Nájde sa tu niekto na Labužníkovi, kto mi vysvetlí rozdiel medzi omeletou a amoletou, ak existuje? Tisíceré díky už vopred.
omeleta vs amoleta
já osobně si myslím, že je to stejné jídlo a správný název je
omeleta.
Při svém hledání nějakého odborného výkladu jsem narazila na tuto
perlu:
Na jídelním lístku v newyorské restauraci Norma v hotelu Le Parker
Meridien, jejímž majitelem je Francouz, se objevila výtečná omeleta, která
stojí přesně tisíc dolarů (asi 28 tisíc korun). Její vysoká cena
vyvolala obrovské překvapení u všech majitelů luxusních restauračních
zařízení.
18.5. 2004 10:31
NEW YORK - Pokrm „Zillon Dollar Frittata“, jehož fotografii v pondělí
zveřejnil deník The New York Daily News, je směsí šesti vajec, cibule,
smetany, humra a toho nejdražšího kaviáru.
Já ji chci ochutnat
Ďakujem. Tiež som si to myslel, ale kto sa neopýta nič sa nedozvie Keď pojdem do New Yorku, zoberiem ťa zo sebou
a dáme si tu omeletu.
te cuso, sousede ze stejneho brehu Dunaje. U nas se rikalo palacinkam amolety. Moji praprapra…rodice pochazely z jiznich Cech. A kdyz se u nas mluvilo cesky, tak jsme delaly amolety, nikdy palacinky. Ja delam z palacinkoveho testa, ale slaneho ,fritaty (nevim jestli jsem to napsala spravne) udelaji se slane palacinky, nakraji se na prouzky a davaji se do polevky misto nudli. .Taky delam tyto „amolety“ a plnim ochucenym mletym masem, stocim a naskladam do panvicky, zaliju rajskou omackou a posypu syrem a pecu . Taky delame amolety sladke s tvarohem atd..... Co myslel Pepicek tou vajecnou amoletou, to musi napsat sam. Ale ja bych udelala slanou „palacinku“
Určitě je dobré, když něco hledáme, nahlédnout k Jurovi
„Dadalovi“, on má na svých stránkách spousty zajímavostí a faktických
informací, samozřejmě i o palačinkách, omeletách, … v části slané moučníky . Zdá
se, že ke zmatení pojmů opět pomohlo přidávání mouky do omelet, do
nichž prapůvodně zřejmě mouka nepatřila.
Tak si to Cuso nějak přeber
ale bez nároku na neomylnost: palačinky jsou tenké, dělají se z odleženého těstíčka hustoty smetany, pečou se co nejtenčí, dají se plnit na slano i na sladko, dají se ohřívat, zapékat, obalovat a smažit („rizoletky“). Omelety jsou silnější, nadýchané, správně se dělají jen z vejce a tekutiny (vody, mléka…), hned z pánve se servírují dříve, než „nadýchanost“ klesne. Amolety jsou českým názvem pro omelety a už s sebou dosti často nesou si českou modifikaci - přidávání mouky. Moje babička to komplikovala ještě dalším krásným českým synonymem „ajerole“. Pokud vzpomenu na příklad na „palačinky“ plněné tvarohem a prodávané dříve v tzv. „mlíčňácích“, tak to nebyly ani ty správné palačinky (crepes, galettes - z pohankové mouky), ani klasické omelety, ale právě ty „amolety“ s moukou: silnější vaječné placky, případně s přídavkem kypřidla (prášku, sněhu), které po upečení vydržely na pultě půl dne.
ze sa to vyjasnilo. Beriem to ako definitivnu odpoved na moju otazku. a temu beriem za uzavretu. Dakujem vsetkym za pomoc.
Amoleta na Moravě „tlustá“ palačinka. Jako dítě jsem slovo palačinka nikdy neslyšela.
Dnes chápu rozdíl takto:
Amoleta (holka krev a mlíko)hrubší těsto (cca 0,6mm)+ pořádná porce
např. sladké tvarohové náplně.
Palačinka (anorektická modelka) tenoučké těsto naplněné a načančané
čímkoliv, 1ks pokrm spíš pro oko, než pro žaludek
Omeletu vnímám jako vejce s různými ingrediencemi (zelenina, slanina…),
bez mouky, na slano.
Zcela souhlasím s předchozí přispěvatelkou, přesně takhle to u nás doma chápeme taky. Nejlepší amolety měli v mlíčňáku na náměstí Svobody, s tvarohovou náplní, ty byly!
Rozdíl je ten, že omeleta se nejříve smaží z rubové strany a pak
teprve z lícové no a u amolety je to samozřejmě obráceně
Souhlasím s Jenoféfou
Ale souhlasím i s Peťulou, ale nedořekla to celé, omeleta se smaží
nejdříve z rubové strany, ale mazat a balit se musí z lícové, u amolety
je to samozřejmě naopak, protože je to zásadní rozdíl
Hele, Dando, nesmějte se, ale u nás doma se to fakt takhle rozlišovalo (i když uznávám, že máti nebyla bůhvíjaká kuchařka, spíš naopak; vařit uměla babička, ona ne) - viz výš, ale vážně se tyhle názvy u nás používaly (Vysočina + Brno). Amoleta - tlustá palačinka, ideálně s tvarohem, omeleta - něco spíš slaného, třeba s masem, s bramborami, zeleninou nebo prostě ze zbytků z ledničky a hodně vajíček k tomu, palačinka - něco tenoučkého, většinou nasladko.
Di, já se tady na Labu zásadně nesměju, protože tu máte jak v rodinné hrobce, tady smích mrzne hned v zárodku po přečtení nově přidaných receptů i komentářů.
U nás doma se rozlišovalo - vaječná omeleta=pouze vejce s přídavkem
tekutiny, přeložená napůl, udělat nadýchanou omeletu je kumšt, často
bývala s novými bramborami s máslem a k tomu hlávkový salát se smetanu,
lahůdka, amolety se dělaly na amoletníku, pánvi, která byla vyhrazena pouze
na ně, později jsme jim začali říkat palačinky, často sobotní večeře
z domácích vajec s domácí marmeládou, byly tenoučké a stáčely se do
ruliček a potom se také připravovala omeleta, která byla z ušlehaných
bílků s přidáním žloutků a mouky, pekla se v troubě, byla kyprá a
nadýchaná, plnila se ovocem a šlehačkou a pouze přehnula napůl, nesměla
prasknout v ohybu, s lesními jahodami bezkonkurenční zážitek
Ludmilo , je vidět, že jsi odborník
, profesionál dělá VŽDYCKY amolety i omelety
ze dvou kusů, málokdo to ví, pouze zasvěcení
a právě podle švu, který občas bývá
viditelný se pozná ne amoleta nebo omeleta, ale profík a laik