Uherák

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eleeen
1127 příspěvků 06.04.05 09:52
Uherák

právě jsem dostala štangli uheráčku. Ale je mi jasné, že celou štangli naráz nespotřebujeme. Potřebuju proto vědět, jak dlouho vydrží „pohozený“ v lednici, zda se dá mrazit třeba nakrájený na strojku na kolečka anebo co s ním a jak ho uchovat co nejdéle, abychom si mohli co nejdéle pochutnávat.

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 06.04.05 10:12
myslím,

že nejlepší je pověsit ho do chladna a nechat ho řádně vyschnout…a mám pocit, že vydrží navěky, pokud teda bys opomenula, že místo masa by tam byla nějaká smrdutá vyschlotina..hi­hi..ne, nevím…u nás takové dobroty mizí velice rychle, ale děda to vždy pověsil do špajzu a chodilo se ukrajovat a zkoušet, jestli už je akorát…

 
Jenofefa
1315 příspěvků 06.04.05 10:31
Uherák se nemá dávat do lednice

Kdysi jsem četla velké pojednání, že všechny typy trvanlivých salámů se (mimo toho na krátkodobou spotřebu) nemají dávat do lednice. Jestli si dobře pamatuji uváděný důvod, tak se nějak uzavřou ty buňky a začne se spíš kazit, má se pověsit za špagátek někam do chladna a nechat dýchat (a vysychat). Mám to ověřeno z dob, kdy jsme si brali na dovolenou štangli salámu - i v přímořských podmínkách vydržel ten „sušený“, ten z lednice začal plesnivět.

 
babca
22 příspěvků 06.04.05 11:19
Pamatuji

dříve, když se sehnal celý, nekrájel se na strojku, ale chodilo se do špajzu s nožem pro špalíček. Vždy byl pověšený, aby se ničeho nedotýkal. Nikdy se nezkazil, ale ani dlouho nevydržel.

 
Eleeen
1127 příspěvků 06.04.05 11:25
... na vysvětlenou

když já miluju ty tenonký kolečka, průůsvitný. Vždycky si po jedno vkládám do úst a nechám na jazyku rozplynout.
10 dkg takto jemně nakrájené dobroty mi vydrželo na celý večer u videa (občas si dělám „filmové večírky“ - půjčím 2-3 filmy, které chci vidět a sedím a čumím … a taky uždibuju).
Můj přítel zase miluje to ukrajování.
Tak jsem chtěla 1/2 štangle nechat nakrájet u známé v uzenářství a půlku nechat drahému napospas.
Tak a teď už to víte, tak poraďte, jak si mám uchovat svou nakrájenou půlku.
Můj drahý již dostal úkol přibít hřebíček ve špajzu. A jeho půlka bude tam.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.04.05 15:16
Eleeen

nakrájaný rozdeľ v jednotlivých dávkach do mikroténových vreciek a nechaj zamraziť - lepší postup ako držať v chladničke (inak v chladničke je vhodné držať tak do 10 dní, potom začína strácať chuť a arómu a neskôr sa môže začať aj kaziť).

Ale najlepšie je naozaj v suchu, chlade a tme nechať voľne visieť. I keď dôkladne preschnutá maďarská saláma sa dosť ťažko krája.

 
DanaJ
1136 příspěvků 07.04.05 15:56
Měsíc

Měli jsme ho měsíc v ledničce a sem tam si každý z nás ukrojil a přežil to. Jsme na to dvá kusance lidiček.

Tak jestli nechceš jet s uherákem k moři a nebo kam koliv jinam, tak je to asi úplně jedno.

Do toho mrazáku bych ho nedávala. Ale nevím proč.

 
penda
4752 příspěvků 07.04.05 16:50
no počkej,

Eleeen, až to příteli vyschne na tu správnou chuť (uherák, pochopitelně…hi­hihi), pak aby si uherák před tebou zamčel, protože když je správně vyschlý, je tisíckrát lepší, než čerstvý z uzenářství…;-)

 
Eleeen
1127 příspěvků 08.04.05 07:29
...

no on už i tak má kraje vyschlé, jen prostředek je měkčí. Už visí ve spíži (ten uherák). Kámoška mi mou půlku nakrájí až v sobotu, i když to už bude půlka z odkrojeného.
Já dám část asi i na ten mražák, mrazila jsem si i chorrizo (ne ten salám, co se tady prodává, ale tu pravou velkou klobásu) a bylo to v pohodě.
Děkuju všem za rady!

 
meisje
580 příspěvků 08.04.05 20:07
...

Uherak na mrazak???? - To v zadnem pripade - to je hole barbarstvi.Uherak je mistrovske dilo, co se tyka jak pouzitych surovin - tak i vyroby. Uherak patri povesit do chladnejsi mistnosti a nechat ho tam vydychat, treba i mesice. Teplota by nemela prekrocit 15 st., muze byt i zabaleny, ale jen do takoveho toho pruhledneho celofanu - zadny mikroten. Jsem z reznicke rodiny, nam kdyz privezou uheraky tak se treba uz v zari zastavi tak jak jsou v kartonech na predem k tomu urcene misto a zacnou se prodavat az v prosinci - az se vydychaji a uzrajou. Pokud je tvoje kamoska - skutecne od „mastneho fochu“ , tak by ti ten mrazak mela vymluvit.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.04.05 12:55
meisje

O mrazáku sa hovorilo hlavne v prípade salámy už nakrájanej na tenučké kolieska.
Tie sa predsa len ťažšie skladujú ako celá štangľa. No a keď nemáš porike origilálny mäsiarsky krájač, ktorý ti ich také tenučké vyrobí, musíš si poradiť nejako inak. Nie každý má mäsiara v rodine, aby si mohol maďarskú salámu nakrájať podľa chuti hocikedy

 
meisje
580 příspěvků 13.04.05 14:19
...

Kltko.....at je uherak nakrajeny, ci vcelku - proste se nemrazi, po rozmrazeni, dostava jeho prava chut uplne jiny smer a dojde k jeho znehodnoceni. Nemrazi se zadne trvanlive salamy ci klobasy. At uz je to maso ci koreni, ingredience se proste nasledkem rozmrazeni zacnou chovat uplne jinak. A kdo rika, ze mu chut uheraku pripada stejna at je cerstvy ci vysuseny, nebo rozmrazeny - nezna spravnou chut uheraku. O neni to o tom at mas ci nemas reznika v rodine

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz