želatina

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
kanda
11 příspěvků 14.04.05 15:30
želatina

…byla mou noční můrou, než jsem přišla na to, že potřebuje ke ztuhnuti opravdu dost času, hlavně, přidává-li se ke smetanovým krémům. To je opravdu potřeba nepropadnout panice, když se z krásně ušlehaného krému stane polévka.:) Teď už s úspěchem používám plátkovou i práškovou, kromě Vitany jsem snad zkusila už úplně všechny.
Eleeen, nic jen ty se neboj, plátková želatina se ti rozpustí na úplně čirou hmotu, nic jako popisujes s agarem.[;-
Mám pocit, že jeden balíček želatiny (třeba té od Oetkra)odpovídá asi šesti plátkům? (S těmi mi ztuhne krém z 0,5 l smetany.) Ale ještě to o víkend zkontroluju, někde to mám napsané.
Držím palce při příštím pokusu


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Eleeen
1127 příspěvků 21.04.05 09:51
plátková želatina

No já nevím, ale vždycky jsem viděla, jak ty plátky namočí, nechají nabobtnat, pak je jaksi vymačkají v rukách a ty zbytky vyhodí!!!
A viděla jsem to nejen v televizi, ale i v reálu na živém vaření.
Tak teď jsem úúplně zmatená.

 
kanda
11 příspěvků 25.04.05 09:53
Eleen,

tak ted teda nevim… Ja vzdycky ty nabobtnale platky vymackam, a pak je rozpustim ve vode. To, co vymacka, vyleju. Takze to delam spatne a jen diky nejakemu nedmernemu stesti mi vyrobky vzdycky ztuhly? Safra, safra…

 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.04.05 11:07
Asi vám nerozumím, ale...

mám pocit, že obě dvě mluvíte o stejném postupu. Plátková želatina se namočí ve studené vodě, až změkne a „zhadrovatí“. Pak se z této vody vyndá a „vyždímá“. Voda, ve které se máčela, a vymačkaná vody se vyleje. Část tekutiny, ze které chceme dělat rosol (vývar, ovocná šťáva, mléko…) se mírně zahřeje a nabobtnalá vyždímaná želatina se do ní vloží a nechá zcela rozpustit. Rozpuštěná se vmíchá do zbývající tekutiny (hmoty) a nechá ztuhnout. Pozor, želatina se nesmí nikdy vařit, pak ztrácí želírovací schopnost. Kdykoliv jsem s želatinou pracovala a dodržela uvedený postup, neměla jsem žádný problém.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz