Recepty - grep

Více z Ovoce ».

Grep

Grep známe také jako: grapefruit

Recepty s grepem  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Grapefruit, zkráceně grep, roste na stejnojmenném stromě s velkými květy. Jeho silná, žlutá slupka ukrývá světle žlutou až krvavě rudou dužninu dle odrůdy grepu. Vznikl náhodnou mutací z pomeranče. K nám se dováží nejčastěji ze Španělska či Kalifornie. Obsahuje vitamíny řady C a B, také flavonoidy. Zlepšuje krevní oběh, podporuje imunitu. Pokud ho zkonzumujeme nalačno, zrychluje látkovou výměnu. Proto se přidává do zeleninových šťáv, džusů, proteinových nápojů, jako příchuť vod. V kosmetice nachází uplatnění u krémů, mlék, vonných olejů, sprchových gelů, mýdel apod. Grepová, jemně nahořklá chuť je velmi výrazná.

 Rady při nákupu

Kupujeme nepoškozené, hladké ovoce bez otlačenin, černých teček, známek plísně. Pokud stlačíme slupku, především u stopky, a ta se nevrátí zpět, je ovoce přezrálé. Grepy seženeme po celý rok v supermarketech, obchodech s potravinami, v ovoci a zelenině, bioprodejnách.

 Využití v kuchyni

Grep využijeme ve studené kuchyni do salátů, lisovaných šťáv, freshů. Hodí se ke kuřecímu, kachnímu, krůtímu, králičímu masu - Kuře na grapefruitech, sýrům, na koláč - Grepové rezy, do dortů, pohárů, pomazánek, špízů, omáček. Plátky tohoto ovoce klademe do nápojů míchaných i do nealka.

 Skladování

Uchováváme nejlépe v proutěném košíku na chladném, suchém místě, kam nejde přímé slunce.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Ořechový koláč Ořechový koláč
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz