Recepty - kešu

Recepty s kešu  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Kešu jsou druhem ořechů, které mají ledvinovitou formu. Rostou na stromě, který svým názvem právě vystihuje tento tvar plodu – Ledvinovník. Ten bychom u nás hledali marně, avšak objevuje se v Indii a ve Střední a Jižní Americe. Kešu obsahují velké množství zdravého tuku a také hořčíku, železa, draslíku a fosforu. Jejich konzumace podporuje myšlení, zmírňuje nervozitu, napětí, únavu, podrážděný žaludek, doporučují se tedy především v období těžkých zkoušek či pracovník úkolů.

 Rady při nákupu

K dostání jsou kešu ve stáncích se sušenými plody, světech oříšků, zdravých prodejnách, supermarketech, ale i běžných obchodech s potravinami. Koupit si můžeme nejzdravější kešu natural nebo solené, pražené, v cukru, čokoládě, jogurtu, karobu, karamelu, s chilli či v kombinaci s jinými ořechy. Díky své zasycující schopnosti a zdravým tukům, které obsahuje, se přidává do müsli směsí i tyčinek. Nekupujeme ořechy žluklé, tedy viditelně zažloutlé, mastné a nevábně zapáchající.

 Využití v kuchyni

V kuchyni přidáváme kešu hlavně do masových, rybích, zeleninových, pikantních exotických směsí z mořských plodů - Krevety v ibiškovo - kešu omáčce apod. Nezřídka je najdeme v indické, čínské, vietnamské kuchyni - Jarní závitky. V cukrařině jimi můžeme zdobit, namlít je do ořechových náplní, použít jako posypku, do biskupského chlebíčku, beránků, věnců. Samostatně je lze obalit v těstíčku a usušit či osmažit. Často se objevují v pečivu, dipech, dresinku, omáčkách i pikantních polévkách.

 Skladování

Ořechy skladujeme v uzavřeném obalu v temné, chladné a suché místnosti. Kontrolujeme čas od času, zda nežlukly, což poznáme dle barvy i zápachu.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz