Yorkshire Pudding

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
chatulka
52 příspěvků 17.06.04 15:32
Yorkshire Pudding

Nedá mi to a musím napsat, že jsem se v poslední době setkala s tím, že se anglické slovo „pudding“ bývá překládáno do češtiny jako „pudink“. Jde o velký omyl a asi je to způsobeno tím, že slovo je téměř stejně znějící jako v češtině. Ráda bych tedy napsala, že „pudding“ znamená NÁKYP a nebo nějaký moučník a nikoliv klasický pudink připravený z mléka a prášku.
Tak např. „Yorkshire Pudding“ je jemný a nadýchaný nákyp z mouky, vajec, mléka a existují samozřemě i masové nákypy atd. No, uznejte sami, viděli jste někdy masový pudink??? :-))
Takže až zase někde uvidíte, či uslyšíte recept na „Pudding“, vězte, že se jedná o nákyp.
Tak a moje dušička má pokoj!
Hezký den s nákypem!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 17.06.04 16:09
Chatulko

otevřela jsi " can of worms" : plechovku s červy ????
Máš pravdu, puding není pudink. V češtině je mnoho slov která znějí skoro jako anglická a přesto znamenají něco úplně jiného.
Viděla jsem „meat pie“ přeložen jako maso s paštikou?????? ač je to spíše guláš v lískovém těstě. A když jsem kdysi četla knížku ve které na kočku volali: zázvore, tak mi bylo jasné, že překladatel nevěděl, že GINGER je ne jen zázvor, ale také ZRZEK. Kdyby překládání bylo tak jednoduché tak na to máme stroje a já jsem bez práce. A navíc se člověk někdy i nasměje.

 
chatulka
52 příspěvků 17.06.04 16:27
...

Esmeraldo, díky, připadala jsem si jako blázen a možná někomu jako hnidopich…ale prostě mě to už naštvalo!
A to, že si u překladů člověk někdy užije, toje fakt! Alespoň je ten svět veseljší, že?

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 17.06.04 22:06
puding

Prave si prohlizim doma vsechny pudingove prasky a na vsech saccich i krabickach at ceskych nebo zahranicnich od Dr. Oetkera je napsano puding nebo pudding. Tak nevim????????
Mozna delam pravopisnou chybu i ja, ze pisi v receptech pudink, ale verim, ze vsichni vedi, co je tim mysleno.
Souhlasim, ze v Anglii pod nazvem puding se rozumi nakyp, at uz moucny nebo masovy, ale v Cesku a zrejme i v jinych evropskych zemich se pod timto nazvem rozumi puding, jak ho vsichni zname. Preji pekny vecer

 
AFTIC
122 příspěvků 05.08.05 04:29
Yorkshire pudding není pudink ani nákyp

Yorkshire pudding není pudink podle našich představ, ale také to není žádný nákyp a mně to můžete věřit, protože já jsem se ho v Americe nadělal doslova tisíce porcí.

I když Američané Yorkshire Pudding nevynašli, tak někteří si takové typické americké jídlo jako je Prime Rib bez tohoto pudingu neumí představit.
Yorkshire Pudding má původ v Jižní Anglii kde hospodyně jsou ještě šetrnější než hospodyně v Česku, takže nemohly přenést přes srdce, že tuk který se vypekl z pečeně nebyl dostatečně využit.
Proto asi 30-40 minut před tím než byla hovězí pečeně dopečena, přidávaly do vypečeného tuku v pekáči těsto z mouky, vajec a mléka, které v horkém omastku nasuflovalo a v době kdy byla pečeně hotová byl hotový i tento pudding. Pudding se krájel na kusy a přidával se k pečeni jako příloha.
Postup přípravy tohoto puddingu je dnes téměř stejný s tím rozdílem, že se těsto buď přidává do tuku v malých dávkách, nebo se peče v individuálních formách.

Yorkshire Pudding 12-15
Mouka 2 šálky
Sůl ¼ lžičky
Rozšlehaná vejce 2
Mléko 2 ¼ šálku
Vyškvařený tuk ½ šálku

Mouku se solí prosejeme do hluboké misky. Ve středu uděláme důlek, přidáme rozšlehaná vejce a ¾ dávky mléka. Dřevěnou vařečkou umícháme hladkou směs a necháme asi 30 minut odpočinout. Potom přimícháme zbytek mléka, a odměrkou nebo naběračkou dáváme malé kopečky těsta do rozpáleného tuku a pečeme v troubě při teplotě 200°C až jednotlivé porce nasuflují a zhnědnou, asi 15 až 20 minut.
Mike □

 
possum
464 příspěvků 06.08.05 14:58
Chatulko,

Yorkshire Pudding bych spis zaradila do knedli nebo noku. Mas ale pravdu, prosla jsem par kucharek a veskere ‚pudding‘ vlastne nejsou cesky puding. (Ten je v anglictine custard.) I ta nase zemlovka je pudding (Bread & Butter Pudding). A jediny masovy je Black pudding, neco na zpusob naseho jelita.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz