Neznáte někdo prosím recept na tzv. vajíčkový sýr/vaječnou hrudku?
Přesný název bohužel neznám, jen můj muž stále vzpomíná, že když byl
na vojně, slovenští „spolubojovníci“ si to vozili z domova a moc mu to
tenkrát chutnalo.
Dělá se to z cca litru mléka nebo smetany (případně plus koření typu
vegeta a bylinky) a z asi 10 vajec; je to slovenský recept. Něco jsem na
internetu našla, spíš by mě ale zajímaly tipy a triky místních
diskutujících Slováků (na co si dát pozor, jak kořenit, jestli vůbec
atp.. ) Moc dík předem.
Vajíčkový
Túto veľkonočnú špecialitu, ktorá podľa počutie pochádza z východného Slovenska robím dosť často. Má slanú i sladkú variantu. U nás doma je obľúbená slaná varianta. Ale k samotnému receptu. Dá sa zovrieť 1 l plnotočného mlieka. Medzitým sa rozmieša 10 vajíčok a pri slanej variante sa pridá: soľ, vegeta, korenia, pažítka (príp. iné bylinky). Pri sladkej variante zasa vanilka, cukor, hrozienka. Ak začne mlieko vrieť vylejú sa tam rozmiešané vajíčka a ďalej sa mieša, pokým to celé nezovrie. Má to taký nepríjmený vzhľad, ale nedajte sa odradiť, je to výborné. Ako to začne vrieť, vyleje sa masa do sitka vyloženého gázou, potom zviaže do gule a dá sa odkvapkať, pokým nevychladne. Ja to robím vždy večer a nechám do rána odkvapkávať v gáze. Po vychdnutí sa krája na pláty. Chutí výborne s maslovým chlebom, ale je ozdobou o slávnostných mís.
ahoj…hrudka nesmi chybet na mem velikonocnim stole…delam ji v podstate
jak je zde uvedeno, ale vajicka namicham do mleka hned a ne az pri vareni, spolu
s vanilk.cukrem,rozinky a soli, jen to opatrne micham,ono to pomalu hrudkovati
a pak jen slit, treba do sita,pomalu tlacit k sobe, vse se spoji a za chvilku
to preklopim na talirek jako „hrudku“. to pridavani vselijakeho koreni jsou
obmeny…ta opravdu prava je z 1 l mleka, 10 vajec, soli, vanilkoveho cukru a
rozinek. zila jsem na slovensku 20 let primo tam, kde hrudka je soucasti
velikonocniho „kosicku“ spolu se sunkou, vajicky, „paskou“, coz je
obdoba mazance,pak klobasky…no a to cele je prikryte nadherne vysivanym satkem
a vse se jde posvetit k popovi, neb jde o pravoslavne verici…no a az vse
skonci v kostele, tak utiiiikajiiii domu, protoze, kdo bude prvni doma a
ochutna svecene veci, bude mit nejproduktivnejsi hospodarstvi ))..vlastne, jsou rodiny, kde se cely den neji
nic jineho, jen tyto veci z kosiku. uz se na ni tesim
))
moc dík za rady. Zrovna dneska jsem si přinesla domů 60 čerstvých vajíček přímo z drůbežárny, co nejdřív to ozkouším.
di..hodne uspechu, neboj se toho…jen mozna mala prakticka rada…jde tady vlastne o srazeni bilkovin, takze se ti zacne oddelovat „voda“, ktera ma byt jen zakalena, ale na druhe strane nenech to varit klokotem, nebot by se to mooooc srazilo a to uz pak neni dobre, prece vsichni vime, ze bilkovina nepotrebuje 100 stupnu, aby se srazila…takze mirny ohen, par bublinek, ktere stoupaji nahoru a chvilku vydrzet, aby se vse spojilo do „hrudek“ ,pak az to scedis, nejlepe do kulateho sita, tak to treba drevenou vareckou stlacej k sobe, ono se to zacne spojovat a spojovat..a nakonec je to „vono“.
Vajíčkový,
moc zajímavý recept. Nestálo by za to dát ho přímo na Labužníka jako
recept? Sice jsem si vytiskla z diskuzního fóra, ale receptík bych hned dala
do oblíbených. Díky.
pridavam se k Nice. Dej prosim te recept na Labuznika. Najde se tam i za rok, nebo si ho dame do svych oblibenych. Dekuji
Človíčci, o tomto jídle jsem nikdy neslyšela, nemůžete to trochu k něčemu přirovnat, jak to chutná? A je možné to na zkoušku udělat třeba jen ze 2dcl mléka, nebo se to musí z toho 1l? A též se přimlouvám aby to bylo vloženo mezi recepty.
dělala jsem na slano (sůl, vegeta, bílý pepř), vajíčka jsem
rozmíchala s mlékem již za studena, jak radí kamela. Vařila jsem od
počátku na mírném ohni, trvalo to sice dlouho - rozhodně to není jako
vařit pudink (minutu a dost), pořád jsem míchala a když to celé mírně
začalo vařit, začaly se mi dělat takové malé cucky, potom hrudky. Až se
mi zdálo, že se ty hrudky zvětšují, tak jsem to vypnula. Trvalo to od
začátku mírného varu tak 8 - 10 minut. Teprve při cezení jsem viděla,
že odtéká pouze něco jako syrovátka (mělo to stejnou barvu i zakalení).
Vzniklý produkt jsem se snažila splácat vařečkou, jak radí kamela, ale moc
mi to nešlo, tak jsem ždímala ubrousek (pozor!!! je to dlouho horké),
nakonec jsem nechala v ubrousku do rána, i když to nebylo moc vyždímané.
Nevím, co se stalo, ale drobky se krásně spojily do jednolité masy (teda až
na jednu místní dírku uprostřed), krásně se to dalo krájet na plátky.
Z vajíčkového sýra - hrudky už máme doma jen „patku“. Je to moooc
dobré, rozhodně si to dovedu představit i jako sladkou verzi.
VYZKOUŠEJTE! Přikláním se k tomu, dát tento recept na Labužníka.
…drobný dotaz - dá se na to použít trvanlivé mléko? A musí být plnotučné?
Dík.
prave to ctu…takze reaguji…trvanlive mleko tomu nevadi a rozhodne nemusi
byt plnotucne, ja pouzivam polotucne… jinak co se tyka te teploty, ono se to
docela rado pripaluje ke dnu pokud se to nemicha, jako kdyz se vari mleko a
pod…ale taky tomu „vadi“ var klokotem, takze jsem vas na to upozornila,
ale verim, ze i ell i vy ostatni postupne pridete na tu optimalni teplotu
i delku varu. a ty cucky a pak hrudky, to je spravne )).
a na doplneni…na velikonoce delam hrudku presne jak jsem se naucila a jak jsem
vam to jiz popsala…pokud delam pohosteni behem roku, lze byti velice
tvurcim…uz jsem delala se zeleninou na kosticky,mozaika pak byla zajimava,
nebo i kousky salamu, nebo zmena koreni nebo i se zampiony…da se opravdu
ledaco, ale velikonocni je velikonocni …a co se tyka receptu…nejsem zde
dlouho, nechci narusovat autorskou etiku, melita reagovala na prispevek jako
prvni a byla i vyzvana, ale verim, ze po konzultaci s ell bude vse
vyreseno …
hrudka z 1 l mleka a 10 vajec se vejde svym prumerem asi na maly talirek…takze delat to z mensi davky…no da se,ale cas neusetris . verim ale, ze to je takova chutovka, ktera te oslovi a nebudes litovat, ze mas hrudku z cele davky. k.
já jsem použila plnotučné mléko v krabici, z Lídlu (firma Pilos nebo
tak nějak). Tuším, že je trvanlivé.
Přikláním se ale k tomu plnotučnému mléku (cca 3,6 % tuku).
Vajíčkový sýr mám vyfocený, pro použití k receptu. Melito, Kamelo, vložíte ho některá? Foto pošlu Pepíčkovi podle čísla receptu, budete-li chtít.
výsledná hrudka (ten název se mi děsně líbí) nebo výsledný
vajíčkový sýr má objem zhruba 600 ml, měla jsem ho v misečce o objemu
600 ml.
Moc se mi líbí, kamelo, jak jsi nám tuto tradici přiblížila. Možná by
stálo za úvahu napsat článek pro Labužníka o slovenských tradicích.
A třeba i s recepty.
Tento vajíčkový sýr anebo hrudka (nasladko) se jistě stane pro mnoho
labužníků receptem vhodným k experimentování. Kamela mě navnadila
žampionkama…
Myslím, že „na zkoušku“ lze připravit z poloviční dávky, ta se dá
vyždímat ve velkém kapesníku.
Vajíčkový sýr se skvěle hodí mezi chleby jako svačinka do školy či do
práce anebo jen tak nakrájený na obložené míse. V Česku to není asi moc
známý recept, ale jistě se dočkáte uznání, pokud ho někde předložíte
jako občerstvení. A všichni se budou ptát co to je a kde jste to koupili…
však to známe, že?
V předpisech jsem to ale nenašla, tak aby to nepřišlo do propadliště dějin - Velikonoce se blíží.
**tady **. Omlouvám se, neuvědomila jsem si při hledání, že předpis je slovenský a vyhledávač nezvládl rozdíl vajcovýxvajíčkový . Mea maxima culpa. Ale připomenutí určitě nevadí.