Recept Jesenická čočková polévka

babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Jesenická čočková polévka

Postup

Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme dostatečným množstvím vody a dáme vařit. V kastrolu zlehka osmahneme na kostky nakrájenou libovou slaninu spolu s nakrájenou cibulí, houbami a kořenovou zeleninou. Přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory, vlijeme tam částečně předvařenou scezenou čočku a zalejeme vyvarem. Vše společně uvaříme doměkka. Na závěr dochutíme špetkou soli, cukru a octem. Nahoru mužete dát malou lžičku šlehačky s posekanou pažitkou, anebo jenom petrželku, nebo jinou bylinku.

Recept je z kategorií: Luštěninové polévky

Nahlásit recept

  • 12.10.10 vloženo
  • 10347x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 150 g čočky
  • 150 g libové slaniny
  • 1 malá cibule
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 g lesnich hub (nebo 15 g susenych namocenych)
  • 200 g brambor
  • 500 ml vyvaru
  • ocet
  • cukr
  • sůl

Doporučená příloha

  • Pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jesenická čočková polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Jesenická čočková polévka

babi
6360 příspěvků 15.10.10 21:18

Bento, mas pravdu, jenze tento recept je z hnede cocky, kterou pro ceske recepty mam prece jenom nejradeji. Ona jinak chutna, ale take se musi varit trochu dele nez cervena…Dekuji za navstevu 8-)

Bento
794 příspěvků 14.10.10 04:47

babi,
ja som videl v indii cocku davaju do tlakovych hrncov.Ja pouzivam casto indicku ale ta ma tendenciu sa rozvarit velmi tychlo.
PS:
Pozeral som na tento recept a nevedel som co je cocka , uz vim , sosovica. :roll:

babi
6360 příspěvků 13.10.10 22:12

esme, ja mam cocku take rada jak v polevce, tak trebas na kyselo s volskym okem, uzeninou a nalozenou okurkou…klasiku. Pro ceska jidla zasadne pouzivam hnedou cocku (nekdy francouzskou zelenou puy). Nejprve ji preberu, pod studenou vodou properu a dam varit do studene vody (tak zustane nerozvarena). Kdyz ja napul uvarena, asi po 20 - 30 minutach ji sliji a pak uz podle receptu. Nekteri pouzivaji vodu ve ktere se cocka varila, ja mam rada vyvar. Soli se nakonec. Nekdy kdyz chci mit polevku kremovejsi, cast ji uberu a rozmixuju. Nekdy se vsak stane, ze cocka se rozvari, nejspis je to druhem, nebo starim cocky. V CR se prodava jiz predvarena cocka. Zde si zridka kupuji cocku v konzerve (tak jako fazole) pro rychlost postupu.

esmeralda
4812 příspěvků 13.10.10 02:18

Miluji čočku, určitě si tuto polévku uvařím.
Babi, jak dlouho předváříš přibližně čočku aby to ve finiši bylo vše měkké?
A jaký druh čočky používáš?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Středomořské krůtí špízy (BBQ) Středomořské krůtí špízy (BBQ)

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz