…zkoušel už někdo uchovat hovězí či drůbeží vývar sterilováním v zavařovacích sklenicích? Snoril jsem v různých knihách, ale nikde jsem na to nenarazil.
Dík.
…zkoušel už někdo uchovat hovězí či drůbeží vývar sterilováním v zavařovacích sklenicích? Snoril jsem v různých knihách, ale nikde jsem na to nenarazil.
Dík.
Ivo, asi ti neodpovím na tvou otázku, ale znám o hodně jednodušší způsob jak uchovat vývary delší dobu. Do plastikoné nádoby (ze které se to bude moci později bez obtíží vyklopit) dám mikroténový pytlík. Aspoň trochu zchladlý a přecezený vývar do něj naleju a celé i s plastikovou nádobou to strčím do mrazáku a nechám zmrznout. Obsah i s pytlíkem vyklopím ven, zavážu, popíšu a vrátím do mrazáku.
i já přidám svou zkušenost… pokud člověk bojuje s místem
v mražáku, osvědčilo se zmražovat tekutá jídla (teda i polévky ale
nejen je) v čistých krabicích od trvanlivého mléka do kterých se vloží
sáček… po zmražení totiž vytáhnete z krabice úhledné a snadno
skladovatelné kostky jídla.. teda vlastně kvádry… no a krabici od mléka
můžete vesele použít znova…
jen vřele doporučuji popsat - kvádříky jsou totiž jeden
jako druhý…
Z vývaru udělám koncentrát - odpařím vodu tak, až je vývar tmavý a silně koncentrovaný - z tří litrů udělám tak 1 dl a zmrazím jen malou kostičku, která mnoho místa v mrazáku nezabere. Pak při přípravě tuto zmrzlou kostku vhodím do cca tří litrů vařící vody a po rozpuštění pokračuji jako u jiného vývaru (ten poměr berte jako přibližný údaj - ale velký hrnec vývaru po koncentraci vliji do krabičky, která má rozměry 5,5×5,5×4 cm a někdy není ani plná).
taky používám, je to skvělá „formička“, doporučuju taky popisovat. Anebo mrazím v krabičkách od margarínu 400 - 500 g. Na některé potraviny mám pak speciální krabice, aby mi potravina vydržela na mražáku déle a nechytala pachy (cukroví, dorty, řezy…) anebo aby pachy nešly z krabičky ven (pórek, mladá cibulka).
…za dobré rady. Můj problém sice spíše spočíval v nedostatku prostoru v mražáku a pak mě principielně zajímalo, zda má někdo zkušenost se sterilováním vývarů. Já našel recept pouze na gulášovku a dršťkovku a tam doporučovali sterilovat první den 1 hod při 90°C a druhý den opakovat 1,5 hod při 100°C. Neumím si představit, co by z těch polévek vzniklo.
No nic, asi se podělím s pejskem .
Ivo, já bych to na Tvém místě zkusila aspoň s menším množstvím.
Vždyť se do sklenic zavařuje maso, sulc (což je vpodstatě také jen
polévka), tlačenka (dtto sulc), mělo by to jít tak jako ostatní. Chtěla
bych zkusit vepřové maso, ale chystám se na to jak chudý král do boje. Mám
strach, že mi to „nechytne“. Ale nedám se.
Souhlasím - ROZHODNĚ DOBŘE POPISOVAT. Jednou jsme jeli hlídat mrňavé
synovečky a vzali s sebou z mrazáku vývar, že ho jen zavaříme a bude
polívčička. Hřáli jsme v hrnci, až jsme zjistili, že jsme přivezli
mražené strouhané okurky na salát. Teprve potom jsme se přiznali, že jsme
si všimli, že ten náš „vývar“ měl divně nazelenalou barvu. No spíš
zelenou, ale jak se to ojínilo a bylo šero, byli jsme rozespalí …
Krásný jarní den Vám všem.
Nasi taky zavarovali polivku ze zabijecky, zkusim sehnat postup, jinak ji taky davali do hodne dobre zavazanych pytliku jako tlacenku a zamrazovali. Vzdy pak sekackem usekli jen pozadovany kus. Byl to jen vyvar, bez nudli, atd.
nasla jsem nejake
forum , ale v nemcine a vycetla, ze se polevka zavarovat da. Asi 75 minut
pri teplote 100°C.
Ted uz si asi pes s tebou na polevce pochutnal, tak treba pro priste.
Objevila jsem tvuj dotaz teprve dnes
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz