Sterilování polévek...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ivo
1045 příspěvků 19.03.05 20:03
Sterilování polévek...

…zkoušel už někdo uchovat hovězí či drůbeží vývar sterilováním v zavařovacích sklenicích? Snoril jsem v různých knihách, ale nikde jsem na to nenarazil.

Dík.

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 19.03.05 21:26
Sterilování polévek...

Ivo, asi ti neodpovím na tvou otázku, ale znám o hodně jednodušší způsob jak uchovat vývary delší dobu. Do plastikoné nádoby (ze které se to bude moci později bez obtíží vyklopit) dám mikroténový pytlík. Aspoň trochu zchladlý a přecezený vývar do něj naleju a celé i s plastikovou nádobou to strčím do mrazáku a nechám zmrznout. Obsah i s pytlíkem vyklopím ven, zavážu, popíšu a vrátím do mrazáku.

 
esmeralda
4813 příspěvků 20.03.05 07:40
Sterilování polévek...

Ta nádoba je plastiková, nikoliv plastikoná.

 
ajta
590 příspěvků 20.03.05 08:51
...

i já přidám svou zkušenost… pokud člověk bojuje s místem v mražáku, osvědčilo se zmražovat tekutá jídla (teda i polévky ale nejen je) v čistých krabicích od trvanlivého mléka do kterých se vloží sáček… po zmražení totiž vytáhnete z krabice úhledné a snadno skladovatelné kostky jídla.. teda vlastně kvádry… no a krabici od mléka můžete vesele použít znova…
jen vřele doporučuji popsat - kvádříky jsou totiž jeden jako druhý…

 
Jenofefa
1315 příspěvků 20.03.05 10:55
Moje zkušenost:

Z vývaru udělám koncentrát - odpařím vodu tak, až je vývar tmavý a silně koncentrovaný - z tří litrů udělám tak 1 dl a zmrazím jen malou kostičku, která mnoho místa v mrazáku nezabere. Pak při přípravě tuto zmrzlou kostku vhodím do cca tří litrů vařící vody a po rozpuštění pokračuji jako u jiného vývaru (ten poměr berte jako přibližný údaj - ale velký hrnec vývaru po koncentraci vliji do krabičky, která má rozměry 5,5×5,5×4 cm a někdy není ani plná).

 
Eleeen
1127 příspěvků 21.03.05 08:37
krabice od mlíka...

taky používám, je to skvělá „formička“, doporučuju taky popisovat. Anebo mrazím v krabičkách od margarínu 400 - 500 g. Na některé potraviny mám pak speciální krabice, aby mi potravina vydržela na mražáku déle a nechytala pachy (cukroví, dorty, řezy…) anebo aby pachy nešly z krabičky ven (pórek, mladá cibulka).

 
Ivo
1045 příspěvků 21.03.05 09:21
Dámy děkuji...

…za dobré rady. Můj problém sice spíše spočíval v nedostatku prostoru v mražáku a pak mě principielně zajímalo, zda má někdo zkušenost se sterilováním vývarů. Já našel recept pouze na gulášovku a dršťkovku a tam doporučovali sterilovat první den 1 hod při 90°C a druhý den opakovat 1,5 hod při 100°C. Neumím si představit, co by z těch polévek vzniklo.

No nic, asi se podělím s pejskem .

 
Pilka
113 příspěvků 21.03.05 12:49
Sterilování polévek

Ivo, já bych to na Tvém místě zkusila aspoň s menším množstvím. Vždyť se do sklenic zavařuje maso, sulc (což je vpodstatě také jen polévka), tlačenka (dtto sulc), mělo by to jít tak jako ostatní. Chtěla bych zkusit vepřové maso, ale chystám se na to jak chudý král do boje. Mám strach, že mi to „nechytne“. Ale nedám se.
Souhlasím - ROZHODNĚ DOBŘE POPISOVAT. Jednou jsme jeli hlídat mrňavé synovečky a vzali s sebou z mrazáku vývar, že ho jen zavaříme a bude polívčička. Hřáli jsme v hrnci, až jsme zjistili, že jsme přivezli mražené strouhané okurky na salát. Teprve potom jsme se přiznali, že jsme si všimli, že ten náš „vývar“ měl divně nazelenalou barvu. No spíš zelenou, ale jak se to ojínilo a bylo šero, byli jsme rozespalí …
Krásný jarní den Vám všem.

 
misapoho
135 příspěvků 23.03.05 09:29
...

Nasi taky zavarovali polivku ze zabijecky, zkusim sehnat postup, jinak ji taky davali do hodne dobre zavazanych pytliku jako tlacenku a zamrazovali. Vzdy pak sekackem usekli jen pozadovany kus. Byl to jen vyvar, bez nudli, atd.

 
lydia
1227 příspěvků 07.08.05 09:12
Ivo,

nasla jsem nejake forum , ale v nemcine a vycetla, ze se polevka zavarovat da. Asi 75 minut pri teplote 100°C.
Ted uz si asi pes s tebou na polevce pochutnal, tak treba pro priste.

Objevila jsem tvuj dotaz teprve dnes

 
Ivo
1045 příspěvků 07.08.05 20:40
Lydie...

…dík, při nejbližší příležitosti vyzkouším.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz