Vajíčkový

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
di
2451 příspěvků 16.03.05 00:15
Vajíčkový

Neznáte někdo prosím recept na tzv. vajíčkový sýr/vaječnou hrudku? Přesný název bohužel neznám, jen můj muž stále vzpomíná, že když byl na vojně, slovenští „spolubojovníci“ si to vozili z domova a moc mu to tenkrát chutnalo.
Dělá se to z cca litru mléka nebo smetany (případně plus koření typu vegeta a bylinky) a z asi 10 vajec; je to slovenský recept. Něco jsem na internetu našla, spíš by mě ale zajímaly tipy a triky místních diskutujících Slováků (na co si dát pozor, jak kořenit, jestli vůbec atp.. ) Moc dík předem.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
melita
13 příspěvků 16.03.05 08:08
...

Túto veľkonočnú špecialitu, ktorá podľa počutie pochádza z východného Slovenska robím dosť často. Má slanú i sladkú variantu. U nás doma je obľúbená slaná varianta. Ale k samotnému receptu. Dá sa zovrieť 1 l plnotočného mlieka. Medzitým sa rozmieša 10 vajíčok a pri slanej variante sa pridá: soľ, vegeta, korenia, pažítka (príp. iné bylinky). Pri sladkej variante zasa vanilka, cukor, hrozienka. Ak začne mlieko vrieť vylejú sa tam rozmiešané vajíčka a ďalej sa mieša, pokým to celé nezovrie. Má to taký nepríjmený vzhľad, ale nedajte sa odradiť, je to výborné. Ako to začne vrieť, vyleje sa masa do sitka vyloženého gázou, potom zviaže do gule a dá sa odkvapkať, pokým nevychladne. Ja to robím vždy večer a nechám do rána odkvapkávať v gáze. Po vychdnutí sa krája na pláty. Chutí výborne s maslovým chlebom, ale je ozdobou o slávnostných mís.

 
kamela
22 příspěvků 16.03.05 22:53
...

ahoj…hrudka nesmi chybet na mem velikonocnim stole…delam ji v podstate jak je zde uvedeno, ale vajicka namicham do mleka hned a ne az pri vareni, spolu s vanilk.cukrem,ro­zinky a soli, jen to opatrne micham,ono to pomalu hrudkovati a pak jen slit, treba do sita,pomalu tlacit k sobe, vse se spoji a za chvilku to preklopim na talirek jako „hrudku“. to pridavani vselijakeho koreni jsou obmeny…ta opravdu prava je z 1 l mleka, 10 vajec, soli, vanilkoveho cukru a rozinek. zila jsem na slovensku 20 let primo tam, kde hrudka je soucasti velikonocniho „kosicku“ spolu se sunkou, vajicky, „paskou“, coz je obdoba mazance,pak klobasky…no a to cele je prikryte nadherne vysivanym satkem a vse se jde posvetit k popovi, neb jde o pravoslavne verici…no a az vse skonci v kostele, tak utiiiikajiiii domu, protoze, kdo bude prvni doma a ochutna svecene veci, bude mit nejproduktivnejsi hospodarstvi :o))..vlastne, jsou rodiny, kde se cely den neji nic jineho, jen tyto veci z kosiku. uz se na ni tesim :o))

 
di
2451 příspěvků 16.03.05 23:29
Děvčata,

moc dík za rady. Zrovna dneska jsem si přinesla domů 60 čerstvých vajíček přímo z drůbežárny, co nejdřív to ozkouším.

 
kamela
22 příspěvků 17.03.05 09:59
...

di..hodne uspechu, neboj se toho…jen mozna mala prakticka rada…jde tady vlastne o srazeni bilkovin, takze se ti zacne oddelovat „voda“, ktera ma byt jen zakalena, ale na druhe strane nenech to varit klokotem, nebot by se to mooooc srazilo a to uz pak neni dobre, prece vsichni vime, ze bilkovina nepotrebuje 100 stupnu, aby se srazila…takze mirny ohen, par bublinek, ktere stoupaji nahoru a chvilku vydrzet, aby se vse spojilo do „hrudek“ ,pak az to scedis, nejlepe do kulateho sita, tak to treba drevenou vareckou stlacej k sobe, ono se to zacne spojovat a spojovat..a nakonec je to „vono“.

 
Labužník nika02
94 příspěvků 17.03.05 10:46
...

Vajíčkový,
moc zajímavý recept. Nestálo by za to dát ho přímo na Labužníka jako recept? Sice jsem si vytiskla z diskuzního fóra, ale receptík bych hned dala do oblíbených. Díky.

 
lydia
1226 příspěvků 17.03.05 18:43
melito

pridavam se k Nice. Dej prosim te recept na Labuznika. Najde se tam i za rok, nebo si ho dame do svych oblibenych. Dekuji

 
Alu
147 příspěvků 20.03.05 09:34
Re: Vajíčkový

Človíčci, o tomto jídle jsem nikdy neslyšela, nemůžete to trochu k něčemu přirovnat, jak to chutná? A je možné to na zkoušku udělat třeba jen ze 2dcl mléka, nebo se to musí z toho 1l? A též se přimlouvám aby to bylo vloženo mezi recepty.

 
Eleeen
1127 příspěvků 21.03.05 07:44
Vyzkoušela jsem...

dělala jsem na slano (sůl, vegeta, bílý pepř), vajíčka jsem rozmíchala s mlékem již za studena, jak radí kamela. Vařila jsem od počátku na mírném ohni, trvalo to sice dlouho - rozhodně to není jako vařit pudink (minutu a dost), pořád jsem míchala a když to celé mírně začalo vařit, začaly se mi dělat takové malé cucky, potom hrudky. Až se mi zdálo, že se ty hrudky zvětšují, tak jsem to vypnula. Trvalo to od začátku mírného varu tak 8 - 10 minut. Teprve při cezení jsem viděla, že odtéká pouze něco jako syrovátka (mělo to stejnou barvu i zakalení). Vzniklý produkt jsem se snažila splácat vařečkou, jak radí kamela, ale moc mi to nešlo, tak jsem ždímala ubrousek (pozor!!! je to dlouho horké), nakonec jsem nechala v ubrousku do rána, i když to nebylo moc vyždímané. Nevím, co se stalo, ale drobky se krásně spojily do jednolité masy (teda až na jednu místní dírku uprostřed), krásně se to dalo krájet na plátky.
Z vajíčkového sýra - hrudky už máme doma jen „patku“. Je to moooc dobré, rozhodně si to dovedu představit i jako sladkou verzi.
VYZKOUŠEJTE! Přikláním se k tomu, dát tento recept na Labužníka.

 
Ivo
1045 příspěvků 21.03.05 09:00
Abych předešel neúspěchu...

…drobný dotaz - dá se na to použít trvanlivé mléko? A musí být plnotučné?

Dík.

 
kamela
22 příspěvků 21.03.05 09:26
pro iva, pro eleeen, pro ...

prave to ctu…takze reaguji…trvanlive mleko tomu nevadi a rozhodne nemusi byt plnotucne, ja pouzivam polotucne… jinak co se tyka te teploty, ono se to docela rado pripaluje ke dnu pokud se to nemicha, jako kdyz se vari mleko a pod…ale taky tomu „vadi“ var klokotem, takze jsem vas na to upozornila, ale verim, ze i ell i vy ostatni postupne pridete na tu optimalni teplotu i delku varu. a ty cucky a pak hrudky, to je spravne :o)).
a na doplneni…na velikonoce delam hrudku presne jak jsem se naucila a jak jsem vam to jiz popsala…pokud delam pohosteni behem roku, lze byti velice tvurcim…uz jsem delala se zeleninou na kosticky,mozaika pak byla zajimava, nebo i kousky salamu, nebo zmena koreni nebo i se zampiony…da se opravdu ledaco, ale velikonocni je velikonocni …a co se tyka receptu…nejsem zde dlouho, nechci narusovat autorskou etiku, melita reagovala na prispevek jako prvni a byla i vyzvana, ale verim, ze po konzultaci s ell bude vse vyreseno …

 
kamela
22 příspěvků 21.03.05 09:32
pro alu

hrudka z 1 l mleka a 10 vajec se vejde svym prumerem asi na maly talirek…takze delat to z mensi davky…no da se,ale cas neusetris . verim ale, ze to je takova chutovka, ktera te oslovi a nebudes litovat, ze mas hrudku z cele davky. k.

 
Eleeen
1127 příspěvků 21.03.05 09:33
plnotučné mléko

já jsem použila plnotučné mléko v krabici, z Lídlu (firma Pilos nebo tak nějak). Tuším, že je trvanlivé.
Přikláním se ale k tomu plnotučnému mléku (cca 3,6 % tuku).

Vajíčkový sýr mám vyfocený, pro použití k receptu. Melito, Kamelo, vložíte ho některá? Foto pošlu Pepíčkovi podle čísla receptu, budete-li chtít.

 
Eleeen
1127 příspěvků 21.03.05 09:43
velikost - objem

výsledná hrudka (ten název se mi děsně líbí) nebo výsledný vajíčkový sýr má objem zhruba 600 ml, měla jsem ho v misečce o objemu 600 ml.
Moc se mi líbí, kamelo, jak jsi nám tuto tradici přiblížila. Možná by stálo za úvahu napsat článek pro Labužníka o slovenských tradicích. A třeba i s recepty.
Tento vajíčkový sýr anebo hrudka (nasladko) se jistě stane pro mnoho labužníků receptem vhodným k experimentování. Kamela mě navnadila žampionkama…
Myslím, že „na zkoušku“ lze připravit z poloviční dávky, ta se dá vyždímat ve velkém kapesníku.
Vajíčkový sýr se skvěle hodí mezi chleby jako svačinka do školy či do práce anebo jen tak nakrájený na obložené míse. V Česku to není asi moc známý recept, ale jistě se dočkáte uznání, pokud ho někde předložíte jako občerstvení. A všichni se budou ptát co to je a kde jste to koupili… však to známe, že?

 
Jenofefa
1315 příspěvků 18.03.07 18:09
Před dvěma lety to byl šlágr

V předpisech jsem to ale nenašla, tak aby to nepřišlo do propadliště dějin - Velikonoce se blíží.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 18.03.07 18:27
Našla jsem to

**tady **. Omlouvám se, neuvědomila jsem si při hledání, že předpis je slovenský a vyhledávač nezvládl rozdíl vajcovýxvajíčkový . Mea maxima culpa. Ale připomenutí určitě nevadí.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz