černá vejce

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
jantar
170 příspěvků 11.03.05 17:58
černá vejce

Mám poněkud přebytek vajec
a tak mám chut experimentovat neví někdo jak se dělaj černá vejce…


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 11.03.05 23:06
Michael Dobromil Klíma

ve své knížce Nová čínská kuchyně píše: „Černá vejce, rovněž nazývaná stará vejce, stoletá vejce, vejce dynastie Ming nebo tisíciletá vejce, jsou vejce, která zrála zahrabaná do země 100 dní obalená speciální směsí z jílu, vápna, soli, popperu (neptej se mne, co to je, nenašla jsem to ani ve slovníku) a rýžových otrub. Vápno vejce "zkamení“, bílek pak má konzistenci tuhého rosolu jantarové barvy a žloutek má nazelenalou barvu a příjemně štiplavou sýrovou chuť. Dej pak vědět, jak to dopadlo.

 
esmeralda
4813 příspěvků 12.03.05 00:13
černá vejce

Jeno, mám podzření že jde o překlep a že to měl být pepper neboli pepř. Na popper jsem na Google narazila v souvislosti s praženou kukuřicí. Té mašince říkali Popcorn Popper.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 12.03.05 14:33
Esme,

pokud se jedná o překlep, tak to je přímo tisková chyba, protože jsem zkontrolovala knížku a je to tam tak. Ale nechápu, proč by se do toho keramického obalu, ve kterém ta vejce „klihnou“, dával pepř, protože to se nejí.

 
Bunter
457 příspěvků 12.03.05 22:38
Jeno

Jeno je to popel…

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.03.05 00:04
černá vejce

Tome, zajímavé. A v jakém je to jazyce?

 
ogroats
64 příspěvků 13.03.05 01:14
esmeraldo

popel je popel, nejlépe ze spáleného dřeva borového, a to všechno je česky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.03.05 09:44
černá vejce

No jo, ale co je tedy popper (viz příspěvek od Jenoféfy) ?

 
jantar
170 příspěvků 13.03.05 10:24
...

Vápno vejce „zkamení“, bílek pak má konzistenci tuhého rosolu jantarové barvy a žloutek má nazelenalou barvu a příjemně štiplavou sýrovou chuť.
děkuji
ale mám tam dojem že exituje jěště něco jiného
ta vejce co se prodávaj u číňanů tak tam je bílek černej.. ne jantarovej…

 
Jenofefa
1315 příspěvků 13.03.05 11:52
Čínská čajová nebo anýzová vejce

je další varianta, kterou nabízejí mé odborné knihy: princip je vždycky stejný - vejce se uvaří na hniličku nebo na tvrdo (tak, aby bílek ztuhnul), pak se skořápka naklepe, aby popraskala, ale neloupe se, tato vejce se i s naklepanou skořápkou vloží do vařící marinády. Různých marinád jsem našla fůru (viz dále), vejce se vaří (doba vaření se u různých autorů liší - viz dále). Vejce se nechají v marinádě vystydnout, před podáváním se oloupají a nakrájí na osminky. Podle mého názoru ale ani tato vejce nebudou mít bílek černý, ale mramorovaný.
I. (Thang Jüngling) 1 l vody, 3 lžíce černého čaje, asi 5 lžic sojové omáčky, koření pěti vůní (badyán, skořice, kmín, pepř, zázvor), naklepaná vejce na hniličku vařit asi 1/2 hodiny na mírném ohni, nechat vystydnout v nálevu, oloupat, nakrájet na osminky, servírovat.
II. (D. Klíma) 1 lžíce mletého anýzu, 2 lžíce sojové omáčky, 5 lžic červeného oleje, 1 lžíce soli, 3 šálky horké vody nebo vývaru - naklepaná vejce na tvrdo vaříme velmi zvolna asi 90 minut, během vaření dolíváme vývar nebo vroucí vodu, aby vejce byla stále ponořena, vejce vybereme z vývaru, necháme vystydnout, oloupeme, nakrájíme na osminky a servírujeme;
III. (M. D. Klíma) 4 lžíce sojové omáčky, 10 g badyánu, 1 lžíce červeného oleje, 1 lžička soli, voda dle potřeby, naklepaná vejce na tvrdo vaříme asi půl hodiny, během vaření doléváme vodu, vejce necháme ve vývaru vychladnout, oloupaná vejce nakrájíme na osminky a přeléváme přecezeným vývarem.
IV. (M. D. Klíma) 3 lžíce čajových lístků, 1 lžíce soli, voda - naklepaná vejce na tvrdo vaříme asi hodinu, během vaření doléváme vodu, vejce necháme ve vývaru vychladnout, oloupaná vejce nakrájíme na osminky a přeléváme pikantní omáčkou.
V. (Dr. Oetker) 2 lžička sojové omáčky, 1/4 lžičky soli, 2 badyány, 2 lžičky černého čaje, 1 kousek skořice, 1 kousek sušené pomrančové kůry, 1/2 l vody - vaříme 3 hodiny na mírném ohni a necháme ve vývaru vystydnout.
M. D. Klíma upozorňuje na to, že čajová (anýzová) vejce velmi rychle osychají, takže se mají loupat a krájet těsně před servírováním. Nic jiného jsem nenašla.

 
kamilio
551 příspěvků 13.03.05 12:59
černá vejce

Ve věci černých vajec doporučuji se podívat tady a pak tady . Všem dobré chutnání!

 
Bunter
457 příspěvků 13.03.05 21:16
Esme

já si myslím,že to je překlep a je to popel místo popper,jelikož popper nic není,pouze příjmení Popper existuje.M.Tomaník a R.Skřivan se ve své čínské kuchařce o vejcích nezmiňují vůbec a Jana Urbanová se ve své čínské kuchařce zmiňuje o černých vejcích pouze okrajově. „…Nejznámější je konzervace ve směsi vápna, hlíny, slámy a plev tak, aby skořápka byla vzduchotěsně obalená…“I když se tady popel neuvádí,já si myslím,že to popel je.

 
esmeralda
4813 příspěvků 14.03.05 05:57
Tome,

vždyť já si to také myslela. Bylo to asi nedorozumnění. Já totiž myslela že překlep a tisková chyba je to samé, ale evidentně je v tom rozdíl.

 
Eleeen
1127 příspěvků 14.03.05 08:11
jantare,

na černá vejce chodím do čínské restaurace a je to přesně to, co píše kamilio.
Celé vajíčko je pevné, jako by bylo uvařené natvrdo (a možná i je). Bílek není rosolovitý a jantarový (tedy medově zbarvený), je pevný, průhledný, velmi temně hnědý a žloutek je v pruzích hnědo- zeleno a já nevím, jaký. To vajíčko chutná normálně, jako vejce natvrdo. Pouze kyselá omáčka, kterou je přelité, mu dodává jinou chuť.
V mé restauraci navíc přidávájí trošku jejich zelného salátu a ozdobu - růžičku z mrkve. ;-DDD

 
Jenofefa
1315 příspěvků 14.03.05 09:51
Esme,

já jsem to myslela tak, že ten překlep byl přímo vytištěn v kuchařce, že to nebylo tím, že bych to špatně opsala a udělala překlep. Nechtěla jsem opravovat nebo rozporovat tvůj výraz „překlep“, spíše umocnit zřejmou nesprávnost vytištěného slova. Stejně by bylo divné, že by tam jedno slovo bylo evidentně nečeské, když ten text byl česky. A zřejmě ta černá vejce, která se u nás servírují v čínských restauracích, jsou vyráběná jinou technologií.

 
esmeralda
4813 příspěvků 14.03.05 10:06
Jeno,

vždyť se nic neděje. To bylo jenom takové malé nedorozumění.

 
rowdy
11 příspěvků 17.03.05 03:16
...

Černé vejce si doma neuděláš, ale můžeš si ho koupit i u nás najdi si černá kachní vejce target="_about


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz