Recepty - čočka

Recepty s čočkou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  

Čočka je z hlediska výživy nejhodnotnější luštěninou. Obsahuje 15 % vody, 28 % bílkovin, 55 % sacharidů a větší množství minerálních látek (železo, měď, zinek, selen, draslík, hořčík, chrom a molybden) a vitamínů zejména skupiny B. Je stravitelnější než hrách a fazole. Doporučuje se proti průjmům, při silné menstruaci, cukrovce, chudokrevnosti, nedostatku železa, na hubnutí, měknutí kostí, pozitivně ovlivňuje imunitní systém, podporuje tvorbu červených krvinek. Na druhé straně ale způsobuje nadýmání a vzhledem k obsahu purinů by při její konzumaci měli být obezřetní lidé trpící dnou.

 Rady při nákupu

U nás je v prodeji čočka balená v papírových nebo plastových (opětovně uzavíratelných) sáčcích, případně krabicích. V poslední době lze dostat i čočku ve varných sáčcích (jako rýže), která je méně časově náročná na přípravu. Dříve se běžně prodávala čočka předvařená. Na trh se dodává nejčastěji celá, méně často půlená nebo zlomková, velkozrnná a drobnozrnná. Tříděná čočka nesmí obsahovat nečistoty ani semena odlišné velikosti a odlišného zbarvení. Podle barvy zrn rozlišujeme čočku hnědou, zelenou, červenou, žlutou. Čočka se dodává na pulty obchodů jako loupaná nebo neloupaná. Méně obvyklé (a také dražší) druhy čočky jsou: francouzská puy čočka, indická hnědá, žlutá nebo oranžová čočka.

 Využití v kuchyni

Čočka se nejčastěji upravuje v české kuchyni na kyselo (se sázeným vejcem, párkem, okurkou), připravuje se z ní čočková polévka, čočkový salát, případně se může podávat klíčená nevařená. Pokud ji ale upravujeme vařením, je vhodné ji aspoň na 2 hodiny před vařením namočit do studené vody a dbát na to, že při vaření zvětší svůj objem až o 130 %.

 Skladování

Skladuje se jako ostatní suché potraviny – v suchu, temnu, chladu, nejlépe v dobře uzavřených plastových, kovových nebo skleněných dózách.


Reklama

 
 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Nejlepší recepty

Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Květáková polévka Květáková polévka
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz