omeleta vs amoleta

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Cuso
345 příspěvků 10.03.05 21:34
omeleta vs amoleta

Nájde sa tu niekto na Labužníkovi, kto mi vysvetlí rozdiel medzi omeletou a amoletou, ak existuje? Tisíceré díky už vopred.

Reakce:
 
Eja
3831 příspěvků 10.03.05 22:11
Cuso,

já osobně si myslím, že je to stejné jídlo a správný název je omeleta.
Při svém hledání nějakého odborného výkladu jsem narazila na tuto perlu:
Na jídelním lístku v newyorské restauraci Norma v hotelu Le Parker Meridien, jejímž majitelem je Francouz, se objevila výtečná omeleta, která stojí přesně tisíc dolarů (asi 28 tisíc korun). Její vysoká cena vyvolala obrovské překvapení u všech majitelů luxusních restauračních zařízení.

18.5. 2004 10:31
NEW YORK - Pokrm „Zillon Dollar Frittata“, jehož fotografii v pondělí zveřejnil deník The New York Daily News, je směsí šesti vajec, cibule, smetany, humra a toho nejdražšího kaviáru.

Já ji chci ochutnat

 
Eja
3831 příspěvků 10.03.05 22:15
A vypadá takhle
 
Eja
3831 příspěvků 10.03.05 22:16
NEEEEEE
 
Eja
3831 příspěvků 10.03.05 22:19
K vidění je

"tady ":http://www.cbsnews.com/…617786.shtml

 
Cuso
345 příspěvků 11.03.05 12:09
Ejo

Ďakujem. Tiež som si to myslel, ale kto sa neopýta nič sa nedozvie :-)))) Keď pojdem do New Yorku, zoberiem ťa zo sebou a dáme si tu omeletu.

 
lydia
1227 příspěvků 11.03.05 12:54
zdravim

te cuso, sousede ze stejneho brehu Dunaje. U nas se rikalo palacinkam amolety. Moji praprapra…rodice pochazely z jiznich Cech. A kdyz se u nas mluvilo cesky, tak jsme delaly amolety, nikdy palacinky. Ja delam z palacinkoveho testa, ale slaneho ,fritaty (nevim jestli jsem to napsala spravne) udelaji se slane palacinky, nakraji se na prouzky a davaji se do polevky misto nudli. .Taky delam tyto „amolety“ a plnim ochucenym mletym masem, stocim a naskladam do panvicky, zaliju rajskou omackou a posypu syrem a pecu . Taky delame amolety sladke s tvarohem atd..... Co myslel Pepicek tou vajecnou amoletou, to musi napsat sam. Ale ja bych udelala slanou „palacinku“

 
Cuso
345 příspěvků 13.03.05 11:09
Lydia

Ahoj susedka moja. Tak teraz si mi to skomplikovala. Teraz už neviem ako to vlastne je. :(

 
Sněhurka
446 příspěvků 13.03.05 11:41
Omeleta versus amoleta - Cuso

Určitě je dobré, když něco hledáme, nahlédnout k Jurovi „Dadalovi“, on má na svých stránkách spousty zajímavostí a faktických informací, samozřejmě i o palačinkách, omeletách, … v části slané moučníky . Zdá se, že ke zmatení pojmů opět pomohlo přidávání mouky do omelet, do nichž prapůvodně zřejmě mouka nepatřila.
Tak si to Cuso nějak přeber

 
lydia
1227 příspěvků 13.03.05 13:38
cuso

rado se stalo

 
Jenofefa
1315 příspěvků 13.03.05 14:07
Jak to vidím já,

ale bez nároku na neomylnost: palačinky jsou tenké, dělají se z odleženého těstíčka hustoty smetany, pečou se co nejtenčí, dají se plnit na slano i na sladko, dají se ohřívat, zapékat, obalovat a smažit („rizoletky“). Omelety jsou silnější, nadýchané, správně se dělají jen z vejce a tekutiny (vody, mléka…), hned z pánve se servírují dříve, než „nadýchanost“ klesne. Amolety jsou českým názvem pro omelety a už s sebou dosti často nesou si českou modifikaci - přidávání mouky. Moje babička to komplikovala ještě dalším krásným českým synonymem „ajerole“. Pokud vzpomenu na příklad na „palačinky“ plněné tvarohem a prodávané dříve v tzv. „mlíčňácích“, tak to nebyly ani ty správné palačinky (crepes, galettes - z pohankové mouky), ani klasické omelety, ale právě ty „amolety“ s moukou: silnější vaječné placky, případně s přídavkem kypřidla (prášku, sněhu), které po upečení vydržely na pultě půl dne.

 
Cuso
345 příspěvků 13.03.05 22:08
Zda sa

ze sa to vyjasnilo. Beriem to ako definitivnu odpoved na moju otazku. a temu beriem za uzavretu. Dakujem vsetkym za pomoc.

 
ludmilaikov
4 příspěvky 28.02.14 16:43
Moravská amoleta

Amoleta na Moravě „tlustá“ palačinka. Jako dítě jsem slovo palačinka nikdy neslyšela.

Dnes chápu rozdíl takto:
Amoleta (holka krev a mlíko)hrubší těsto (cca 0,6mm)+ pořádná porce např. sladké tvarohové náplně.
Palačinka (anorektická modelka) tenoučké těsto naplněné a načančané čímkoliv, 1ks pokrm spíš pro oko, než pro žaludek
Omeletu vnímám jako vejce s různými ingrediencemi (zelenina, slanina…), bez mouky, na slano. :D

 
di
2451 příspěvků 28.02.14 17:06

Zcela souhlasím s předchozí přispěvatelkou, přesně takhle to u nás doma chápeme taky. Nejlepší amolety měli v mlíčňáku na náměstí Svobody, s tvarohovou náplní, ty byly!

 
 
Peťule V
3 příspěvky 13.03.14 15:24

Rozdíl je ten, že omeleta se nejříve smaží z rubové strany a pak teprve z lícové no a u amolety je to samozřejmě obráceně :roll:

 
daduuja
1140 příspěvků 13.03.14 16:45

Souhlasím s Jenoféfou :potlesk:

Ale souhlasím i s Peťulou, ale nedořekla to celé, omeleta se smaží nejdříve z rubové strany, ale mazat a balit se musí z lícové, u amolety je to samozřejmě naopak, protože je to zásadní rozdíl :-)

 
di
2451 příspěvků 13.03.14 18:49

Hele, Dando, nesmějte se, ale u nás doma se to fakt takhle rozlišovalo (i když uznávám, že máti nebyla bůhvíjaká kuchařka, spíš naopak; vařit uměla babička, ona ne) - viz výš, ale vážně se tyhle názvy u nás používaly (Vysočina + Brno). Amoleta - tlustá palačinka, ideálně s tvarohem, omeleta - něco spíš slaného, třeba s masem, s bramborami, zeleninou nebo prostě ze zbytků z ledničky a hodně vajíček k tomu, palačinka - něco tenoučkého, většinou nasladko.

 
ludmilaikov
4 příspěvky 13.03.14 19:07

Rubovou stranu poznám podle švů? :lol:

 
daduuja
1140 příspěvků 13.03.14 19:21

Di, já se tady na Labu zásadně nesměju, protože tu máte jak v rodinné hrobce, tady smích mrzne hned v zárodku po přečtení nově přidaných receptů i komentářů.

U nás doma se rozlišovalo - vaječná omeleta=pouze vejce s přídavkem tekutiny, přeložená napůl, udělat nadýchanou omeletu je kumšt, často bývala s novými bramborami s máslem a k tomu hlávkový salát se smetanu, lahůdka, amolety se dělaly na amoletníku, pánvi, která byla vyhrazena pouze na ně, později jsme jim začali říkat palačinky, často sobotní večeře z domácích vajec s domácí marmeládou, byly tenoučké a stáčely se do ruliček a potom se také připravovala omeleta, která byla z ušlehaných bílků s přidáním žloutků a mouky, pekla se v troubě, byla kyprá a nadýchaná, plnila se ovocem a šlehačkou a pouze přehnula napůl, nesměla prasknout v ohybu, s lesními jahodami bezkonkurenční zážitek :-)

 
daduuja
1140 příspěvků 13.03.14 19:38

Ludmilo :-), je vidět, že jsi odborník :-), profesionál dělá VŽDYCKY amolety i omelety ze dvou kusů, málokdo to ví, pouze zasvěcení :-) a právě podle švu, který občas bývá viditelný se pozná ne amoleta nebo omeleta, ale profík a laik :-)

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz