovin, rizota, omelet, nádivek, aspiků, tlačenek, na pizzu apod. Lze ji podávat i samostatně - Grilovaná kukuřice s ochuceným máslem.
Konzervu skladujeme v chladu až rok, čerstvé klasy v temnu, chladu tři týdny, výrobky z kukuřičné mouky v uzavřeném obale několik měsíců.
Kukuřice se sklízí od července do září.