Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Více z Alkohol a káva ».
Káva známe také jako: kávové zrno
Recepty s kávou Rady při nákupu Využití v kuchyni Skladování
Káva je nápoj, který se připravuje z plodů tropického keře Kávovníku, které se suší a praží na kávová zrna. V Jižní Americe, Africe i Asii se pěstuje několik desítek druhů. Nejznámější jsou Arabica a Robusta. Pěstování kávovníku není jednoduché, jelikož plodí až po 3 letech a vyžaduje přesnou dávku tepla, světla a živin.
K dostání je káva mletá, zrnková a v kapslích. Nejpříjemnější chuť a aroma má káva z čerstvě namletých zrnek. Při nákupu kontrolujeme neporušenost obalů u mleté a barvu semen u nemleté kávy. Koupíme ji v běžném obchodě s potravinami, nejlepší je ale přímo z pražírny nebo specializovaných krámků.
Kromě turecké kávy, espressa, vídeňské, ledové, ruské, švýcarské a jiných, kterou si můžeme objednat v restauraci, se užívá také do pokrmů. Nejčastěji ji přidáváme do moučníků, čajového pečiva, krémů, pudinků, sušenek, polev, likérů a někdy i na marinování: Losos marinovaný kávou.
Kávu skladujeme v uzavřené nádobě s víčkem na temném, chladném, suchém místě bez přístupu větru. Uchováváme ji odděleně, jelikož snadno přijímá pachy okolních surovin.