opeceme-li prudce platek cibule na panvi a pridame do vyvaru
Zlatavou barvu masite polevky ziskame,
… anebo když polévku vaříme s celou cibulí, které jsme nechali tu poslední oranžovou slupku (tak to dělala moje babička). Mávám jí do nebíčka!
Ty nase zlate babicky. Ja se ridim taky touto radou me babicky jiz hodne let.
Necham jednu vrstvu nahnedle slupky cibule (neloupu ji dobela) V drivejsku jsem
tomu ani neverila a ono to je skutecne pravda, ta polevka ma nazlatlou peknou
barvu.
Taky pridavam speticku safranu a polevka ma krasnou barvu.
Preji krasny slunecni den jako je prave dnes u nas
v televizi na 3 sat vždycky neoloupanou cibuli překrojí, stejně tak paličku česneku a opeče nasucho řeznou stranou v hrnci, pak teprve přidává vodu, koření a maso. Když si chce vyhrát, tak opeče v pekáči kosti (žebra) do hněda, někdy přidává i lžičku rajského protlaku při opékání. Pak zalije vodou, nechá uvolnit napečený karamel a celé vlije do hrnce. Vždycky koření bobkovým listem (pokud možno čerstvým), čerstvým rozmarýnem a čerstvým tymiánem, dává nové koření a pepř. Na barvu je výborné také rajče - podle rady na Labužníkovi suším slupky z rajčat a v zimě je přidávám, barva je krásná. Já pěnu z polévky nesbírám a nechám dlouho a pomalu vařit. Když se chci moc vytáhnout, tak vyčistím bílkem.
Jo, jo. Babičky měly super vychytávky. A je to pravda, naše dávala do
hovězí polévky taky celé rajče. Na čirý vývar taky stroužky česneku a
sbírala šum. Můj táta zase dával kus hlávky kapusty (na to
vyčištění).
To je věcí, na co si vzpomeneme, že?
ale když chci mít obzvlášť žluťoučkou a chuťňoučkou polévku, tak použiju postup mojí tety Hanky ze Slovenska. Na másle opražím najemno nastrouhanou mrkev, až pustí šťávu, zaleju troškou vývaru, uvedu k varu a přecedím zpět do polévky. Krásně to voní máslem, barva je taková nazlátlá a i chuť je zase trochu jiná, výraznější. Ovšem do takové polévky se pak musejí dát doma dělané nudličky. A nemá to chybu.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz