Recept Jesenická čočková polévka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jesenická čočková polévka

Postup

Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme dostatečným množstvím vody a dáme vařit.

V kastrolu zlehka osmahneme na kostky nakrájenou libovou slaninu spolu s nakrájenou cibulí, houbami a kořenovou zeleninou. Přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory, vlijeme tam částečně předvařenou scezenou čočku a zalejeme vyvarem. Vše společně uvaříme doměkka.
Na závěr dochutíme špetkou soli, cukru a octem.

Nahoru mužete dát malou lžičku šlehačky s posekanou pažitkou, anebo jenom petrželku, nebo jinou bylinku.

Recept je z kategorií: Luštěninové polévky


Reklama

Nahlásit recept

  • 12.10.10 vloženo
  • 9287x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 150 g čočky
  • 150 g libové slaniny
  • 1 malá cibule
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 g lesnich hub (nebo 15 g susenych namocenych)
  • 200 g brambor
  • 500 ml vyvaru
  • ocet
  • cukr
  • sůl

Doporučená příloha

  • Pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jesenická čočková polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 15.10.10 21:18

Bento, mas pravdu, jenze tento recept je z hnede cocky, kterou pro ceske recepty mam prece jenom nejradeji. Ona jinak chutna, ale take se musi varit trochu dele nez cervena…Dekuji za navstevu 8-)

 
Bento
794 příspěvků 14.10.10 04:47

babi,
ja som videl v indii cocku davaju do tlakovych hrncov.Ja pouzivam casto indicku ale ta ma tendenciu sa rozvarit velmi tychlo.
PS:
Pozeral som na tento recept a nevedel som co je cocka , uz vim , sosovica. :roll:

 
babi
6360 příspěvků 13.10.10 22:12

esme, ja mam cocku take rada jak v polevce, tak trebas na kyselo s volskym okem, uzeninou a nalozenou okurkou…klasiku. Pro ceska jidla zasadne pouzivam hnedou cocku (nekdy francouzskou zelenou puy). Nejprve ji preberu, pod studenou vodou properu a dam varit do studene vody (tak zustane nerozvarena). Kdyz ja napul uvarena, asi po 20 - 30 minutach ji sliji a pak uz podle receptu. Nekteri pouzivaji vodu ve ktere se cocka varila, ja mam rada vyvar. Soli se nakonec. Nekdy kdyz chci mit polevku kremovejsi, cast ji uberu a rozmixuju. Nekdy se vsak stane, ze cocka se rozvari, nejspis je to druhem, nebo starim cocky. V CR se prodava jiz predvarena cocka. Zde si zridka kupuji cocku v konzerve (tak jako fazole) pro rychlost postupu.

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.10.10 02:18

Miluji čočku, určitě si tuto polévku uvařím.
Babi, jak dlouho předváříš přibližně čočku aby to ve finiši bylo vše měkké?
A jaký druh čočky používáš?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Chléb s celerem Chléb s celerem
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz