Recept Jesenická čočková polévka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Jesenická čočková polévka

Postup

Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme dostatečným množstvím vody a dáme vařit.

V kastrolu zlehka osmahneme na kostky nakrájenou libovou slaninu spolu s nakrájenou cibulí, houbami a kořenovou zeleninou. Přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory, vlijeme tam částečně předvařenou scezenou čočku a zalejeme vyvarem. Vše společně uvaříme doměkka.
Na závěr dochutíme špetkou soli, cukru a octem.

Nahoru mužete dát malou lžičku šlehačky s posekanou pažitkou, anebo jenom petrželku, nebo jinou bylinku.

Recept je z kategorií: Luštěninové polévky

Nahlásit recept

  • 12.10.10 vloženo
  • 9384x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 150 g čočky
  • 150 g libové slaniny
  • 1 malá cibule
  • 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 150 g lesnich hub (nebo 15 g susenych namocenych)
  • 200 g brambor
  • 500 ml vyvaru
  • ocet
  • cukr
  • sůl

Doporučená příloha

  • Pečivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Jesenická čočková polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
babi
6360 příspěvků 15.10.10 21:18

Bento, mas pravdu, jenze tento recept je z hnede cocky, kterou pro ceske recepty mam prece jenom nejradeji. Ona jinak chutna, ale take se musi varit trochu dele nez cervena…Dekuji za navstevu 8-)

 
Bento
794 příspěvků 14.10.10 04:47

babi,
ja som videl v indii cocku davaju do tlakovych hrncov.Ja pouzivam casto indicku ale ta ma tendenciu sa rozvarit velmi tychlo.
PS:
Pozeral som na tento recept a nevedel som co je cocka , uz vim , sosovica. :roll:

 
babi
6360 příspěvků 13.10.10 22:12

esme, ja mam cocku take rada jak v polevce, tak trebas na kyselo s volskym okem, uzeninou a nalozenou okurkou…klasiku. Pro ceska jidla zasadne pouzivam hnedou cocku (nekdy francouzskou zelenou puy). Nejprve ji preberu, pod studenou vodou properu a dam varit do studene vody (tak zustane nerozvarena). Kdyz ja napul uvarena, asi po 20 - 30 minutach ji sliji a pak uz podle receptu. Nekteri pouzivaji vodu ve ktere se cocka varila, ja mam rada vyvar. Soli se nakonec. Nekdy kdyz chci mit polevku kremovejsi, cast ji uberu a rozmixuju. Nekdy se vsak stane, ze cocka se rozvari, nejspis je to druhem, nebo starim cocky. V CR se prodava jiz predvarena cocka. Zde si zridka kupuji cocku v konzerve (tak jako fazole) pro rychlost postupu.

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.10.10 02:18

Miluji čočku, určitě si tuto polévku uvařím.
Babi, jak dlouho předváříš přibližně čočku aby to ve finiši bylo vše měkké?
A jaký druh čočky používáš?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Květáková polévka

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz